IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три визии за българския пазар на недвижими имоти

Пораждат се съмнения дали пазарът е достигнал равновесната си точка, или вече е достигнал дъното

10:46 | 11.04.12 г. 18
Три визии за българския пазар на недвижими имоти

Стабилизиране на цените и ръст на сделките през 2011 г. и първото тримесечие на 2012 г. отчитат три агенции за недвижими имоти.

Кризата обаче все още не е напуснала пазара. Ръстът на предлагането далеч изпреварва този на търсенето. Интересът на купувачите пък е съсредоточен върху качествените строителни проекти, което води до недостиг на достатъчно добри завършени жилища, както и върху имотите на по-ниски цени.

Отчита се също така известна несигурност на пазара заради кризата в Европа и опасенията за сигурността на еврото. Това поражда известни съмнения дали пазарът у нас наистина е намерил равновесната си точка, или вече е достигнал дъното.

Експертите очакват тенденциите, които се очертават от края на миналата и началото на настоящата година, да се запазят до края на 2012 г. и даже началото на 2013 г.

Пазарът на имоти според Bulgarian Properties

От компанията отчитат запазване на обема на продажбите през първите три месеца на годината спрямо същия период на миналата година. Според данните цените са се задържали близки до нивата от последното тримесечие на 2011 г.

Изчисления на компанията показват, че средната офертна цена на жилищата в София е била 870 евро на кв. м през първото тримесечие, а средната цена на продадените апартаменти е 735 евро на кв. м. От септември 2011 г. колебанията в цените на жилищата в столицата са в рамките на процент, посочват експертите.

Данните също така сочат, че цените на жилищата в София през първото тримесечие са намалели с 42% спрямо пиковите нива от 2008 г. Интересът на купувачите обаче е съсредоточен към имотите на по-ниски цени.

От фирмата регистрират и по-засилен интерес към ваканционните жилища в морските ни и зимни курорти. Особено активен през първите три месеца на годината е бил пазарът в Слънчев бряг, където основни купувачи са руснаците.

От компанията отчитат и известно намаляване на сделките със селски къщи, което се дължи на студената зима. Интересът към пазара на селски имоти също е съсредоточен при руските купувачи.

Пазарът на имоти според Arco Real Estate

От компанията отчитат, че строителната активност продължава да намалява заради кризата. През 2011 г. са завършени жилища с площ от 76 хил. кв м, което е с 46% по-малко спрямо предходната.

Експертите посочват, че намаляват също така разрешителните за строеж, както и новозапочнатите жилищни проекти.

Цените в София към края на март отбелязват понижение от 5% на годишна база до малко под средните 700 евро кв./м, като се забелязва силна диференциация между цените на жилищата в отделните райони на столицата. В южните райони например е регистрирано покачване от 4% на годишна база, докато в западните и равнинните райони на столицата (кварталите Бенковски, Ботунец, Военна рампа, Гара Искър, Обеля, Световрачане и други) е отчетено намаление от 9-12%.

Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 11 години
Относно намирането на равновесие м/у търсене и предлагане има известен напредък, но все още цените са високи. При Костов имахме най-доброто съотношение заплата към цена на кв. метър. Сега дори след спада още не сме достигнали тези нива. По принцип цените в София, Варна, Бургас, курортите явно ще следват свой модел. Там се създава БВП и населението няма да намалява. Очевидно и цените ще се държат. Относно осраната инфраструктура на София и Варна цените са безумни естествено. За села не ми говорете. Няма села. Добре че преди 10 години не си купих къща на село и после да нялея в нея пари. Обезлюдяването и кражбите изключват селските имоти от пазара. Относно промъкващата се тема за чужди инвеститори не съм оптимист. Спрямо страни като Турция, Гърция, Хърватска ние сме по-назад. Много по-назад. Руснаците не спасиха нашия имотен пазар. То в Испания и Гърция си е същото. Дори мисля, че и сега у нас процента на руснаци собственици е твърде висок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Селата ти ги дадох като илюстрация на процесите на придвижване на населението и мотивите за това движение. С малко повечко фантазия, /примера е много груб/ можеш да си представиш, че България е едно село а развитите и големи държави - градове. Като освен това което вече съм написал, сериозна бариера за заселване на страната ни от вън е и езика и културата ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
bubblehead
преди 12 години
Страхо, остави селата ... селата по целия свят умират . Умират в Америка, умират в Германия, умират в Китай, умират, В Бразилия, умират в Русия.... виждаш ли голямата картина!? Освен че умират селата големите градове растат навсякъде , растат в Америка , растат в Германия, растат в Китай, Бразилия и Русия... виждаш ли картината пак!? Проблема на хората като теб е че очакват утре да се опразни София и имотите да станат по 200 евро/м2 и за това именно на тая напълно ирационална база ( да не кажа откачена ) си строихме криза на имотния пазар а и на цялата реална икономика като се стегнахте да не купуваме щото иде криза... Остави селата на мира остави всеки да строи кой къде си иска, там нямаш проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
...ако се поразходиш из БГ селата и се вгледаш в някои от тях ще видиш като на снимка реалността Българска. Ще видиш как местните "умници","елита" ограбвайки и лъжейки съселяните си вдигат "палати" /в сравнение с останалите къщи де/ без да си дават сметка, че един ден построеното от тях ще остане да стърчи като паметник на глупостта им в безлюдно село, в което дори и децата им няма да искат да живеят, камо ли някой да им даде цената която са платили за построеното. Замисли се и защо там няма да отиде никога да работи някое светило в медицината дори и срещу тройно по високо заплащане от това в София например. А ти...би ли отишъл!? И ако да на каква цена!? Би ли купил имот и довел семейството си на такова място!? После пак ме наречи песимист!:))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Повечето хора в България си мислят, че да печелиш пари е най трудното нещо в тази страна. Прави са разбира се, но тъй като много малко от тях успяват да се справят с тази задачка, все още не познават истинската трудност да харчат !!! В този ред на мисли интелигентния човек се насочва към места където може да се харчи. Където се произвеждат блага за които си струва усилието да печели пари. С прости думи, където срещу въпросните 1000 би имал възможно най- богат набор от блага измежду които да избира! Що се отнася до ниско интелигентни индивиди, то у нас си ги има в изобилие. При това се множат като зайци. Не виждам логика да се внасят още. Работодателите имат богат избор.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 2
bubblehead
преди 12 години
Страхо , и аз не споделям песимизма ти. Майстор си на страшки както се вид от заглавието ти но реалноста на тоя свят е че за 1000 евро на месец най-ниско културното и диво простоилюдие по света е готово да продаде майка си и баща си камо ли да емигрира у нас.... Независимо колко откачихте българското простолюдие България няма да се превърне в икономическа черна дупка дори без вас и дори да сте мнозизнсво и да решите да емигрирате всички на портикалите в Гърция. Няма меясто по света, няма такъв пример където със 1000 евро заплати да има отрицателен прираст на населението и от там всичките ви изводи са тръш , а тенденстията за заплатите е отчайваща за песимистите. Просто казано след 7-8 години в София заплатите са по 1000 евро и след 10 в Варна и Бургас и Пловдив. Дупките по пътя нямат значение при 1000 евро средна заплата, но и тях няма да ги има. България няма да се перевърне в черна иконимическа дупка, но ще се движи към богатия свят по най-нискта праектория. В тоя смусъл честито на песимистите за прострелването в крака! Етническия състав у нас ще се промени към по-читаво и жизнено население което се жени ражда деца и гледа на животта си не като трагедия като повечето объркани българи.... и цяк тогава България ще стане "нормална", но страшковците ще сте заети на портокалите или да чистите чужди *** за да разберете какво се случва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
lozkhris
преди 12 години
Всеки месец от 3 години насам се печатат платени статии за това как, видите ли, цените на имотите достигнаха дъното и сега вече са на път да се оттласнат. Дрън-дрън! Цената на имот е толкова, колкото е готов някой с пари да плати за него.А такива в България почти няма. Тези па, които имат свалят обявената цена с поне 15 000 от раз.Така че хайде, моля, да спрем с надлъгването. Варна и София са пълни с дупки,мръсотия,простотия и чалга.Останалата България е още по-зле. Кой да купува? Англичани няма,няма и да има.Кредити също няма, няма и да има.Руснаците искат лукс, а не български безвкусно и кичозно обзаведени псевдо-апартаменти.Цените трябва да се върнат на нивата си от 2000 година и едва тогава можем да започнем да говорим за дългото възстановяване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
STRAHO
преди 12 години
Не споделям оптимизма ти. Да заплатите ще станат и ще минат 1000 евро щото хората ще са кът. Имотите обаче ще са в излишък :) Не бих се обзаложил и че у нас биха се заселили дори средно интелигентни хора. Обществената ни култура е на много ниско ниво, а такава се формира с поколения.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 9
bubblehead
преди 12 години
Напоследък след 40% спад на цените на имотите ( сериозна работа ей!, а почти никъде не се случи а много държави имат далеч по-сериозни проблеми от нас!) прави впечатление че послния аргумент за все по- задълбочаваща се имотна криза идва по линия на демографията и "изчезването на България", но тия нашенсци със видения за "изчезването" ще останат като гръмнати когато след 5-6 години прираста на населението стане положителен зашото ще заприиждат всякакви, ама ти казвам всякакви. По две приочини защото първо със темповете с които растат заплатите у нас след 5 години в София ще имаме около 1000 евро средна заплата и второ тоя свят ( които българите трагично не познават) е такава мизерна клоака че 90% от него живеят с по-малки доходи от 1000 евро, а в 50% от света живее с по-малко от 100 евро заплати... за 1000 евро хората майка си продават в по-голямата част на тоя свят. Това вече се случи в Чехия, Унгария, Словакия а у нас събитията са само 5-10 години по назад ... Чак ми става ял колко откачи нашенското простолюдие, което не вижда дори близката перспективат у нас а предпочита да бере маслини в Гърция, но пък ми става и весело защото 5-6 години са ей там има-няма още един мандат на Бойко а с него или без тенденциите у нас са ясни и те не са за катастрофа... лични катастрофи разбира се ще има много на тия дето откачиха от реалноста напълно каквито се вижда са вече мнозинство у нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 4
studioaa
преди 12 години
За възстановяване може да се говори само тогава когато има търсене и има изгледи за търсене на стоката.А България се очаква да се стопи с около 1 милион души в следващите 10-15г, което значи много свободни вече готови жилища и непрекъстнато спадаща спрямо цената на труда цена.Трябва да си кръгъл ***, за да очакваш печалби от жилищни имоти в страната с най-бързо топящо се население не само в Европа, а в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още