IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Куванджиев: Добрите предприемачи са тези, които могат да се справят с неуспеха

Даже да имаш най-добрия продукт на пазара има изключително много фактори, които са непредвидими за развитието ти, казва предприемачът

08:32 | 01.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;GoStartups</em></p>

Снимка: GoStartups

Мартин Куванджиев е български предприемач, подпомогнал създаването на над 20 успешни проекта в своята кариера. Още преди да започне своето висше образование, той е поканен, на базата на множество си награди във физика и IT, да работи в проспериращ американски стартъп. На 21 години успява да спечели престижния хакатон на NASA – Space Apps Challenge, и бива поканен да посети Kennedy Space Center във Флорида. На 23 години Мартин участва в създаването на успешен блокчейн проект, базиран на Bitcoin, а на 24 години основава компанията GoStartups, която е считана за едно от най-добрите места за разработка и подпомагане на стартиращи проекти.

В свободното си време Мартин обича да свири на китара, да кара своя Harley-Davidson или да създава всякакви интересни неща в своята работилница.

Мартин Куванджиев е част от менторския екип на предприемаческата конференция Founders Today, която Investor.bg организира и ще се проведе на 28 юни, от 14 часа, в зала "Васил Левски" на хотел Hyatt Regency Sofia. Като ментор по време на събитието Мартин ще консултира една от общо шест стартиращи компании за развитие на техния бизнес.  

- Г-н Куванджиев, развива ли се предприемаческата общност в България и какви трябва да бъдат предприемачите днес, за да направят бъдещето по-добро от настоящето?

Като човек, пътувал доста по света и участвал в доста конференции за стартъпи, мога спокойно да кажа, че в България имаме едни от най-интересните идеи за продукти, така че определено нашата общност е доста развита и е на доста добро ниво спрямо останалата част от света. За мен добрите предприемачи са тези, които обичат предизвикателствата и които могат да се справят с неуспеха, защото това е част от пътя, който всеки предприемач трябва да измине.  

- Пътят на един нов продукт или услуга до пазара е изпълнен с предизвикателства. Има ли общовалидни съвети за предприемачите, с които да успеят да заобиколят подводните камъни? 

Най-важните неща, на които ние учим нашите клиенти и партньори, са да създават продукти спрямо изискванията на своите клиенти, да се опитат да внедрят продукта си на пазара възможно най-бързо, защото ако се забавят някой може да ги изпревари, и най-важното за мен – да са абсолютно прозрачни със своите клиенти.  

- Едно от най-големите предизвикателства пред стартиращите компании е да получат финансиране, благодарение на което да доразвият проекта си. Кое е разковничето, върху което предприемачите трябва да наблегнат при подготовката си преди презентирането на своята бизнес идея пред потенциални инвеститори? 

Спрямо моя опит има 3 основни фактора - продуктът да решава проблем на потребителя, продуктът да има възможност да скалира (т.е. ако утре дойдат 100 хил. нови потребителя, компанията да може да ги обслужи) и последният фактор, който е много много важен – лепкавост (stickiness) - ако даден потребител започне да ползва даден продукт, колко трудно е да се откаже и да започне да ползва конкурентен продукт. Ако даден стартъп решава потребителски проблем, може да скалира в рамките на ден до 100 хиляди и ако е трудно за потребителя да се откаже от този продукт, тогава шансът за финансиране е огромен.  

- Живеем във време, в което комуникацията между хората може да се осъществява по множество различни канали и всички ние сме по-свързани от всякога. Колко лесно е обаче за един млад предприемач да срещне съмишленици, с които да превърне иновативната си идея в успешен бизнес?

Ами не е от най-лесните неща. В GoStartups започнахме с хора, с които сме били в ТУ-София, и с други, които познавам от СофтУни. С някои от текущите ми партньори се познавам от конференции или чрез общи познати. В общи линии трябва да се ходи по събития, да се комуникира с хората и да си отворен и позитивен спрямо другите, поне това е нещото, което аз правя и за мен работи идеално. 

- Добрите корпоративни практики в сферата на опазването на околната среда, социалната политика и управлението (ESG) са все по-важен фактор за репутацията и съответно за успеха на големите компании. Доколко обаче добрите ESG политики оказват влияние върху един прохождащ бизнес и склонни ли са младите предприемачи да се съобразяват с тях? 

Интересен въпрос за нещо, за което не съм се замислял много, просто защото при нас винаги се е случвало даже и без да бъде комуникирано. За мен младите хора имат много по-добро възпитание откъм пазене на околната среда, а и да си “green” е „cool”. Даже и ако хората се замислят за това колко струва енергията в момента, може да се замислят дали да използват кола или колело, за да стигнат до офиса, и дали луминесцентните лампи в офиса не е крайно време да се сменят за LED.  

- Живеем в несигурни времена. Възможно ли е за един стартиращ бизнес да постигне сигурност и предвидимост на развитието си в бъдеще и как може да стане това?

Няма 100% сигурен отговор на този въпрос. Даже да имаш най-добрия продукт на пазара има изключително много фактори, които са непредвидими. Като пример мога да дам случващото се в Украйна – имам приятели, които имаха процъфтяващи бизнеси там до момента, в който започна всичко, и след като приключи съм сигурен, че те ще продължат развитието си или ще започнат отначало. Единствената гаранция за успех е гъвкавост и постоянство. 

- Колко часа на ден работите? Какъв съвет бихте дали на хората, които сега стартират бизнес, за да избегнат преумора и "прегаряне"?

Работя колкото има нужда, понякога са 16-20 часа, рядко са по-малко от 8. Моята формула за това да може да съм продуктивен и да не „прегарям“ е като развивам своите хобита (които са много). Обичам да свиря на китара, да карам мотор, да пътувам, да сглобявам разни неща в работилницата ми, а съвсем наскоро се запалих и по ковачеството. Ментално възнаграждението ми за успешен ден е да мога да отделя 1-2 часа на хоби дейност и това ме зарежда.

Най-лесният начин да се разпознае първа фаза на „прегарянето“ за мен е когато ти е трудно да отвориш лаптопа и да започнеш да работиш - ако имаш това усещане, трябва да се вземат мерки. Относно умората в един момент свикваш, ако се предадеш и си кажеш „не мога“, значи не си за предприемач. Моята нагласа е, че когато чувстваш, че си на максимума, винаги имаш едни 10% „резервна енергия“, която можеш да използваш. Добро упражнение за преодоляване на умората е да отидеш на пътеката във фитнеса, да стигнеш предела си и след това да намалиш темпото с 10%, но да продължиш за още 10% повече (примерно бягал си 10 километра с 10 км/ч, намали на 9 км/ч и бягай още 1 километър). Винаги можеш повече и единственото, което те спира, си ти самият.  

- Приемствеността и предаването на опит са едни от ключовите за успеха фактори. Как и къде виждате Вашата роля, и на успешните предприемачи като цяло, да запалите повече млади хора да реализират своите идеи?

Моята роля във времето се промени от човека, който е двигател в един проект, до човека, който е навигатор. Екипът, който съм събрал в моята компания, има достатъчно енергия и опит и аз съм този, който дава насоката на развитие, това е и моята роля в проектите, на които помагаме. Относно това как запалвам младите хора, аз по-скоро им показвам какви са техните възможности. Много хора не знаят реално колко много могат да направят и се опитвам да им отворя мисленето за това, че възможностите им са безгранични и че лимитът им е съставен само и единствено от самите тях. Една от другите ми практики е да стимулирам хората да се опитват да постигнат нещо и даже да виждам понякога, че правят грешка, ако тя не е критична, да ги оставя да я направят, защото грешките, които правим, ни изграждат като професионалисти и ако не можем да грешим, няма как да се научим да печелим.

Конференцията Founders Today на Investor.bg ще се проведе на 28 юни, от 14:00 часа, в зала „Васил Левски“ на хотел Hyatt Regency Sofia. Събитието дава възможност на бъдещите лидери да се срещнат с вече доказалите се и утвърдени имена в сектора, които ще ги консултират на живо в експертни менторски сесии как да развият бизнеса си.

Ако искате да сте сред start-up и scale-up компаниите, които да получат този шанс, кандидатствайте на страницата на събитието на Investor Media Pro до 10 юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още