IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Тренчев: Не вярвам на политиците

Западът няма да позволи формирането на коалиция с една от класираните партии

08:32 | 16.05.13 г. 23
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на КТ &quot;Подкрепа&quot; Константин Тренчев.&nbsp; <em>Снимка: БТА</em></p>

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.  Снимка: БТА

- Как политическата нестабилност ще се отрази на икономиката?

Няма друг начин, освен да се отрази зле. В България икономиката е тясно свързана с политиката, дори само защото правилата в икономиката се диктуват от политически решения. Ние не сме държава, която може да кара години  без правителство, какъвто прецедент имаше в Белгия. У нас, за да има бизнес, задължително трябва да има някаква политическа санкция, правило, което да ти обърка сметките. Бизнесът не може да успее, ако не се опре на солидни параметри, а политиците постоянно ги променят. Това отговаря и на въпроса защо в България при тези условия безкрайно облекчаващи бизнеса не се получава прилив на чужди инвеститори. Значи има друга група фактори, пак икономически и не само, които създават непредвидимост и плашат бизнеса. Ако има несигурност никакви инвеститори няма да дойдат – нито чужди, нито български. Това обяснява и защо инвеститорите отиват към страни, където данъците са многократно по-високи – защото там могат да си направят сметката. Политиците са тези, които с решенията си правят средата привлекателна. А всички тези неща, които западните медии пишат за нас – че сме дивашка държава, че сме корумпирана и т. н. Чуждият инвеститор просто ще махне с ръка. За да създадем добър имидж трябва всеки нещо да направи. Задължително трябва да има анализ защо се е стигнало до това положение и да предложим решения. А иначе проблемите сами по себе си са решими. Но те предполагат обединение на силите, сътрудничество и солидарност, на която не сме способни.

- Кога повишаването на доходите ще е на дневен ред?

Без да има нещо работещо в държавата няма как да има доходи. А за да работи нещо, то трябва да се създаде, тоест да се инвестира – било отвън или отвътре. Тези неща са една логична верига, която е блокирана на много места. От българските политици зависи да успокоят средата, да създадат правила, които да се спазват. Същевременно обществото ни още не е узряло да упражни тези механизми на контрол, защото то е заинтересовано и трябва да го изисква. Но въпросът не е и само да крещим по улиците, а да се изградят ефективни механизми за контрол. Не може за всяко нещо да се излиза на улицата. В същото време нашето общество е уникално и с това, че протестира срещу нещо, иска нещо, но не знае точно какво и как да стане, а не иска и да поеме отговорност. Мога да обобщя ситуацията у нас като тежка духовна катастрофа, защото криза е меко понятие.

- Ще има ли есента нова вълна на протести?

Тя е твърде вероятна, защото лятото предполага едно отпускане, но проблемите са страшни и не само, че не се решиха, а се задълбочиха, без да упреквам служебното правителство. Оттук нататък ще зависи много в чии ръце ще попадне властта и ако тези хора са същите по манталитет, като досегашните, и есента отново ще ни затрупат сметки, студ и хората, водени от чисто биологични подбуди, пак ще излязат. Те няма да го направят единствено ако имат доверие и надежда, че нещо ще се промени, да виждат светлина в тунела.
За съжаление един от твърде вероятните сценарий е да се случи подмяна на едни с други хора. Но всяка подмяна губи историческо време и създава риск.

- Необходима ли е ревизия на бюджета и на данъчната политика?

Задължително първо трябва да се види какво има в бюджета, защото подозирам, че не знаем цялата истина. Почти сигурно е, че трябва да има промяна в данъчната политика. Преди всичко да се промени ролята на НАП и да престане да играе роля на репресивна структура, защото има фирми, проверявани десетки пъти, а други да не ги закачат години. Редно е да има един аршин за всички. Не трябва тази машина да се използва за натиск, рекет и т.н. затова е необходимо промяна в отношението на данъчните. Що се отнася до данъчната политика ние винаги сме били принципни противници на плоския данък. Ако това нещо беше много добро, то отдавна щеше да бъде въведено в развитите демокрации. Според нас той трябва да се промени. Трябва да се връща ДДС навреме, държавата да се разплати към бизнеса, не може целият бизнес да бъде подведен под знаменателя крадци. Получава се така, че държавата не се разплаща с фирми, в същото време ги гони за неплатени данъци и налага лихви върху тях.

- Кои трябва да са първите стъпки на новото правителство?

Първото важно нещо, което е приоритет на приоритетите, е да има работа и доходи. Друг важен въпрос е стабилност на администрацията, което е от съществено значение за преговорния процес с ЕС. Едно от нещата, за които хората са закопнели, е справедливост. Така че новите управляващи ще трябва да убедят хората, че има държава, която изисква справедливост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 12 rate down comment 9
george_tn
преди 11 години
Зомби, плоския данък би бил справедлив само в утопичен вид обществен строй в който индивида е в "джунглата"(анархия, няма общи правила, данъци - нула) или максимално приравнен(комунизъм, тотална държава). В обществен строй основан на правови взаимоотношения, регламентиращи нивото на мотивиращо неравенство, плоския данък може да е полезен само в отделни преходни корекционни моменти (за възбуждане или охлаждане на икономиката). Именно регламента на неравенството изисква неплосък данъчен подход (в посока на корекционната нужда).Също така плоския данък е само привидно справедлив, защото при плоско облагане покупателната способност спада (или нараства) експоненциално(неплоско).Друг е въпроса какви ще са стъпките на прогресивното облагане и оценката на оптималните им нива в конкретния момент. Но при почти мъртва икономика каквато е българската, каквито и данъци да въведеш те няма да помогнат - защото демографията ни и глобализацията не позволяват автономно съживяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 2
993
преди 11 години
Другарю Тренчев, не им вярваш, но им приемаш парите с усмивка... За 30 сребърника си продавате душите, нали другарю?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 11 години
Повечето прогнози бяха че от средата на 2013 ще започне обръщане на тренда . Иначе Трейдара е прав - колкото по слабо правителство толкова по слаби : Агенция по храните , НАП , ДАИ и други глупави агенции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 7
Tony
преди 11 години
Съгласен съм със Supertrader!Независимо от правителствата кризата ще свърши 2015-2016г.Не ни трябва силно правителство, защото то защитава интересите на мафията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 8
deBill
преди 11 години
г-н Тренчев е един от малкото които по комунизма дръзна да се опълчи на власта и да поиска независим синдикат. Но последните години явно уморен да се бори с безхаберието на българина и и да блъска глава в стената стана част от тази стена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 3
lewis
преди 11 години
А на теб кой ти вярва, другарю? Пазарът на труда е на това дередже от години именно заради тези подобия на синдикати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 8
i_ivanov80
преди 11 години
Този гнусен комунист, ако си мисли, че на него някой му вярва, се лъже жестоко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 6
data
преди 11 години
Абе най-важното е да не пипате държавните предприятия който ни плащат членски внос - да си кажем истината г-н Тренчев .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 9
studioaa
преди 11 години
Е аз пък не вярвам на Тренчев. Тоя *** е един дърт комунист, ползвал привилегиите на същата тая власт, на която уж не вярвал. Е не на мен тия мишок, скрий се някъде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 10
Gold Zombie
преди 11 години
Бла-бла... нищо ново не казва или пък нещо, което да не е ясно на всички. И с мнението си за плоския данък, продължава да показва, че бленува пролетарски мокри сънища. Плоският данък е най-справедливия данък. Да твърдиш, че равен данък за всички е несправедливо просто издава липса на логика и желанието да няма замогнали се хора. И не говорвя за престъпни богаташи - те данъци не плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още