IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДФ Статус Нови Акции е вложил 52% от активите си в чужди акции

Придобихме акции от сръбския Ветеринарски завод Суботица, които поскъпнаха с 60% само за седмица, каза за Investor.bg Вл. Панев, Председател на СД на Статус Капитал АД

11:55 | 19.02.07 г.
Владислав Панев. Снимка: Investor.bg
Владислав Панев. Снимка: Investor.bg

ДФ Статус Нови Акции е вложил 52% от активите си в чужди акции срещу 34% в български и 15% в бързоликвидни активи, каза за Investor.bg Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на управляващо дружество Статус Капитал АД. 

Дяловете на ДФ Статус Нови Акции са регистрирани на БФБ-София с решение на Съвета на директорите на борсата на 19 юни 2006 г. Първата стойност на един дял, оповестена от БФБ-София, е 1,0369 лв. за дял на 23 юни 2006 г.

За изминалите 8 месеца от дейността на фонда е реализирана доходност в размер на 50.2% до 1.502 лв. за дял към днешна дата, 19 февруари 2006.

Близо 20% от активите на договорен фонд Статус Нови Акции са инвестирани в Хърватска, 17% в Сърбия и 15% в Румъния, уточни Панев.

- Може ли да дадете конкретни примери за пазарната ситуация в Сърбия?

Примерно през миналата седмица беше обявено поредното увеличение на капитала на сръбска банка - в случая "Агробанка". При него акционерите до момента ще могат да закупят нови акции с емисионна стойност от 32 000 динара (387,5 евро) за бройка. В същото време цената след датата, до която можеха да се закупят акции с права, спадна минимално - с 1.79% до малко над 46 000 динара. Сметките показваха, че цената трябва да спадне с поне 2800 динара.

Подобни случаи има и в българската практика, затова си мисля, че ние имаме предимство пред западните си конкуренти, тъй като специално в Сърбия работим в много близка среда до нашата.

Друг пример, който мога да дам, е с "Ветеринарски завод Суботица" (донякъде аналог на нашето Биовет). При него успяхме да закупим държавен пакет от нещо като аукцион. Всички акции на държавата бяха придобити от инвеститорите на 9 февруари и след това само за седмица цената нарасна с над 60 процента. Подобни печалби са много трудно осъществими за български индивидуални инвеститори. Затова в такива случаи е по-добре да се участва през фондове.

- Могат ли инвестициите в чуждестранни акции да са по-добра алтернатива за вложение от родните?

На пазарите, които следя, определено има позиции, които изглеждат по-подценени от ликвидните български акции. Затова и фондът "Статус нови акции" диверсифицира портфейла си с такива книжа. Интересни позиции могат да се открият във всички държави, на които инвестираме - Сърбия, Хърватска и Румъния. Освен това в региона предстоят много IPO-та, от които смятаме да се възползваме.

- Кой път към чуждите пазари е за предпочитане - чрез взаимен фонд, чрез структуриран депозит или директно чрез личните познания на инвеститора?

Ако човек има добри познания за съответния пазар, най-малкото заради тръпката е добре да инвестира и сам. Това важи особено за IPO-тата, които предстоят в региона. Иначе инвестицията във взаимен фонд би донесла стабилна доходност, може би дори по-голяма от самостоятелните вложения. Причината са големите валутни, трансферни и комисионни разходи при директна инвестиция. Освен това печалбите на някои от чуждестранните пазари се облагат с данък, което не важи за фондовете.

- Според Вас кои региони са най-атрактивни в момента?

Считам, че регионът, на който Статус, инвестира - Югоизточна Европа, крие все още потенциал за растеж. Особено пазарите в бивша Югославия имат възможност за сериозен растеж - говоря за Сърбия, Хърватска, Македония, Босна. Увеличенията на капиталите на редица банки крият добри възможности за спекулативни печалби.

- Кое управляващо дружество би се справило най-добре при реализирането на портфейлни инвестиции в чужбина?

Ние вече натрупахме опит като първия фонд, който инвестира в цяла Югоизточна Европа, и имаме и добри контакти в региона. Засега имаме успех при инвестирането си в чужбина и не виждам причина това да не продължи. Иначе неминуемо все повече управляващи дружества ще се насочват към чуждестранни ценни книжа заради прекомерното поскъпване на нашата борса и възможностите за диверсификация, които предлагат другите фондови борси.

Материалът не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Свързани компании:

ДФ СКАЙ Нови Акции(3NPA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още