IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пещера ще развива културно-исторически туризъм

Утре се открива реставрираната крепост Перистера край града, която е възстановена с европейски средства

16:29 | 21.05.14 г.
Пещера ще развива културно-исторически туризъм

Утре се открива реставрираната древна крепост Перистера (Гълъбовата крепост) край Пещера, съобщават от Националния исторически музей.

Проектът е финансиран с 3,4 млн. лева от програмата за регионално развитие.

От общината в Пещера се надяват, че безлюдният и обрасъл доскоро с храсти и бурени хълм ще носи приходи, колкото и възстановената крепост при с. Белчин в Самоковското поле (Цари Мали град), която се посещава от няколко хиляди души дневно.

През следващия програмен период са планирани 127 млн. евро за финансиране на културни и природни атракции, както и религиозни обекти, и развиването им като туристически атракции. Проектите обаче трябва да бъдат предварително определени, като списъкът трябва да е готов до края на лятото.

Целта е да има интегриран подход - да има довеждаща инфраструктура и да са в близост до туристически центрове или маршрути.

Освен крепостта Цари Мали град край с. Белчин, сред успешно реализираните проекти за туристически атракции, финансирани с пари по програмата за регионално развитие, е и Плиоценският парк в с. Дорково, който представя находки от геоложката епоха плиоцен. Проектът е реализиран с над 1,9 млн. лева. С над 1,5 млн. лева беше ремонтиран Музеят на солта в Поморие.

В процес на изпълнение са и проектите за светилището на нимфите край Хасково, възстановяване на крепост край Червен бряг, за Самуиловата крепост край Петрич, както и за облагородяването на о. Света Анастасия.

Някои от приключените проекти – в Перник, Трявна, Стара Загора и други градове, обаче си спечелиха критиките на обществеността заради качеството на изпълнение на проектите за туристически атракции.

През последните две години правителството прехвърли редица обекти от държавата на общините, за да могат местните власти да ги превърнат в туристически атракции с европейски пари. Сред тях са античният град Кабиле край Ямбол, крепостта Траянови врата, църквата „Св. 40 мъченици” и Мавзолея-костница във Велико Търново, Перперикон край Кърджали и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още