IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Нейков: Пазарът на труда ще се възстанови след не по-малко от 10 години

Дотогава трябва да намерим решение за огромния брой неквалифицирани хора, които кризата ще изхвърли от пазара, смята бившият социален министър

08:30 | 25.09.12 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Иван Нейков.</em> <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Иван Нейков. Снимка: Investor.bg

- Очакват ли се много фалити?

Разбира се, фалитът на фирми е възможен винаги, но днес въпросът е дали това ще бъде естествен процес, или да се готвим за пандемия. Данните сочат, че 96% от всички работещи фирми у нас имат по-малко от 10 работника. В този смисъл е пълна илюзия да смятаме, че тези микропредприятия, които в голямата си част са фамилни, могат да прилагат на практика европейското законодателство - трудово, осигурително и търговско. Огромният брой от тях нямат капацитета да знаят какви са изискванията на ЕС за стоките и услугите, които произвеждат. Ето защо не трябва да се учудваме, че малките фирми гледат на тези критерии като на примка, а не като на възможност за развитие.

- Смятате ли, че ръстът на безработицата не е свързан само с кризата, а до голяма степен се дължи на неадекватната управленска политика?

Доходите не са само в ръцете на правителството, дори в по-малка степен зависят от него и повече от самите

работодатели. Но това, че правителството може да направи малко в посока на доходите, не означава, че го прави. Например широко дискутираното увеличението на минималната работна заплата, което в крайна сметка не доведе до катаклизмите, за които се говореше.

Но има друго нещо, което повече тревожи експертите по отношение на политиката по доходите. А именно това, че в последните няколко години бяха похарчени десетки милиони от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за квалификация на хиляди хора, което логично трябваше да доведе до повишаване на доходите, заради нарастването на капацитета им. За съжаление това не се случи. Не виждаме ефект от това обучение и от похарчения ресурс. А би трябвало по-високата квалификация да доведе и до по-високи доходи.

Това е сигнал, че някъде нещо е сбъркано – или хората се квалифицират за неща, които не са търсени от работодателите, или системата не функционира правилно. Този проблем е много съществен, защото дава пряко отражение върху размера на доходите.

- Има ли реален инструмент, който ще доведе до повишаване на заетостта и на доходите? Очевидно само с помощта на европрограми и държавни мерки не се получава?

Субсидираната заетост е инструмент, който е насочен към най-ниския етаж на пазара на труда и е спасение само за нискоквалифицираните работници. Няма как да има субсидирана заетост за висококвалифицирани служители. Очевидно изходът от ситуацията е в това хората да получават такива знания и умения, които ги правят търсени от работодателя, за да може въпросът за цената на труда да се разглежда по съвсем различен начин. 

Може би в това отношение класически пример са IT специалистите. Именно заради високата квалификация и това, че работодателите имат нужда от подобни кадри, това е първият сектор, в който диалогът за възнаграждението между работодател и работник се преобърна на 180 градуса. Вече в тази сфера размерът на заплатите се диктува от самите специалисти. Затова първият извод, който трябва да си направим е, че високият ценз и наличието на повече от една квалификация, дават възможност на кандидатите да отстояват съвсем различна позиция при договарянето на възнагражденията си в сравнение с всички останали.

- Според вас кои са перспективните сфери, които ще са най-търсени от бизнеса?

Може би тук се крие най-големият проблем на българския пазар на труда. Първият дефицит е в липсата на ориентири на макроикономическо ниво, които да бъдат зададени. В развитите пазарни икономики приоритетите се задават не от правителството, а от бизнеса.

Вторият голям дефицит е на микро-персонално ниво, а именно липсата на развита система за персонално ориентиране. Всички данни сочат, че човек който е учил нещо, което не е по вкуса му, или пък е работил нещо с отвращение, защото това се търси на пазара, то този човек не само, че през живота си остава неудовлетворен, но струва многократно повече на обществото, в сравнение с един професионално ориентиран човек, който работи това, което му приляга.

За съжаление в България почти нищо не се прави за професионалното ориентиране, а това е един от най-важните инструменти на пазара на труда. В Китай например първото професионално ориентиране е на 4-5 годишна възраст. А в САЩ последното такова ориентиране се прави няколко години преди пенсиониране. А в останалите държави, на които се опитваме да подражаваме, правят професионално ориентиране през около 7-10 години. Така се дава възможност хората да проверят силните и слабите си страни.

За съжаление у нас все още действат съвсем битови ориентири от типа кой е най-удобният транспорт до учебното заведение или постулатът, че децата трябва да постигнат неосъществените професионални амбиции на родителите си. Истината е, че държавата трябва да създаде система за квалификация, а не да квалифицира хората, защото това е ролята на работодателите. В този смисъл е странно, че българските работодатели продължават да изискват от държавата да им обучава работниците. Навсякъде по света системите за квалификация се управляват от бизнеса. Това не е функция на държавата, защото в противен случай се получава така, че държавата отчита милиони, похарчени за квалификация, но не и реални резултати. Ако работодателите искат да са по-конкурентоспособни на европейския пазар, това зависи от умението да си квалифицират работниците, да ги стимулират, задържат и развиват уменията им. Едва тогава ще приемем, че пазарът на труда е излязъл от кризата.

Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
това с възтановяването го каза още преди 10г, сега пак отсрочваш с още 10г, надявам се след още 10 да не си жив, ти и цялата кохорта и*иоти дето ни доведоха до тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Начи дай да вземем от работещите, за да дадем на неработещите парите да си купят от стоките на работещите. Ако това го наричаш "купуване", значи имаш странна дефиниция."Като се замислиш това си е една от функциите на държавата.:)))... Да преразпределя благата! Взема от работещите, пълни бюджета. После разни предприемчиви търтеи / бизнесмЕнчета" се хранят от там заделяйки малко и за работниците, колкото да не умрат от глад, за да могат да държат лопатите и кирките/! И реват МНОГО СИЛНО, ако не им дават работещите / работещите обикновено зад граница или тези които продават продукт навън/! Нали така!? Няма нищо странно в "дефиницията" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
Вълчо-34
преди 11 години
Малиййй, още десет години ли ще ни управляват политици, които досега ни управляват....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
В примера с легените и кофите по долу, става въпрос такива за лична употреба.:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
...Освен това именно тези хора /работници и служители от среден и нисък ранг/ харчат у нас! Ние НЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ много стоки и услуги за наистина богати хора! Просто няма какво да си купят тук в БГ богатите и харчат за почти 100% чужди стоки! Тоест хранят германеца или друг чужденец. Наивно е да се мисли например, че един милионер , ще си купи 1000 пластмасови легена или кофи от наш производител. Не че са лоша стока , просто не му трябват! / не твърдя, че няма производители на продукти с по висока стойност в БГ, но те са малко а и милионерите ни са малко/ :D:D Така че всички имаме полза от по високо заплащане на труда в БГ! От където и да го погледнеш е така, освен от чисто субективна гледна точка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Нямам предвид това madcow. Просто са необходими добри, ефективни програми за заетост, чрез която тези хора да са полезни за обществото. В противен случай, ще ги ползва друг! цитата е от днес -***"Чужди фирми търсят български работници за зимния сезонМеждународна трудова борса предлага различни позиции в чужбина за нискоквалифицирани служители"Има и по лош вариант от това да ги ползва друг и той е да ни бъдат в ТЕЖЕСТ без да произвеждат или потребяват никакъв продукт. За парите абстрактно : Ако приемем парите като бюлетините при избори, то чрез тях потребителите "гласуват" за тези от производителите които произвеждат НЕОБХОДИМИ за обществото ни блага! Е..... !!!? Как да гласуват тия "избиратели" ако нямат "бюлетини"!? Нещата стоят така и със заплащането. Ако им се отпускат парички колкото да плащат на монополистите как , с какво да плащат и за нашите стоки и услуги !!? Какво му е странното на тезата ми. Простичко казано, но така стоят нещата. ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
madcow
преди 11 години
Начи дай да вземем от работещите, за да дадем на неработещите парите да си купят от стоките на работещите. Ако това го наричаш "купуване", значи имаш странна дефиниция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 11 години
Ми пич една братушка дето лепи топло изолация по фасади иска 100 лева на ден иначе се *** кат баш майстора ,не че нещо , както викат янките "you get what you pay for".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Мислят се за нещо голямо и не им се работи нищо където се изискват някакви умения, физически труд или заплащането е ниско (за тях под 500 лева дори не е заплата)."Не се мислят, а знаят че за такива заплати по- добри от тях няма да се намерят и това им дава самочувствието. При положение че като чистач на някое летища например ще взема в пъти повече заплащането тук и изискванията на местните "бизнесмени" звучат много смешно повярвай ми. Какъв да им е стимула да се усъвършенстват и учат ? Тези които полагат усилия в тази посока изобщо не си правят планове за кариера тук. То и няма и къде с тия малки смешни фирмички у нас да направиш кариера. Нека продължи тая политика с ниските доходи и това глупаво отношение към работници и служители още известно време и ще се стигне до там, че и на *** ща се радват "бизнесмените" ! То и без друго, повечето от БГ работодателите са на едно ниво по компетентност с тях! :D "Търкулнала се тенджерата па си намерила похлупака"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Доклад за заетостта(Employment Report) - Това е един от НАЙ - ВАЖНИТЕ икономически показатели в САЩ. Показателят покрива 9 категории и дава широк поглед върху икономиката. Обикновено се публикува в първия петък на месеца. Основните компоненти са:Равнище на безработица,Заетост на пълен работен ден,Средна доходност на работен час,и др.Помисли защо това е така !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още