IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местните власти на о. Корсика забраниха чужденци да купуват имоти

Корсиканският парламент се опитва да се пребори с високите цени на имотите

12:32 | 08.05.14 г. 1
Местните власти на о. Корсика забраниха чужденци да купуват имоти

Местните власти на остров Корсика въведоха забрана за покупка на имоти от чужденци, освен ако нямат разрешително за постоянно пребиваване, съобщава онлайн изданието propertywire.com.

Корсиканският парламент прие предложението, за да се опита да „охлади“ цените на имотите на средиземноморския остров, отдавна познат като една от водещите дестинации за покупка на ваканционни имоти.

Броят на ваканционните жилища на Корсика се е увеличил от само 7 хил. през 1968 г. до над 710 хил. към днешна дата, сочат данните на френската национална статистическа служба INSEE.

Според статистическите оценки около 40 на сто от имотите на острова са собственост на хора, които не са граждани на Франция. Заради интереса на чужденците към острова обаче цените на имотите нараснаха до непосилни за местните равнища.

Много от богатите купувачи са склонни да наддават за жилищата с най-добрите локации и гледки.

Експерти от сектора на имотите не вярват обаче, че приетата забрана ще влезе официално в действие. Предложението трябва да бъде одобрено и от националния парламент. Дори и да премине през него, със сигурност идеята няма да се хареса на Конституционния съд, а може да се очаква намеса и на Европейския съюз.

Според политиците в Париж забраната чужденци да купуват имоти на Корсика е дискриминационна съгласно френското и европейското законодателство.

През последните години собствениците на ваканционни жилища на средиземноморския остров започнаха да навлизат и във вътрешността му заради недостига на крайбрежни имоти. Заради това някои местни политици поискаха поне 10-годишна забрана чужденци да купуват имоти на острова.

Въпреки че Корсика е сред най-популярните туристически дестинации в света, островът се „слави“ и с изключително висока безработица, както и широка организирана престъпност, част от която е свързана и със спекулации на пазара на имоти.

Според френските антинационалисти по-добро решение на проблема с високите цени на имотите на острова е отделянето на повече земя за строителство на достъпни жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Това не е ли за бранено от законите на ЕС? Или Корсика не е в ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още