IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три визии за българския пазар на недвижими имоти

Пораждат се съмнения дали пазарът е достигнал равновесната си точка, или вече е достигнал дъното

10:46 | 11.04.12 г. 18
Три визии за българския пазар на недвижими имоти

Стабилизиране на цените и ръст на сделките през 2011 г. и първото тримесечие на 2012 г. отчитат три агенции за недвижими имоти.

Кризата обаче все още не е напуснала пазара. Ръстът на предлагането далеч изпреварва този на търсенето. Интересът на купувачите пък е съсредоточен върху качествените строителни проекти, което води до недостиг на достатъчно добри завършени жилища, както и върху имотите на по-ниски цени.

Отчита се също така известна несигурност на пазара заради кризата в Европа и опасенията за сигурността на еврото. Това поражда известни съмнения дали пазарът у нас наистина е намерил равновесната си точка, или вече е достигнал дъното.

Експертите очакват тенденциите, които се очертават от края на миналата и началото на настоящата година, да се запазят до края на 2012 г. и даже началото на 2013 г.

Пазарът на имоти според Bulgarian Properties

От компанията отчитат запазване на обема на продажбите през първите три месеца на годината спрямо същия период на миналата година. Според данните цените са се задържали близки до нивата от последното тримесечие на 2011 г.

Изчисления на компанията показват, че средната офертна цена на жилищата в София е била 870 евро на кв. м през първото тримесечие, а средната цена на продадените апартаменти е 735 евро на кв. м. От септември 2011 г. колебанията в цените на жилищата в столицата са в рамките на процент, посочват експертите.

Данните също така сочат, че цените на жилищата в София през първото тримесечие са намалели с 42% спрямо пиковите нива от 2008 г. Интересът на купувачите обаче е съсредоточен към имотите на по-ниски цени.

От фирмата регистрират и по-засилен интерес към ваканционните жилища в морските ни и зимни курорти. Особено активен през първите три месеца на годината е бил пазарът в Слънчев бряг, където основни купувачи са руснаците.

От компанията отчитат и известно намаляване на сделките със селски къщи, което се дължи на студената зима. Интересът към пазара на селски имоти също е съсредоточен при руските купувачи.

Пазарът на имоти според Arco Real Estate

От компанията отчитат, че строителната активност продължава да намалява заради кризата. През 2011 г. са завършени жилища с площ от 76 хил. кв м, което е с 46% по-малко спрямо предходната.

Експертите посочват, че намаляват също така разрешителните за строеж, както и новозапочнатите жилищни проекти.

Цените в София към края на март отбелязват понижение от 5% на годишна база до малко под средните 700 евро кв./м, като се забелязва силна диференциация между цените на жилищата в отделните райони на столицата. В южните райони например е регистрирано покачване от 4% на годишна база, докато в западните и равнинните райони на столицата (кварталите Бенковски, Ботунец, Военна рампа, Гара Искър, Обеля, Световрачане и други) е отчетено намаление от 9-12%.

Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Да. Има измамно равновесие, което е в резултат от липса на играчи. Под играчи разбирай купувачи. Кеш няма по цялата вертикала на обществото. Като няма кеш има равновесие. Измамното равновесие може да се наруши само ако нещата сериозно потръгнат нанякъде /към по-добро или по-лошо/. Времето на равновесието ще изтече до три години. Не повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 8
aidriell
преди 12 години
Тази година ще оправи главите на много Бългериян Пропърти маникюристи До 5 години цените ще са двойно по ниски и пак няма да има търсене защото хората бягат от батака наречен *** .Десетилетие ще трябва на Бългериан Тиквос Пропертос Мениджърите да осъзнаят че ще продават имоти от по 5 квадрата защото един *** това може това ще си позволи Възстановяване на цени в сегмент който е последна дупка на кавала в криза която едва сега започва глобално за една цяла ЕвропаТрябва много простота и упоритост за да виждаш че се търкаляш като яйце по нанадолнище и да крещиш че летиш Само гледайте да не се *** само отдолу че да ви изтече жълтичкото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
toto
преди 12 години
не става дума дали и колко вярваме на статитии, а само отбелязам исторически как са се развивали нещата, всеки да си прави извода. Не всеки е следин ситуацията от близо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 12 години
И кат се събудили гъзо им отвит лепнали му пет лева а ръката у контакто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
avramcho
преди 12 години
ТОТО , всички пазари,в т.ч. имотите се движат от магическата дума:"Джакпот"защото всички пазари са пирамиди - печелят само Първите , след което всичко се повтаря отново (дъно,връх,дъно,връх) --------ако очакваш някой да ти каже кога и как ще спечелиш без риск - просто си ....хуманист,но само това не стига;)колкото по-късно се включиш-толкова по-дебело ще е дървото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
toto
преди 12 години
Тези специалисти от Булариан П, не купуваха ли имоти на килограм през 2009?!Или това е било поредната им опашата лъжа? Как сега да им вярваме питам аз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
ale1
преди 12 години
RE :Тези с кеша са си направили сметката и ще купуват при ниски цени на недвижимостите.--------------"Тези с кеша " са направили грешната сметка - защото "ОНЕЗИ с кеша" не са съгласни и освен това взеха от ЕЦБ още 800 млрд Евро - за да объркат сметките на "Тези с кеша" -------------при една от поредните "кризи" през 30-год на миналия век Атанас Буров е казал:"Кризите се правят за да си намерят парите нов чорбаджия и винаги малкото пари отиват при многото ."----------всяка криза има два импулса:1-прибират парите на най-.......(до 2008 беше първата фаза)2-прибират парите на "Тези с кеша , които се броят за тарикати" (тази фаза вече започна) http://banks.dir.bg/2012/04/11/news10931524.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
hellwitch
преди 12 години
Не си прав.Едноцифрените движения в последните години показват, че пазара е в равновесие. Това не значи, че следващата пак няма да падат или пък да се качат, но най-вероятно ще е с малко. Все пак пазара е в динамика и условията се променят.Липса на равновесие на пазара е свързано с двуцифрени промени в ценовите нива т.е. много продавачи смъкват цената само и само за да продадат. Или при малко продавачи цената се качва сериозно, защото търсенето е по голямо. 40% по ниски нива си е сериозен деливъридж. Аз не мога да кажа дали сегашните нива са дъното, но определено пазара не пропада както 2009 да кажем.Моята прогноза е, че следващите 2г. цените ще останат близки до сегашните за жилищното строителство( до - 5-10%). При офис площите има потенциал за срив на цените в предвид покачващото се предлагане. При земеделската земя според мен сме пред траен ръст, в предвид потенциала на сектора(селско стопанство) за развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Raboti
преди 12 години
Какво равновесие на сегашното ниво мечтаят?Не е започнал реалният деливъридж все още. Що дългове има и за да се покриват се иска недвижимите активи да се кешират. Тези с кеша са си направили сметката и ще купуват при ниски цени на недвижимостите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още