IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се променят нагласите към „зелените“ практики в строителството в ЦИЕ?

Общо 66% в сектора на имотите в ЦИЕ смятат, че устойчивите строителни методи удължават живота на сградите

10:15 | 19.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Как се променят нагласите към „зелените“ практики в строителството в ЦИЕ?

Въвеждането на инициативи за устойчиво развитие в сектора на имотите по света продължава да набира скорост, сочи ново проучване.

Въпреки това все още има значителни различия в темповете на развитие за различните региони, видове наематели и сегменти от пазара на имоти.

Доклад на британския Кралски институт на лицензираните оценители на имоти (RICS) за третото тримесечие на 2010 г., с който Investor.bg разполага, сочи, че Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се нарежда в средата на скалата с региони според интереса към „зелените“ практики в сектора за периода.

В това отношение най-голямо е търсенето от страна на офис наемателите – тенденция, валидна и за останалите региони, включени в доклада.

Участниците в проучването смятат, че фокусът на правителствата в региона на ЦИЕ върху проблемите с държавния дълг е малко вероятно да засегнат дейността в областта на устойчивото строителство през следващата година.

Според брокерите се наблюдава силен ръст на интереса от страна на хотелския сектор в региона през третото тримесечие в сравнение с предходното.

Общо 25% от анкетираните професионалисти в ЦИЕ смятат, че въпросът с устойчивото развитие е станал по-значим за сектора след негативната публичност, породена от нефтения разлив в Мексиканския залив.

Регионът е сред водещите според възприятието на сектора по отношение на възможностите на модерните строителни методи да удължават живота на сградите.

Това мнение споделят общо 66% от анкетираните спрямо едва 23% в Северна Америка.

Развиващите се пазари в Азия са водещи по отношение на въвеждане на решения за устойчиво развитие в сектора на имотите.

Според коментарите на анкетираните в региона устойчивите практики в региона са все по-разпространени, като правителствата въвеждат стимули за въвеждането на зелени технологии в строителния сектор и на нови строителни тенденции с фокус върху устойчивото проектиране и „зелените“ характеристики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още