IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Вачева: Целта е София Комерс да остане сред най-атрактивните дружества на БФБ

Жизненоважно е да запазим своите най-добри служители и затова увеличихме възнагражденията, заявява изпълнителният директор на София Комерс - Заложни къщи

08:20 | 21.03.12 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ирена Вачева.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Ирена Вачева. Снимка: Личен архив

- При каква част от заемите ви се стига до изпълнение върху обезпечението (заложения предмет)?

Процентът на загубени вещи не е висок. Обикновено клиентите са емоционално привързани към залога и правят всичко възможно да успеят да върнат заема в уговорения срок. Разбира се, не всички успяват. По отношение на сроковете сме доста толерантни. Например, ако заложите вещ за начален срок от 3 седмици, в по-късен етап лесно можете да го предговорите с наш служител. Както вече казах, имаме доста редовни клиенти, а ключови за постигането на това са доброто отношение и личният контакт между клиента и нашия служител.

- Рентабилност или експанзия са целите пред ръководството на София Комерс - Заложни къщи?

Правилният  отговор за мен е рентабилност чрез премерена експанзия. Както във всяка финансова структура, водеща е доходността разбира се, но за да бъде тя факт трябва да следваме много внимателна политика по оптимизиране на присъствието.

Откриването на нови обекти не е фикс-идея, даже напротив - една от целите ми като изпълнителен директор на „София Комерс – Заложни Къщи” АД е да поддържам портфолио от оптимално работещи обекти, което означава да стимулираме „отличниците” ни и да откриваме и поддържаме нови, само когато зад тях стоят рационални откъм печалба доводи.

- Кои са основните ви конкуренти? Доколко такива са компаниите за бързи парични кредити?

Основните ни конкуренти на първо място са всички останали заложни къщи. На този етап в различните региони на България се конкурираме с различни малки вериги. В период на криза заложните къщи никнат като гъби. Нашата роля е да сме водещи, най-големи и с най-добра репутация и вярваме, че засега изпълняваме тези критерии.

Много често срещана грешка е да се мисли, че бързите кредити ни конкурират. Но целевата ни група е съвсем различна. Ако имате движима вещ, която да заложите и сумата, която можете да получите от това ви удовлетворява - значи сте наш клиент.

Ако имате нужда от „бързи пари”, но имате само лична карта, добро кредитно досие и възможност да покривате по-високи редовни вноски - значи имате нужда от микро кредит. Условията по погасяване са различни и всеки клиент би трябвало да си направи добре сметката и да избере подходящия за него вариант.

- Какво се промени  в условията на все още неотминалата финансова криза?

Ще излъжа, ако кажа, че ни е лесно. Но оптимизираме разходите по отварянето на нови къщи и поддържането на недостатъчно печеливши обекти. Заедно с това избрахме да водим политика, фокусирана върху задържането на качествените човешки кадри, защото именно те правят една голяма компания успешна и способна да се справи с пазарните предизвикателства.

- Как ще изглежда „София Комерс – Заложни Къщи” АД след 1 година?

Надяваме се да продължим с добрите пазарни резултати - нещо, което е много важно не само за нас, ръководството на компанията, но и за нашите акционери. От позицията на изпълнителен директор мога да гарантирам, че ще управляваме компанията така, че тя да остане сред най-атрактивните дружества на Българската фондова борса.

Свързани компании:

София Комерс - Заложни къщи АД - Обикновени акции(SCOM)

София Комерс – Заложни къщи - Привилегировани акции - падежирали(6SO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Бертрам - то е ясно, че Ирен няма да коли и да беси самостоятелно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
напълно нормално за бг сферата на крадените вещи и вещите продадени заради безизходица на заложните да бъдат начело на нашия жалък битак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 12 години
ОК маце - шъ стоим и ще гледаме да видим дали ще стане така.А ако стане ще е голям срам за българската икономика точно компания с такава дейност да е най-атрактивната на БФБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
Казвал съм го и преди - Ирен е много готина, но според мен и е прекалено-прекалено рано да застане начело на дружество като София Комерс. Ако е проформа CEO това е дргуо нещо, но и то не е добра практика. В бизнеса със заложните къщи е пълно с вълци и хиени и е рано за момиче като Ирена да се бори с тях. Искрено и желая успех и съм убеден, че работи със сърце и желание.Дано да се окаже, че бъркам като казвам , че е млада и неопитна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Masta'Trada&#03
преди 12 години
Смях в залата! Много хора се лъжат тука заради дивидента на превилегированите, но един по-обстоен анализ бързо разкрива гнилостта на компаниата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 12 години
Драги Симов - основният доход на Ирен не е от заплата, а от това че е акционер с 3% дял в компанията.Дали ще разчита само на заплатката или ще положи усилия да увеличи печалбите, а оттам и дивидентът - как мислиш? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
vale1
преди 12 години
1.Следвала на разни места ,но поне завършила ли нещо?2.Докъде стигна обратното изкупуване -защо не дават инфо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
По-големи заплати по-малка печалба :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
Императорът
преди 12 години
Ирен има много добри идеи и много хъс за работа, имам и доверие. :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още