IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти сезират Брюксел за нарушения по проекти за туристически атракции

Реставратори, историци и археолози събират документи и снимки, които ще изпратят и на международни организации, ангажирани с опазването на културното наследство

12:10 | 03.06.14 г.
<p>
	Еврокомисията вече е сезирана за изпълнението на проекта &ldquo;Яйлата - античната врата на Добруджа&rdquo;. <em>Снимка: Гражданска инициатива &quot;Свободен Камен бряг&quot;</em></p>

Еврокомисията вече е сезирана за изпълнението на проекта “Яйлата - античната врата на Добруджа”. Снимка: Гражданска инициатива "Свободен Камен бряг"

Реставратори, историци и археолози подготвят документация и снимки на най-фрапантните нарушения по проектите, които трябва да превърнат археологически и архитектурни обекти у нас в туристически атракции.

Документите ще бъдат изпратени до Европейската комисия (ЕК) и международни организации, ангажирани с опазването на културното наследство, съобщава БНР.

Експерти с опит в изследването, реставрацията, опазването и експонирането на културното наследство вече са сезирали Еврокомисията за един проект, при който според тях се допускат по-драстични нарушения на българските и международни нормативни наредби в областта на биоразнообразието и културното наследство.

Става дума за проекта на община Каварна “Яйлата - античната врата на Добруджа”, предвиждащ аварийно укрепване на скалната църква „Св. св. Константин и Елена" и реставрация на ранно-византийската крепост.

Експертите алармират, че за изграждането на подходни пътища към обекта в резервата се използва тежка техника, което може да доведе до сериозно увреждане на археологическите паметници.

Според тях ако българските институции позволят този проект на община Каварна да бъде реализиран в сегашния му вид, има вероятност страната ни да бъде санкционирана и да загуби международното си положение в сферата на опазването на културно-историческите паметници.

Граждани от инициативата „Свободен Камен бряг“ от месеци алармират, че проектът, който се осъществява от община Каварна, е различен от проекта, който е бил публикуван и впоследствие свален от сайта на общината.

Гражданската инициатива изрази опасенията си заради липсата на публичност по проекта, естетическото му изпълнение, както и заради опасността от унищожаване на уникална растителност в района, въпреки че местността попада в защитена зона.

Според оценки на различни експерти има и опасност от срутвания заради надграждането на крепостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още