IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделската земя - най-добрата дългосрочна инвестиция в имоти

Увеличаващото се население предполага сериозен ръст на нуждите от храна, което е сред факторите, подхранващи ръста на цените на земята

08:38 | 25.03.14 г. 40
Автор - снимка
Редактор
Земеделската земя - най-добрата дългосрочна инвестиция в имоти

Що се отнася до предлагането добивите започват да се стабилизират след драматичния ръст през последните няколко десетилетия. Днес 40% от засетите с пшеница ниви не променят добивите или дават значително по-слаба реколта, според Nature Communications 2012.

Наскоро местните учени в Китай например предупредиха, че заради високите нива на смог се блокира естествената светлина, което пречи на фотосинтезата на растенията и създават условия, близки до т. нар. „ядрена зима“.

„Свидетели сме на заплахи за земята в световен мащаб“, коментира Реза Вишкаи от Insight Investment Management в Лондон. „Добивите може да се увеличат, като се увеличат площите обработваема земя. Много от земите обаче се намират на места като Африка и Бразилия например, а тези площи изискват огромни инвестиции, за да носят печалба“,  допълва той.

Собствениците на земеделски земи се възползват от всички тези тенденции, което обяснява защо толкова много селскостопански инвеститори са оптимисти за пазара. През следващите две години Джеф Нотаро например се надява да да увеличи размера на своя Black Sea Agriculture fund от 1,5 млн. долара до 10 млн. долара. Това означава, че той ще контролира около 5 хил. акра земеделска земя в зависимост от това накъде вървят цените.

Както и в много други развиващи се пазари на земя, в България инвестицията е своеборазна игра на консолидация. През 90-те години земите са възстановени на техните собственици, като в много случаи наследствените парцели са под 10-15 дка – твърде малки, за да могат земеделците да правят икономии от мащаба.

„Малките стопанства като цяло, са подценени. Местните фермери обработват малки площи с малко техника и лоша инфраструктура. Черноморското крайбрежие разполага с едни от най-плодородните почви в света, но се произвежда значително под потенциала им“, коментира Нотаро.

През последните две години фондът му е придобил 346 акра земеделска земя, върху която се отглежда предимно пшеница. Нотаро отбелязва, че тъй като в страната ни предлагането на окрупнени парцели е слабо, фермерите са готови да платят повече, за да придобият такива.

Същевременно България е член на Европейския съюз, със сравнително стабилна икономика и политическа система, което предполага, че рисковете за инвеститорите са по-малки, отколкото в развиващите се пазари „на ръба“.

Досега пазарът на земеделски земи в глобален мащаб е доминиран от институционални инвеститори. Някои от най-атрактивните пазари предлагат разумни цени и политическа стабилност, като сред тях се нареждат Австралия, България, Чили, Нова Зеландия и Уругвай, посочва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
както и да е, говорим еднакви неща, просто единия вижда чашата наполовина пълна, другия - на половина празна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
за пример-какви са регулациите при лозята(защото има такива)? Ти и в момента много трудно променяш НТП и категория(второто-с основание). Няма как да се въведе(без да е в грубо нарушение на...като почнем през Конституцията, минем през международни споразумения и елементарни права и свободи и стигнем до закони) строга регулация. Никой не ти забранява лозите да ги изореш. Ама никой. Пак се изказваш без да си наясно, ще взема да ти свикна:)И ако забелязваш-сектора си седи мирен-оплакват се не зърнопроизводителите, а скотовъдци и т.н. Протестите от сектора са, че не им изплатили на време субсидиите, а не че не им ги изплащат.С две думи-не ми казвай как да се изказвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
инфлацията е в графата на статистическата грешка:) под 1%...не ме карай да смятам с колко си сбъркал за 10 год. Земята е адски ликвидна-най-ликвидната сред недвижимите имоти. В рамките на часове можеш да продадеш, ако си на пазарна(а не на под пазарна) цена. Даже без да имаш всичките необходими документи ще си получиш парите срещу подписване на пълномощно. Няма аналог-за всеки друг НИ ще ти трябват седмици да оформиш сделка. Иде спад...къде??? Разправят, че Украйна не е засадила(а това е житницата на Европа) тая година. Ако е вярно знаеш ли кога ще паднат цените? Седи чакай тоя дето ти обясняваше за АйТи-то. Човек тепърва няма да забогатее спекулативно от земята-мача се свири последните няколко години. Който се сетил-сетил се. Тепърва ще е много трудно да се направи това, което можеше сега да се направи-да се намери подценен район. Няма подобни активи, с подобна възвращаемост при подобно ниво на сигурност, не дрънкай глупости. А за регулациите-говориш пак без да знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Инфлацията за тази година ако е толкова, за догодина ще е двойна и за 10 год пак ще е 50% :) Цените сега са в пъти ама после иде спад и пак дългосрочно.... :) Земята е освен това слабо ликвидна и т.н. :)Пак казвам, не е лош актив, но ПО УЕКИЧКО го казвай. Очакванията как ще забогатее човек от някаква дива спекула с това са меко казано преекспонирани. Има и други активи, които биха донесли подобна възвръщаемост. А шанса за национализация и за свръх регулация.. ами да БУКВАЛНО е 0 но реално не е. Спокойно могат да ти лепнат едни административни ограничения, които да те накарат да притежаваш земята но да не можеш да решаваш какво да правиш с нея (например ето какво става с тютюна, как мислиш тия насаждения там, дали някой силно се интересува от тях? А ако стане това, познай кой ще иска да купува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
а сега добави-липса на данъци(още дълго време ще е така заради административни пречки, които ще са много трудно решими, дори и да има воля, а то няма), на практика липса на амортизация(по-точно е много бавна амортизация несравнима с нищо друго), на практика безкраен срок на експлоатация, на практика ниски такси за обслужване(заради липсата на амортизация), ограничен ресурс от жизненоважно занчение, незаменим в обозримо бъдеще, добра възвращаемост на инвестицията(4-9% на годишна база), много добра цена на сравнително пазарна основа(около 20-30% по-ниски цени от цената на земята във Франция), държавни субсидии(и европейски такива-задържали се над 20 години в някои държави, т.е.-с традиции). Единствените неща които поддържат земята в момента са(и ще е така поне още 5-6 години)-все още повечето земя е в ръцете на дребните собственици-т.е. има много голямо предлагане и бедното население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
за плавен и кротък пак ще се съглася, само да знаеш, че за всичко останало не си прав: инфлацията за тая година колко е? Колко ще е за следващата година, според теб? Да си сложиш парите в банка ли е по-сигурно в днешно време или да ги вложиш в земя? Шанс за национализация е 0. Свръх регулации няма как да промени нашият добив(доста голям в световен мащаб) на дка. Природните промени са малък фактор(освен свръх производството, ама както казах-докато Украйна е зле, нема грижи)-щото има държавен фонд за ощетени земеделци, а и застраховки. Октопода отписа 700 000 дка продукция преди две години и не съм чувал да има финансови проблеми. 700 000 са грубо около 5-6% от обработваемите земи в БГ. А преди 10 год. земите бяха между 5 и 20 пъти по-евтини(според района). Та хората и да не са си направили такава сметка-който е инвестирал е избил рибата. Не знам коя банка дава такава лихва:) И това даже лекинко не приближава реално положението-докато ти е растяла цената на земята са ти давали рента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
не съм казал, че няма да расте, тъй като, както писах, е актив, който не старее (а такива са много малко, дори жилищата стареят), просто ръста ще си е плавен и кротък ( с временни отклонения) и ако го преоцениш през инфлацията, извадиш разходите за придобиване и поддръжка, оцениш лихвата, която би получил за тези пари ако са на влог, сметнеш риска, който ако да е малък си го има ( национализация или свръх регулации, природни промени, които могат да обезценят точно твоята земя) ще излезе, че далавера ти е рентата, ако си получил такава.Изобщо, хората гледат колко е поскъпнало, а не правят сметка, че за 10г. се натрупва над 50% инфлация, плащат се данъци, комисионни и най-сетне, да си държиш парите на депозит би ти донесло сериозна лихва за 10 год. та.. като теглиш чертата излиза че само си мислиш колко си на далавера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
в България повечето (над 90%) са инвеститори. А не спекуланти. Това не ти е пазара на апартаменти, където с един два милиона променяш нагласите за цели квартали. Тук с един милион си фактор за месец в едно землище. След два месеца никой не ти помни името.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
САМО и ЕДИНСТВЕНО Източна Европа! Но за цената не си прав-в дългосрочен план ще си растеее и никой няма да я барне. Поне нашата. Може за година за две да падне, но това ще е я заради силна година на зърното в Русия и Украйна, я заради разпад на ЕС...ей такива работи. А в средно и кратко срочни планове-земята ще РАСТЕ! Щото в Украйна не виждаме хубави работи, та вероятно зърното ще скача.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
mick
преди 10 години
Да допълня и тъй като имаме малък пазар.. то един малко по-голям "инвеститор", т.е. спекулант може да насочи пазара в която си иска посока. Поне за известно време докато другите се усетят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още