IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ил. Иванов: Круизите стават все по-конкурентни на туризма на сушата

Яхтинг туризмът набира скорост и у нас, но българите все още проучват този пазар, смята председателят на Българско круиз общество

08:20 | 20.08.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Илиян Иванов, председател на Българско круиз общество<em>.&nbsp;</em> <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Илиян Иванов, председател на Българско круиз общество Снимка: Личен архив

От България няма как да тръгне круизна линия, защото нямаме изградена инфраструктура, а и нямаме пазар, който да захрани кораба. Но пък все повече български пристанища започват да се включват в маршрута на съществуващи големи линии за туристическа обиколка, те са част от маршрута.

Има една особеност, която може да подскаже на клиента кой маршрут да избере дори и да не познава круизната компания. Ако предварително се проследят точките от даден маршрут, може да се види кои са големите круиз линии, спиращи на големите пристанища в най-популярните големи градове. Но ако видите спирки на малки, бутикови, пристанища, интересът към тях е много голям. Такова пътуване обаче е възможно само с малките първокласни кораби, които могат да акостират в малко пристанище.

Има и друга особеност, породена от огромната конкуренция при круиз линиите – гледа се да се занижават разходите по пътуването, за да се привличат повече пасажери. Редно е хората да обръщат внимание на самата дестинация – не само точките, които се посещават, но по колко време е престоят, за да може да се разгледа даден град. Това се прави от круиз компаниите с цел спестяване на разходи, защото когато корабът се движи по-бавно, харчи по-малко гориво и ако той съкрати времето на престой в дадена точка, ще има повече разполагаемо време, за да стигне до другата. От друга страна първокласните лукс кораби остават по ден-два на дадено място, което дава други възможности за туриста.

В последните години яхтинг туризмът набира скорост....

Трябва да споменем, че ако говорим за ваканция на ветроходна яхта, почивката излиза много по-евтино от който и да е круиз. Специално за българите най-удобната дестинация е Средиземно море и гръцките острови, където може да се стигне с автомобил без да се плащат скъпи самолетни билети. Спестява се и от наземни трансфери. Например за една седмица на яхта в Гърция с практическо обучение по яхтинг за начинаещи с 12-метрова яхта в Йонийско море цената е 355 евро на човек за седмица.

При наемането е важно е да се търси яхта от голяма фирма, която предлага и ремонти при техническа повреда. Засега у нас има интерес към яхтинг туризма, но българите все още проучват възможностите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 7
M37Unseen
преди 10 години
Все още са скъпи за джоба на българина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 12
Сините камъни
преди 10 години
Мои познати бяха за седем дена, платиха около $4 000 и когато разбрах, че са били в най-ниската класа, каюти без прозорци и изобщо, хранили са се само от общата храна, не са с и позволили нищо екстра, ....., незнам, може и да е случайно, но не ми се струва за джоба на всеки. И то са ползвали някаква отстъпка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
Rastaman
преди 10 години
Изнесените данни за споменатата индустрия са неточни и доста занижени.Можете да погледнете в нет-а за точни данни преди да коментирате.Един пример-преди около 7 години букирахме авио билети средно годишно за 2.5млн туристи, отиващи да круизват, а круизната компания която го поръчваше имаше едва 24% пазарен дял в света.От тези 2.5млн туристи основно Карибите и Европа им бяха дестинациите.Къде са останалите 75% от пазарният дял т.е. над 10млн туристи круизващи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 9
jujo_si
преди 10 години
много и само
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
jujo_si
преди 10 години
Също колкото според недвижимите агенти цената на имотите ще върви много нагоре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още