IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Кумчев: Земеделската политика на Европейския съюз е тотално сбъркана

Българското овощарство, производството на зеленчуци и консервната индустрия загиват заради недалновидността на политиците

09:11 | 27.03.12 г. 14
<p>
	Красимир Кумчев, Снимка: Investor.bg</p>

Красимир Кумчев, Снимка: Investor.bg

 

Агрономът Красимир Кумчев е собственик на фирма „Агропродукт груп” ООД – село Трилистник, Пловдивско. Занимава се с отглеждане на плодове и зеленчуци. Член е на Асоциацията на земеделските производители в България, носител на наградата от конкурса за Южна България „Фермер на Тракия”. Отглежда 100 дка ябълки, още толкова декари череши, също сто декара житни, има и 7 дка оранжерии.

 
По време на прехода много браншове бяха съсипани. Разсипията в селското стопанство – най-вече в Южна България обаче, няма равна на себе си. Дали според вас нещо може да се промени и спаси?

- Мислил съм много по  въпроса. Ще започна малко по-глобално. Населението на Земята вече е над 7 млрд. души. Поради този факт въпросът с продоволствието и с храните винаги ще бъде актуален. И ще става много по-важен през идващите години, както и много по-остър.

Производителите  на храни ще бъдат на особена почит. За разлика от това, което е в  момента.

Спомням си още по времето  на социализма нямаше партиен конгрес, който да не започваше с това, че селското стопанство е приоритет. След това всичките демократични правителства твърдяха същото. На практика обаче  земеделието винаги е било натикано в ъгъла на икономиката и на обществения живот. И понеже явно без него не може от време на време  му се дава глътка въздух. Но моето усещане  е, че в действителност ни държат само на един пръст над водата – колкото да можем да дишаме. И от време на време се потапяме.

Но заради това, че светът изпитва в момента и ще продължава да изпитва остра нужда от храни, секторът според мен има добро бъдеще. Въпросът е световните политици какъв модел на развитие ще изберат. 

Какво имате предвид?

- Според статистиката на Организацията по прехраната и земеделието - ФАО при ООН, само развитият свят отделя по един милиард долара всеки ден за подпомагане на земеделието. Един милиард дневно. Става дума за Европейския съюз, САЩ, Япония, Южна Корея, Канада. И въпреки това се вижда, че проблемът с храните не се решава.

Хората, които произвеждат храните, са на едно относително ниско социално ниво. На много места проблемът са застаряващите фермери. Това според мен показва, че политиката на Европейският съюз по отношение на земеделието е сбъркана.

Сбъркана? Много провокативен извод. И какво й е сбърканото?

- Направена е по формула, която  генерира работни места за администрации  – това в България са фонд „Земеделие”, САПАРД. Не казвам, че не трябва да ги има. Но твърдя, че не трябва да има толкова  много хора в тях. Ако процедурите  бяха по-прости, тези хора нямаше да са в този състав. Но Европа ги е наложила, а нашите политици по правило следват  винаги това, което казва Големият брат без да разсъждават добре  ли е, не е ли добре, накъде отиват нещата.

Но и да седнат да разсъждават, имат ли възможност да маневрират?

- Варианти за действие има. Казано накратко - за да има храни трябва да има производство. В момента схемата за разпределение на субсидиите е направена така, че няма нищо общо с производството. Най-важното сега е колко декара можеш да очертаеш и декларираш, че ги гледаш. Дали ги гледаш – и това не е от голямо значение. Масово се лъже.

Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
И аз съм съгласен да няма субсидии, но нека започнем с фермерите във Франция, Испания, Гърция, Германия. Вместо това да изпратим евробюрократите да копат - като компенсация за неполучената субсидия. Ще бъде много по-ефективно а и полезно. Човекът се опитва да ви посочи проблеми, а вие му давате акъл. Не съм се занимавал със земеделие, но 5 000 лева ПЕЧАЛБА от декар ми се струва прекалено оптимистична мноооооого меко казано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
За застраховка примерно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Дори в някои държави, произведена, продадена / ИЗНЕСЕНА, тогава има % добавък. Т.е., когато се "вкарват" пари в държавата. Да не говорим за влиянието на това върху външнотърговското салдо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
bbzz24
преди 12 години
мисля, че му убягва този простичък факт: субсидираме производства за износ, за да може в някакви арабски държави да ядат по-евтин хляб, а това, което консумираме и е с по-висока добавена стойност, например зеленчуци, го внасяме. затова сме бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Аз за разлика от другите тука не съм против субсидиите, но според мен специално за зеленчукопроизводството е да са насочени изцяло към създаване на работни места там, в България може в това производство да са заето поне 200 000 души и то това да са хора с доходи над 600 лева. Но за жалост тоя човек изобщо не мисли в тая посока, а в съвсем друга както и повечето "бизнесмени " в БГ, то и затова ни е това дереджето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
partner
преди 12 години
Government's view of the economy could be summed up in a few short phrases: If it moves, tax it. If it keeps moving, regulate it. And if it stops moving, subsidize it. Ronald ReaganОсвен неефективни, субсидиите се и неморални, защото субсидират едни производители за сметка на други. В крайна сметка субсидиите са по-вредни и разрушителни от ГМО, изкуствените торове и антибиотиците взети заедно. Ако можете да си го позволите - не купувайте нищо субсидирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
lashov
преди 12 години
Още една *** на клона ревяща за пари от държавата ...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
Проблема е *** и видим в секторите живитновъдство и производство на плодове и зеленчуци : поради субсидиите в тези сектори в страните от западна европа - нашите не са конкуретни дори на собствения си пазар . Може и да се съгласим че това е нормално - но трябва да се откажем от тия сектори в нашата страна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 12 години
Земеделието винаги се е субсидирало : няма социализъм , няма капитализъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Ами като много ги разбира нещата, понеже казва че министрите на земеделието са ***, да беше дал някакво добро предложение да не кажа няколко. А той какво иска пари от държавата, ами омръзна ми да слушам само хора дето единственото им нещо в главата им е да лапат пари от държавата. Ако е добър ръководител от декар зеленчуци които се напояват качествено и се отглеждат по последни стандарти може да си докара по поне 5000 лева приходи от ДЕКАР, някъде ми се губят тия 200 лева на тоя фон и не виждам с какво биха му помогнали изобщо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още