IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Данов: Строителната индустрия е оставена на автопилот

Министерството на инвестиционното проектиране ще подготвя качествени проекти, които да се осъществяват с европари

10:16 | 19.09.13 г.
Иван Данов: Строителната индустрия е оставена на автопилот

Строителната индустрия е оставена на автопилот повече от 20 години и има нужда да се вдигне на крака. Това коментира министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов в предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия.

Данов обясни, че структурата на ведомството е вече напълно готова, назначени са и 60-на души от предвидените 120 души персонал. Изчаква се само необходимото време за нанасянето на строителното министерство в предвидената за него сграда.

Данов поясни, че неговото ведомство ще се занимава с подготовката на качествени проекти, които да получат европейско финансиране. Основен бенефициент обаче остава регионалното министерство, което ще се занимава с териториалното планиране и развитието на инфраструктурата.

Що се отнася до новоназначения заместник на Данов – Джейхан Ибрямов, строителният министър посочи, че той ще се занимава с общините, тъй като е натрупал опит с работата му в сдружението на общините.

„Ибрямов дълго време е работил в сдружението на общините, познава тяхната структура. Смятам, че този човек има опит при контактите си с кметствата“, коментира Иван Данов.

Същевременно председателят на парламентарната комисия по инвестиционно проектиране Емил Костадинов коментира пред БНР, че разделянето на регионалното развитие от строителството не е било грешка и се приветства и от бранша. Той обаче обвини строителите, че не са достатъчно „активни в представянето на вижданията си“.

По думите на Костадинов новото ведомство се е сблъскало с „вътрешен саботаж“, който е затруднил сформирането му, вероятно от „ревност или незнание“.

"Изграждането на капацитет в министерството е на финалната фаза. Имайте предвид, че в първите дни при изграждането на този капацитет имаше един проблем – беше внушено, че това правителство има кратък живот и много стойностни специалисти и експерти си задаваха този въпрос и отаказваха да се ангажират с работа в това правителство и това министерство", коментира Емил Костадинов.

Той обаче изрази притеснението си за квалификацията на зам.-министъра Джейхан Ибрямов. „Заместник-министърът е твърде проблематично и съмнително да притежава необходимата експертиза за тази позиция, т.е. тук са надделели в много голяма степен някакви политически съображения“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още