IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на офиси в София се оживява

Към края на септември броят сключени сделки за 2013 г. е достигнал този за цялата 2012 г. и значително е превишил резултата за 2011 г.

15:29 | 04.10.13 г. 4
Пазарът на офиси в София се оживява

Наемният пазар на офис площи в София отчита висока активност в контекста на пазарното състояние и тенденциите през последните 3 години. Към края на септември броят сключени сделки за 2013 г. е достигнал този за цялата 2012 г. и значително е превишил резултата за 2011 г., сочат данни на консултантската компания MBL.

Tърсенето на офис площи обаче, както и наемите, все още остават под нивата, които се наблюдаваха преди кризата.

Оферираните от наемодателите наемни нива остават без съществена промяна и с някои изключения са основно в интервала от 8 до 12 евро на кв.м. за клас А офис площи. За офисите клас Б наемните нива се движат между 6 и 8 евро, в зависимост от местоположението и характеристиките на съответната сграда.

От компанията отчитат спад на свободните офиси през третото тримесечие от 20,5% до 19,3%. Намалението обаче се определя от малкия обем новозавършени площи. Темпът на новото строителство вече изостава от темповете на усвояване.

Наличните клас А и Б офис площи са записали минимален ръст с 8 800 кв.м., след като две сгради бяха завършени в периферията на столицата. За сравнение – през първото и второто тримесечие на годината новозавършените офис сгради в София бяха с обща площ от съответно 35 хил. и 17 300 кв.м.

Общият обем на новонаетите клас А и Б площи през последните три месеца възлизат на 16 500 кв.м., което е спад спрямо предишното тримесечие със 17%. Така от началото на годината до сега новонаетите клас А и Б офис площи достигат близо 49 хил. кв.м.

Основен двигател на пазара продължава да бъде аутсорсинг секторът с дял от 65% от новонаетите модерни площи за последното тримесечие.

В момента офис площите в столицата достигат приблизително 1,6 млн. кв.м. До края на годината се очаква в експлоатация да бъдат въведени още около 10 хил. кв.м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
cokrat1
преди 10 години
Гладна кокошка просо сънува...така и тия !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
RedBot
преди 10 години
Ми тя лани статистиката се е водила по същия начин.А и тия дето могат да налеят 50-100млн ЕУ в офис сгради едва ли са хванати от гората и не си чешат езиците по форумите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
d333
преди 10 години
А, колегата отдолу ме е изпреварил... Точно същия случай с нашата фирма. Изнася се от едно място, мести се на друго и старото остава свободно. А като гледам на цариградско колко големи офис сгради се строят, направо не ми се мисли как ще ги запълват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
dosadnik
преди 10 години
Батенца, грешна ви е стъкмистиката отново. Щото вие отчитате новите сделки, а тези наематели, които се изнасят не ги броите. Примерно ако си сменя офиса от една сграда в друга, вие ще го отчетете като сделка и съответно ще си го трупнете в стъкмистиката. Това, че старата сграда е останала без наемател и седи празна като гълъбарник, не го отчитате. Айде със здраве
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още