IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Някой да измисля причина за прием в болница за едни пари? Да сложим край на това!

Рискът от чисто застрахователна дейност в здравеопазването е много по-голям, отколкото са ползите, смята д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

10:46 | 27.03.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. Снимка: Личен архив


- Как точно виждате бъдещия здравен модел?

Разковничето е в модел, при който се посочва, че има един пакет услуги, плащани от НЗОК, и друг, който да се покрива от доброволни вноски. Не съм съгласен хората, които и сега плащат лечението на ползващите здравни услуги, да се заставят да плащат още една задължителна вноска и да продължаваме да нямаме нито едно решение какво правим с тези, които и сега не плащат задължителната осигуровка за здраве. Иначе признаваме, че една група не плащат нищо, но искаме да натоварим тези, които и сега плащат с още една застрахователна здравна вноска.

- Вероятно се позовавате на чужд опит...?

Разполагам с данни от САЩ, където е силно застъпено застраховането за здраве, които сочат как с годините все по-малка част от акумулираните средства отиват за здраве. С предлагания модел, при който вкарваме застрахователите в системата, на практика с лека ръка сме готови да признаем, че половината от допълнителните пари за здраве чрез втора задължителна вноска, могат да отидат за други разходи по различни пера - за печалба, за обследване на застрахователно събитие и др. Ето защо първо трябва да има конкурентни структури на Националната здравноосигурителна каса, както първоначално беше заложено при създаването на здравния фонд. Нека припомним също така, че за лицата, които сами се осигуряват за здраве имаше идея да правят вноски в частен здравен фонд. Така конкуренцията е налице, изборът също. Впоследствие обаче, незнайно защо, беше решено за отмяна на така наречените други здравноосигурителни фондове. Закриха ги, а сега ни казват, че искат да вкарат застрахователни фондове. Не е редно, защото здравноосигурителния фонд има съвсем друга цел. За мен конкуренцията е необходима, но на база здравноосигурителни вноски, а не на база застраховки, защото застраховката е нещо съвсем друго, което не носи сигурност, че ще отиде за здравето на осигуряващите се, може да се окаже, че няма да платят нищо.

За мен подобна рязка промяна в начина на финансиране, без да се опитаме да оптимизираме, е доста рисково. Трябва да разрешим конкуренцията, да имаме възможност да се осигуряваме и в други здравни частни фондове, но да има смисъл да го правим. Иначе ако НЗОК плаща всичко на сто процента, защо трябва да плащам други вноски. 

- Д-р Маджаров, Българският лекарски съюз подкрепя класацията „Най-добрите болници“. Какви ползи може да донесе тя за системата?

Важно е да има такъв рейтинг на лечебните заведения и то направен по ясни критерии, каквито са използвани в класацията на Българската болнична асоциация. Вярвам, че класацията е максимално обективна и изготвена по световните стандарти. Досега са правени опити за подобни ранкинги, но само по това коя болница какви приходи има, без да се отчита спецификата на заболяванията, които лекува, в кой град се намира и т.н. Критериите за конкурентоспособност на болниците в България трябва да отчитат всички тези особености – дали болницата е в голям или малък град, дали е многопрофилна или пък е тясно профилирана... и тази класация прави точно това – диференцират се болниците в зависимост от услугите, които предлагат, на каква територия, за какво население и каква значимост имат за страната. В този смисъл за мен една такава класация ще бъде добър ориентир за пациентите в България.

- Ще помогне ли класацията на обществото за подобряване на достъпа до качествено лечение?

Надявам се да помогне. А обявяването на ранкинга точно сега е важно, защото пациентът има право да избира къде да се лекува в страната. На този етап пациентите обикновено правят своя избор в зависимост от това какво са чули от познати, а когато имаме официален рейтинг на болниците, ще бъде по-лесно. Времето ще покаже дали тази класация ще спечели доверието на обществото, но амбицията е с всяка изминала година обществото все повече да вярва в нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още