IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повелия - почти изгубеното убежище на венецианците

Обществеността във Венеция се обедини срещу търга за островчето в лагуната заради опасенията, че ще бъде превърнато в поредната луксозна дестинация

11:07 | 12.05.14 г.
<p>
	О. Повелия. <em>Снимка: <a href="http:// http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Chris_73" target="_blank">Chris 73</a>/<a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page" target="_blank">Wikimedia Commons </a></em></p>

О. Повелия. Снимка: Chris 73/Wikimedia Commons

Венеция зависи силно от туризма, но безмилостният растеж на индустрията застрашава градската среда и устойчивост. Преди пет години, когато стана ясно, че населението в центъра на града е намаляло до 60 хил. души от 108 хил. през 1971 г., местните активисти организираха демонстрационно погребение, като пуснаха ковчег в гондола по Канале Гранде.

Броят на туристите, които посещават Венеция, вече надвишава 20 млн. души годишно. Много от тях пристигат с круизни кораби, а огромните лодки, които ги превозват, буквално задръстват градските канали. На околните острови в лагуната пък непрекъснато никнат нови и нови луксозни хотели или жилищни сгради, достъпни само за богати туристи и купувачи на имоти.

Местната съпротива на тези процеси постепенно започна да нараства и да става все по-единна. Общественият гняв се засили рязко заради съдбата на Повелия въпреки демоничния образ на острова. Твърди се, че там са били погребвани жертвите на чумата във Венеция, макар и местните историци да отричат, че има доказателства за това. През ХХ век там е имало и психиатрична болница, която според слуховете е изоставена заради странните явления на острова. Мястото често е посещавано и от „ловци на духове“.

Преди време заради обществено напрежение беше спрян друг проект – за изграждане на атракцион върху бившото сметище на Венеция. Предприемачът Алберто Дзанперла, чиято компания е ремонтирала атракционите на Кони айлънд, не успява да спечели местните с обещанието за нови работни места. Критиците на проекта му твърдят, че това е още една стъпка към „диснификацията“ на града, а бизнесменът подчертава, че когато е говорил с хората, се е чувствал сякаш изправен пред комитет на Инквизицията или пред трибунал.

Повечето венецианци нямат спомен за остров Повелия като за обитавано от духове място, а го считат за убежище, където някога са прекарвали спокойно почивните дни със семействата си. Когато правителството обяви търга за мястото, местните незабавно стартираха кампания за събиране на дарения, за да участват в аукциона и да спасят убежището си. Това привлече вниманието и на местните медии, благодарение на което дарения изпратиха и други хора, които се чувстват съпричастни към проблема.

Следващата фаза от търга за Повелия ще приключи във вторник. Участниците в аукциона ще могат да коригират офертите си. Местната група ентусиасти може да разчита на още дарения, с които да повиши своята, но е слабо вероятно да успеят да надвишат офертата на корпоративния инвеститор. Надеждата на венецианците е правителството също по някакъв начин да се включи в разрешаването на проблемите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още