IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Берчи: Очакваме глобален растеж и догодина въпреки геополитическите рискове

Случващото се на геополитическата сцена ще е основната тема и през идната година, прогнозира експертът от компанията за управление на активи Schroders

08:22 | 13.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Karoll</em></p>

Снимка: Karoll

- Как се промени вашата пазарна стратегия през 2018 г. спрямо предходната година?

- Пазарът предлага възможности, които ние трябва да идентифицираме. В миналото можехте да бъдете по-спокойни. С тази волатилност, при поемането на тази посока, трябва да бъдете по-активни. Ние, от екипа на управлението на портфейла, сега сме по-активни, отколкото бяхме в миналото. 

Заради тази силна волатилност трябва да правим по-чести анализи на ситуацията и да променяме позиционирането си.

Така че като цяло смятам, че е време активните мениджъри да докажат, че са именно такива – да заемат позиция, да я прилагат и да вървят напред. Тези спокойни години, които очаквахме в миналото – разбира се, казвам спокойни с въпросителна до това определение, няма да са такива в бъдеще.

Трябва да бъдем по-активни и да търсим възможности.

- Кои са най-доходоносните класове активи в момента?

- Поглеждайки към основните класове активи, мога да кажа, че всички те са малко или много на негативна територия. Разбира се, имаме натиск върху пазара на ценни книжа, като това се дължи основно на местната политическа ситуация. Като цяло пазарите на ценни книжа в повечето случаи не могат да се нарекат „горещи точки“. Има някои изключения, но като цяло няма много „горещи точки“.

- Какви са основните Ви очаквания за следващата година?

- Както споменах по-рано през следващата година все още ще наблюдаваме един добър глобален растеж. Все още ликвидността ще е в относително добро състояние. Налице също така ще продължи да е и цялата тази геополитическа ситуация.

Що се отнася до икономическия растеж като цяло, той също е в добро състояние и не се очаква рецесия. По отношение на централните банки много от тях увеличават лихвените си проценти. Но случващото се на геополитическата сцена ще е основната тема и през идната година. Отново очаквам да наблюдаваме волатилност, но като цяло растежът е в добро състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още