IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имоти на АДИС са продавани, докато компанията е била в забранителния списък

Депутати от Реформаторския блок питат всички министри за продажби на активи на държавни дружества, забранени за приватизация

12:13 | 28.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Шест сделки с имоти на Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС) са реализирани, докато дружеството е било включено в т.нар. забранителен списък за приватизация, преди да бъде извадено от него през 2012 г. Това става ясно от писмен отговор на министъра на външните работи Даниел Митов на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров, Настимир Ананиев и Методи Андреев.

Тримата питат дали са извършвани сделки с активи на предприятия или с имоти, които са били част от забранителния списък за приватизация.

През 2011 г. е бил продаден гараж на АДИС на ул. „Оборище“ в София за малко под 19 700 лева. През същата година е продаден и апартамент с площ от почти 140 кв.м на централния бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ за 274 500 лева.

През 2008 г. АДИС се е разделила и с 2 резиденции в София на ул. „Йозеф Валдхард“ за съответно над 3,6 млн. лева и почти 6,25 млн. лева, както и с ресторант и 13 подземни паркоместа в жилищен комплекс срещу над 1,6 млн. лева.

През 2009 г. пък е осъществена замяна на двуетажна сграда с гараж и двор в центъра на София за 4 апартамента и 12 гаража в сграда на ул. „Оборище“ на фирмата на Красимир Гергов „К Консултинг“ ЕАД.

Въпросът на депутатите е отправен към всички министри от правителството и е провокиран от сделката с дипломатическия клуб, собственост на АДИС, продаден на фирма от Стара Загора, учредена от трима младежи. Все още отговор не са дали министърът на енергетиката Теменужка Петкова, на икономиката Божидар Лукарски, на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на здравеопазването Петър Москов, на културата Вежди Рашидов, на земеделието Десислава Танева, на спорта Красен Кралев, на транспорта Ивайло Московски, на вътрешните работи Румяна Бъчварова, вицепремиерът Меглена Кунева.

Реформаторският блок поиска сделката с дипломатическия клуб да бъде развалена с мотив, че клубът е актив на дружество, забранено за приватизация. Според ресорната агенция обаче няма проблем дружествата, включени в списъка към Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, да продават свои активи.

В отговора си до депутатите външният министър припомня и че АДИС през 2012 г. в един момент беше извадена от забранителния списък за приватизация, но беше възстановена там през 2015 г.

В Министерството на околната среда и водите такива сделки досега не са извършвани, става ясно от отговора на ресорния министър Ивелина Василева. Не са осъществявани продажби и на активи, контролирани от министерствата на отбраната и на труда и социалната политика.

Министърът на финансите Владислав Горанов е отговорил, че към момента ведомството му не е принципал на държавни предприятия, но в периода, в който е упражнявало правата на държавата в търговски дружества, такива сделки не са осъществявани.

Министърът на туризма Николина Ангелкова посочва, че дружествата, прехвърлени на нейното министерство, не са включени в забранителния списък. Подобен отговор дават и от правосъдното министерство, което отговаря само за „Фонд затворно дело“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
:) АДИС :) Поредните "Софийски Имоти" - мястото на местата, мекото на баницата - тихичко си назначаваме там наши хора и си въртим далаверките. В интерес на истината, цитираните сделки и цени са реалистични и не са далече от пазарната цена, така че Мартинчо тоя път търси под вола теле ми се чини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още