IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скрипка: Несигурното бъдеще за Свободните търговски зони гони инвеститорите

През 2009 във всички Свободни зони има отлив на клиенти, но не поради кризата, казва изп. директор на Свободна зона Бургас

15:10 | 12.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Василий Скрипка. Снимка: Личен архив
Василий Скрипка. Снимка: Личен архив

През март министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че миноритарни дялове от 55 държавни фирми, сред които и Свободна зона Бургас, ще бъдат пуснати за продажба на фондовата борса. Investor.bg потърси изпълнителния директор на Свободна зона Бургас Василий Скрипка за коментар.

Свободна зона Бургас е създадена през 1989 г. Дружеството има 47 акционера, най-големите от които са Министерство на финансите, Unicredit Bulbank, ДЗИ АД, Община Бургас и Пристанище Бургас. Зоната включва „Сухо пристанище" на 5 км от Пристанище - Бургас, с пряк достъп до националната ж.п. система. Общата му площ е 23 ха, от които 14 500 кв.м. закрити и 102 000 кв.м. открити складови и производствени площи, както и терминал на територията на Летище- Бургас, с площ 15 ха, с възможности за обработване на всички видове карго полети.

Свободна зона Бургас е врата към пазарите на Балканския полуостров, Черноморския басейн, Източна и Централна Европа, Близкия и Далечния Изток. През Бургас преминава международен коридор №8 от Европейската транспортна мрежа.

- Държавният дял от 19,45% в Свободна зона Бургас неколкократно е бил предлаган за продажба чрез публичен търг. Смятате ли, че предложената от правителството приватизация чрез борсата ще се окаже по-удачна и по-успешна?

За държавният дял от 19,45%, управляван от Министерство на финансите, е взето решение на Министерския съвет да се приватизира по точно определена схема. Поради тази причина, след като беше направен одит от компанията, спечелила търга в Агенция за приватизация, акциите на Свободна зона Бургас бяха предложени на три последователи сесии – 21-ви, 22-ри и 23-ти Централизиран публичен търг, като цените бяха съответно 587,25 лева, 528,53 лева и 422,82 лева при номинал 10 лева. Не е в моите компетенции да предлагам варианти на Министерство на финансите как да приватизират дела си.

- Кои фактори според Вас са възпрепятствали продажбата на държавния дял в компанията до този момент?

Основният фактор, който възпрепятства продажбата на държавния дял, е липсата на достатъчно мотивиран инвеститор, който да закупи акциите поради разнопосочните сигнали за бъдещото развитие на Свободните зони в България, особено след влизането ни в Европейския съюз.

- Какви приходи прогнозирате от продажбата на държавния дял?

Не мога да прогнозирам какви ще се приходите им.

- В условията на икономическа криза наблюдавахте ли отлив на клиенти през 2009 г.?

През 2009 г. във всички Свободни зони има отлив на клиенти, но не поради икономическата криза, а заради не прилагането на чл. 156 на Директива 112/06 на ЕС, в резултат на което български фирми не могат да правят износ в Свободните зони в България.

- В периода 2005 – септември 2008 Свободна зона Бургас отчита завиден ръст на печалбата. Как ще коментирате финансовите резултати на компанията в условията на финансова криза от края на 2008 досега? Каква е печалбата Ви за 2009?

В периода от 2005 г. до края на 2009 г. Свободна зона Бургас отчита ежегоден ръст на печалбата и до този отчетен период финансовата криза не е била фактор за отрицателни промени. За сведение печалбата на дружеството за 2009г. преди облагането е 689 000 лева.

- Какви са очакванията Ви за финансовите резултати на компанията през 2010?

Считам, че финансовите резултати през 2010 година също ще бъдат положителни.

- Имате ли планове за инвестиционна дейност през тази година?

Да, имаме план за инвестиционна дейност, който предвижда строителството на закрити складове, предназначени за складово-логистична дейност, както и преустройства на складови помещения в производствени при наличие на искане от клиенти.

- Предвиждате ли разпределяне на дивиденти?

Да, предвиждаме разпределение на дивидент за 2009 г. между акционерите и той ще бъде най-малко равен на този от предходната година.

- Как гледате на идеята за създаване в България на специална икономическа зона, която да бъдат маркетирана сред индийски компании?

През предходната година представители на Свободна зона Бургас взеха участие в Международната конвенция на Свободните зони. Знаем от какво се интересуват индийските бизнесмени и какво ги притеснява, за да дойдат да инвестират в България. За да реализират проектите си в България, те се нуждаят от финансиране от българските банки, които обаче нямат доверие в индийските предприемачи и не им предлагат преференциални цени за инвестиционни заеми. Екипът на Свободна зона Бургас отдавна работи в тази насока и се надява осъществените контакти в Индия с представители на бизнеса и браншови организации да допринесат за развитието на двустранните бизнес отношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още