IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете за спукването на нов балон завладяват "горещите" пазари на имоти

Най-сериозни опасения предизвиква ръстът на цените на жилищата в САЩ - заради ипотечната криза там избухна и финансовата криза от 2008 г.

14:56 | 02.11.13 г.
Страховете за спукването на нов балон завладяват "горещите" пазари на имоти

За да се оцени какъв е рискът на пазара на имоти, цените на жилищата трябва да бъдат изследвани от гледна точка на доходите. Към края на 2012 г. съотношението между цените на жилищата и доходите в САЩ достига 83,4, в Канада то достига 10-годишен връх от 131,7, според Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В Канада съотношението между дълговете и доходите на домакинствата също е сред най-високите в света – през второто тримесечие достига рекордно високото равнище от 163,4.

В Азия ситуацията е подобна. Лихвите по ипотеките започват да се покачват, което означава, че месечните вноски на домакинствата ще нараснат с 15-25%, изчислява Дейвид Карбън, икономист от сингапурската банка DBS.

Все пак той посочва, че процентното съотношение между дълговете и доходите на домакинствата в Азия е значително по-ниско спрямо нивото в Америка. Освен това цените на жилищата в Азия спрямо доходите в момента са по-ниски с 22%, отколкото са били през 2000 г. Дори в Китай жилищата са значително по-достъпни, отколкото са били през 2000 г., въпреки рекордните ръстове.

Отчитат се обаче съществени различия на пазара на жилища в отделните региони на Китай. На места не само, че има опасност от спукване на балона, но се заражда и сериозно социално недоволство, което би имало непредвидими последствия.

Основно проблемът е в градовете от първостепенно значение. Това насочи китайските купувачи на имоти с повече възможности към Хонконг, където цените на имотите нараснаха над 2 пъти от 2008 г. насам. Това принуди правителството да въведе някои рестрикции на пазара. Така разликата между цените на старите и новите жилища се сви до 20%, докато преди достигаше 50-80%.

Сингапур и Нова Зеландия също предприеха мерки за затягане на пазара на жилища. В Австралия наскоро централната банка изрази опасенията си от трендовете на пазара и препоръча засилване на строителството и предлагането.

Проблемите с предлагането на имоти са основен проблем и в Лондон, където активното търсене от чужди инвеститори надува цените на недвижимостите. Същевременно британското правителство стимулира и вътрешното търсене, като предлага лесен достъп до евтини кредити при преференциални условия, включително и държавни гаранции.

Международният валутен фонд (МВФ) наскоро изрази опасенията си за ситуацията на пазара на имоти в Норвегия. Централната банка на Германия пък предупреди, че апартаментите в най-големите градове са надценени с 20 на сто.

Според икономисти цените на имотите в развитите икономики са „подходящи“ като се имат предвид ниските лихви. Анализатори допълват, че пазарът е на път да навлезе на нов етап от развитието си – тогава домакинствата от средната класа отново ще могат да се включат без притеснения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още