IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Василева: Трябва да шлифоваме кадрите, за да се търсят от компаниите

Правилната формула минава през ремонт на трудовото законодателство и промяна в нагласите за реалния пазар на труда, смята шефът на Менпауър България

08:20 | 29.07.14 г. 4
<p>
	Надя Василева,&nbsp; управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Надя Василева,  управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия. Снимка: Личен архив

 
Проблемът с нискоквалифицираните кадри също се изостря...
 
Не трябва да оставяме проблемът, като не предприемаме нищо. Нека първо да анализираме кои са работодателите у нас и какви качества и умения търсим и тогава нека образователната система да бъде насочена към създаването и развитието на такъв тип кадри. А от друга страна, ниски качества и умения се търсят и в други държави. Какъв е проблемът работници от тук да бъдат изнесени навън? Крайно време е Европа да покаже своя по-комплексен подход за кадрите и те да бъдат ротирани, да се местят в ЕС, там, където има нужда и това да става свободно и без затруднения.
 
Кои умения и компетенции ще се търсят в бъдеще?
 
IT специалистите ще продължават да се търсят като горещи позиции, но не са най-търсени в момента. Такива са хора, владеещи две чужди езика, финансистите, счетоводителите, инженерите, хора с икономически познания, които са готови да заемат мениджърски позиции, технически специалисти и лекари.
 
Младите имат шанс да се развиват в компании, които вече присъстват на пазара на труда у нас, защото нямат много голяма конкуренция от други млади, които да искат да правят същото. От друга страна младите имат шанс да развиват и собствен бизнес. Хубаво е, че са насочени към предприемачество и се надявам това да е следващата вълна, която да подпомогне иновациите и да създаде нови работни места. Но нека да е ясно, че бизнесът трябва да преструктурира работата си така, че да е удобно за младите хора. Иначе никога няма да могат да ги привлекат като работна ръка. Трябва да предлагат модерен начин на работа на тези хора, за да могат да бъдат заинтригувани от работата и да дадат всичко от себе си.


 
А при по-възрастните хора трябва да имаме тотално различен подход – търпение, за да свикнат с новите технологии. Взаимно младите и възрастните трябва да се обучават едни други. Младите винаги могат да са полезни със своите умения, които позволяват по-бързо решаване на проблемите, а възрастните пък да помагат с по-цялостен поглед и всеобхватни подходи, ако се налага.
 
Успяха ли фирмите да преодолеят несигурността на средата?
 
Не мисля, че днес фирмите имат шанс да преодолеят несигурността. Оттук нататък това е новата нормалност, защото винаги ще бъдем в несигурен икономически свят и трябва да се развиваме с времето – ако има вълна – нагоре, ако няма вълна - надолу. За мен икономическата несигурност ще бъде новата среда, в която всяка компания ще търси начини да се впише, да придобие устойчивост, за да заслужи да бъде конкурентна за известно време. Точно за това не трябва да закрепостяваме пазара на труда, а да му предоставим гъвкавостта, която му е необходима. Дано да се мобилизираме да го направим по-бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Иван М.
преди 9 години
"Трябва да се анализират нуждите на инвеститорите у нас"Кои инвеститори? ПЧИ е на рекордно ниски нива от няколко години. Аз лично не бих инвестирал в държава, в която една сервитьорка взима по-голяма заплата от един архитект или стр. инженер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
thecrowley
преди 9 години
Какво произвежда компанията на тази госпожа за да си позволява да дава мнение по въпроси по които очевидно не е компетентна ?? Аман от псевдо-капацитети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
SA
преди 9 години
Не видях госпожата да коментира заплащането като фактор за изтичането на добри специалисти в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Неизползваните от BG европари да са за страните, където "мигрират бедните"Средствата да са за интеграция, предлага германски политик"Справедливо ми се струва. След като нашите не успяват да са полезни за народа си то нека парите отиват при тези бизнесмени които им осигуряват по достоен живот. :) Това ще отрезви Данов и компания. Ще им покаже, че аргументите им просто издишат. "Въздух под налягане " са. Приказки за пред необразованите малцинства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още