IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повелия - почти изгубеното убежище на венецианците

Обществеността във Венеция се обедини срещу търга за островчето в лагуната заради опасенията, че ще бъде превърнато в поредната луксозна дестинация

11:07 | 12.05.14 г.
<p>
	О. Повелия. <em>Снимка: <a href="http:// http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Chris_73" target="_blank">Chris 73</a>/<a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page" target="_blank">Wikimedia Commons </a></em></p>

О. Повелия. Снимка: Chris 73/Wikimedia Commons

На един хвърлей разстояние от туристическите орди, които атакуват Венеция, се намира остров Повелия - пълна противоположност на една от най-известните туристически дестинации в света, пише The New York Times.

На острова няма сувенирни магазини, гондоли и дори хора. Стара тухлена кула се издига насред група изоставени сгради. Градините наоколо не са поддържани от десетилетия и растителността е избуяла силно.

Повелия може и да е забравено от всички място във Венецианската лагуна, но обявяването на острова за продажба от италианското правителство започва да променя нещата. Островът е впримчен в два много различни проблема – единият е национален, а другият – локален.

Публичният дълг на Италия е толкова голям, че правителството обяви за продажба доста държавни имоти, включително и този забравен остров. Туристическата индустрия във Венеция пък се развива толкова бързо, че местните все по-често се оплакват колко труден е станал животът им.

Обявеният онлайн търг за острова обедини група жители на Венеция, които се опасяват, че Повелия ще бъде превърнат в луксозен курорт за богати туристи. Хората настояват вместо това островът да се преобрази и да стане нещо като убежище за местните от туристическата атака, където всеки може да отиде да си почине сред пищните градини, да поплува или пък да се отдаде на пикник.

„Каква Венеция искаме да имаме през ХХI век?“, пита Лоренцо Песола, архитект и лидер на местната група противници на продажбата на острова. Мотото на хората е „Повелия е за всеки“. Те настояват да се намери някакъв баланс между всички, които биха искали „да видят Повелия за първи път и всички, които не искат да видят острова за последен път“.

Търгът за Повелия се организира и контролира от правителството, отбелязва изданието. Рим всъщност планира да отдаде сградите на острова под наем с 99-годишен договор, като запази собствеността върху земята.

В средата на миналата седмица приключи първата фаза от процедурата. Двама от наддаващите ще продължат в следващия етап от аукциона – единият е анонимен корпоративен инвеститор, а другият – сдружение, наречено „Приятели на Повелия“, което е събрало с помощта на дарения необходимите средства. Офертата на сдружението обаче е класирана на второ място – предложената сума е 160 хил. евро срещу 513 хил. евро, които предлага инвеститорът за 99-годишния договор.

Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още