IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Видолова: Тексим банк ще има портфейл от корпоративни ценни книжа

От днес акциите на банката се търгуват на БФБ-София, като първата сделка бе при цена от 5 лв., оценявайки банката на 140 млн. лв.

12:53 | 13.02.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мария Видолова.&nbsp;<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Мария Видолова. Снимка: Investor.bg

Тексим банк АД ще създаде диферсифициран кредитен портфейл и портфейл от ценни книжа, включително корпоративни ценни книжа, каза Мария Видолова, изпълнителен директор на банката на брифинга при старта на борсовата търговия с акции на банката.

За целта ще бъдат използвани средствата от увеличението на капитала с 18 млн. лв. в края на 2012 г. Крайният срок за внасяне по набирателната сметка е бил 27 декември 2012 г., а книжата са регистрирани в Търговския регистър на 16 януари 2013 г., уточни Видолова.

Също така банката планира да бъде активна в издаването на кредитни и дебитни карти, потребителските кредити, стоковите кредити и други продукти. Тя разполага с 31 офиса в по-големите градове на България, като през миналата година са открити няколко.

„Статутът на публично дружество на Тексим банк е резултат от стратегията за даване на възможност за участие в капитала на широк кръг инвеститори в бъдеще, както и улесняване на нашите над 4 000 акционери“, обяви изпълнителният директор.

„Процедурата за увеличение на капитала беше специфична, защото имаме много акционери и увеличението трябваше да е с потвърден проспект от Комисията за финансов надзор. В процеса на увеличението на капитала, всеки акционер имаше право да запише от новите акции, като ако междувременно продадеше акциите си, Централен депозитар следеше дали е записал акции или не и съответно дали продажбата е с право или без право на участие в увеличението на капитала“, заяви Иглика Логофетова, председател на Управителния съвет на Тексим банк АД.

„Ще бъдем активни и в предлагането на бутиково частно инвестиране чрез нашето управляващо дружество Тексим Асет мениджмънт ЕАД“, информира Видолова.

Първите сделки с акции на банката бяха за 212 акции в 12:03 ч. днес при цена от 5 лв. за брой, което прави пазарна капитализация от 140 млн. лв. Няма предлагане на акции, а най-добрата оферта купува е с цена 1,5 лв. за акция.

Капиталът на Тексим Банк АД към 30 септември 2012 г. бе 10 млн. акции с номинал 1 лв. всяка, а към края на годината достигна близо 28 млн. след увеличение до 27 995 036 акции. 

Тексим Банк АД намалява загубата си с 56% на годишна база до 1,7 млн. лв. за 2012 г. Тя е една от малките банки у нас с активи от 126 млн. лв. към 31 декември 2012 г. (увеличение с 29% през годината).

Нетният лихвен доход през 2012 г. е отрицателен в размер на 1,1 млн. лв., спрямо минус 78 хил. лв. за 2011 г. Нетният доход от такси и комисиони намалява с 412 хил. лв. до 1,34 млн. лв. за 2012 г.

Свързани компании:

Тексим Банк АД(TXIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Очаквам след като се вдигне достатъчно цената на златото, да се увеличат изискванията за капиталова адекватност към търговските банки и тези от тях, които са пълни с престъпници и властолюбиви ромски лидерки от *** училище да загубят лиценза си. Така чадърът на Банкова Система в Световен Мащаб ще се вдигне от престъпността и простотията, и ще пратим тези, които Георги Найденов им повери Съкровищница, а те я превърнаха *** сборище на георгидобревски ***, на които коледната монета е голяма колкото прарите в джоба на хората да метат пътя на адекватна за тях длъжност, за да са наясно какво струва да знаят Български Език достатъчно добре и какво струва една от Вълните на Елиът, във Форекс Валутната Търговия сметната в литри от Айзък, за да станат по-бели *** от бялата *** махала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
Е на това му се вика оптимизъм!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
val2
преди 11 години
Не мисля че пазара е оценил банката на 140 мио.Пазарната оценка е от ляво на екрана !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
val2
преди 11 години
Не мисля че пазара е оценил банката на 140 мио.Пазарната оценка е от ляво на екрана !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още