IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мащабните строителни проекти в Дубай - болни амбиции или необходимост за растеж?

Големият въпрос за мегапроектите на Дубай е свързан с финансирането, тъй като емирството е силно задлъжняло

12:24 | 12.12.12 г.
Мащабните строителни проекти в Дубай - болни амбиции или необходимост за растеж?

През последните години Дубай си спечели слава със зашеметяващите строителни проекти - въртящи се кули, подводен хотел, предградие, пълно с механизирани динозаври, пише онлайн изданието Arabic Knowledge.

Някои от тях бяха осъществени на практика, като например Burj Khalifa – най-високия небостъргач в света, както и изкуствения остров Palm Jumeirah. Повечето от нереализираните обаче изчезнаха като пустинни миражи през 2009 г., когато проблемите с дълговете на Дубай предизвикаха икономически шок.

Благодарение на новоизвоювания си статут на регионално убежище от безредиците на Арабската пролет, икономиката на Дубай отново помръдна напред. В опит да се възползват от това лидерите на емирството през последните седмици обявиха поредица от строителни мегапроекти, които върнаха спомена за дните на бума, когато почти всеки ден се правеха подобни проекти.

Според експерти по финанси и имоти обаче в новите проекти има основание. Икономическите показатели, като туризма и недвижимите имоти, които генерират по-голямата част от брутния вътрешен продукт (БВП) на Дубай, бележат ръст през последната година, а от други части на Близкия изток и Азия отново потичат инвестиции.

Освен това всички играчи, оцелели след срива, са по-внимателни, което прави пазара по-умерен.

Една от критиките към някои от проектите в сектора на недвижимите имоти, обявени през годините на бума в Дубай, бе че целта им е по-скоро да вдигнат шум около емирството, отколкото реално да бъдат построени. По-рано този година два частни проекта събудиха спомените за този бум.

Един от тях е сграда с луксозни апартаменти, изпълнявана от местната строителна компания Emaar край ключовия й проект The Dubai Mall. Два дни преди преди жилищата да бъдат пуснати за продажба през септември, пред офиса на фирмата-изпълнител имаше опашки от хора, чакаши да си закупят апартамент.

Някои консултантски компании от бранша незабавно излязоха с предупреждения за спекулативни покупки, подобни на тези, предизвикали до голяма степен срива на пазара през Плановете на частна строителна компания да построи копие на Тадж Махал в предградие на Дубай пък предизвикаха оживление по целия свят и гняв в Индия. Въпреки че за много хора извън региона това бе новина, проектът всъщност е замислен още през годините на бума под наименованието Falconity of Wonders. В оригиналния план репликата на двореца е част от колекция от копия на известни забележителности, включително Айфеловата кула и Египетските пирамиди.

Медийното внимание, което получиха тези частни проекти, убедиха лидерите на Дубай, че моментът е подходящ за възобновяване на собствените им планове. През последните седмици Дубай обяви поредица от строителни схеми, най-голямата от които е Mohammed Bin Rashid City – комплекс със смесено предназначени, който ще включва най-големия мол в света и гигантски парк.

Реакциите бяха смесени. Докато повечето местни издания в Обединените арабски емриства привестваха плановете, международните медии реагираха по-скептично, отразявайки опасенията на инвеститорите, опарили се от имотния срив в Дубай.

Джим Крейн, експерт по страните от Персийския залив в Университета в Кембридж, обаче е на мнение, че тези нови проекти са сравнително "трезви". Дубай отчаяно се нуждае от обществени пространства в центъра на града, а въпреки че бъдещият мол е голям, подобни проекти имат успех в емирството.

От нито един от плановете не лъха спекулативният дух от 2008 г., отбелязва експертът.

Освен това населението в Дубай продължава да нараства с бързи темпове. "Тези проекти, ако бъдат финансирани и завършени, няма да бъдат осъществени още дълги години. Дотогава, както се надяват управниците, пренасищането с апартаменти и офиси ще е само спомен и ще са нужни нови запаси", допълва той.

Въпреки че секторът на недвижимите имоти в Дубай е нараснал само с 1,6% през първата половина на годината, туризмът се увеличава с по 13% годишно. За миналата година заетостта в хотелите е била средно 82%, а общият икономически растеж на емирството за първите шест месеца на 2012 г. е 4,1% на годишна база.

Мегапроектите целят още повече да засилят туризма и са добра новина за индустрията с имотите, тъй като съвпадат с общото усещане, че пазарът се подобрява.

Според местни брокери секторът се подсилва от хора от региона, които търсят начин да избягат от безредиците на Арабската пролет в родните им страни. Има и засилен поток от инвестиции от Русия и Азия. Местни изследвания показват, че най-голям сред чуждите купувачи на първи имот в града е делът на индийците.

Големият въпрос за мегапроектите на Дубай е свързан с финансирането. Емирството все още има дългове за 9,8 млрд. долара, чийто падеж настъпва през 2013 г., и още 3 млрд. долара, дължими през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още