IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти излиза от кризата

Цените на имотите записват реален ръст за второ поредно тримесечие, отчитат от консултантска компания

08:36 | 07.08.14 г. 24
Автор - снимка
Редактор
 Пазарът на имоти излиза от кризата

Имотният пазар в България все по-убедително излиза от кризата. Според изчисления на компанията Bulgarian Properties на база данните на Националния статистически институт (НСИ) през второто тримесечие на 2014 г. средните цени на жилищата в страната са регистрирали второ поредно реално годишно нарастване от 2%.

Реалния ръст компанията изчислява след приспадане на инфлацията чрез Хармонизирания индекс на потребителските цени.

През второто тримесечие на годината ръстът на цените на жилищата леко се е ускорил – през първите три месеца на годината беше отчетено годишно повишение от 1,79%, посочват от компанията.

„Тези данни са в пълен синхрон с прогнозираното от нас в края на миналата година приключване на низходящия тренд и навлизане на пазара в нов етап от своето развитие“, допълва се в анализа на агенцията.

Положителният тренд на имотния пазар е най-отчетлив в София и Пловдив. И в двата най-големи града в България цените на жилищата през изминалите месеци отбелязаха четвърти пореден реален годишен ръст в размер на 4,38% в София и 5,37% в Пловдив.

Спрямо предходното тримесечие цените на имотите в столицата са нараснали с 1,34%, а в Пловдив – с 1,96%, изчисляват от компанията.

Средната цена на продадените апартаменти в областните градове в България през второто тримесечие на 2014 г. е 444 евро/кв.м. при 443 евро/кв.м. през първото тримесечие на 2014 г.

Нарастване на цените има във всички големи градове на страната. В София средната цена на кв. м се е увеличила до 753 евро, в Пловдив – до 489 евро, във Варна – до 699 евро, в Бургас – до 578 евро, в Стара Загора – до 454 евро, а във Велико Търново – до 372 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

13
rate up comment 12 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 9 години
Нали знаеш какво е хубавото на парите и пазарите - че накрая си отиват на правилното място - та нека да купуват при сегашна доходност по ниска и от сегашните банкови депозити с тотална криза в демогарфски и икономически план....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 2
Людени
преди 9 години
Такава статия (за излизане) имаше и "дека 2010 год."Сега пак пазаРЪТ излиза ....Явно, пазаРЪТ е направил и ВЛИЗАНЕ в криза, което не е било отразено от поръчковите статии !!Иначе, много са спекулативни такива статии, като се отчита случващото се в банковата сфера в Р.Б.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
не бе някой път наистина тея инвестора нарочно ли го праат или са си такива *** от по рождение всичките вътре ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
По тази логика мога да кажа, че се случват земетресения, пожари, наводнения, роми да си спретнат катунче в градината пред блока или още по-лошо някой да я реституира и да издигне блок на 1 метър от прозореца ти, а защо не киселото зеле на комшията да усмърди цялата кооперация. Ако се случи със скъпоценното жилище държавата ще ги обезщети с 1000 лева, какво толкова рискуват не знам.Нека се тревожат собствениците на имоти - Сега им се е Паднало ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 8
stefi
преди 9 години
Когато всички мечтаят - винаги се случва Обратното ...старото пророчество ;)................Алчността винаги се НаказваБезплУатни Уихви няма , но има Инфлация и други "изненади"Нека се тревожат депозитарите/Уихваджии - Сега им се е Паднало ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 6
1111@
преди 9 години
Нещата взимат тревожен обрат за тези,които си мислеха,че с парите от лихви могат да си живеят безметежно,а някои дори се надяваха с част от лихвите да погасяват и жилищен кредит.Може,но в страната на Алиса!Очертава се много,ама много твърдо приземяване на купувачите!...P.S Това не се отнася за донорите в КТБ...тях Цецко ги занули класически,така,че те са извън пазара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 9
stefi
преди 9 години
Няма глупости около КТБ ........просто парите се връщат Там - където им е мястотоНа хора без мозък се плащаше Само докато трябва да се потиска потреблението..Сега вятърът смени посоката и парите ИМ поемат обратно ;)дилемата не е : искаш ли да купуваш или не искаш...дилемата е : Или купуваш - или може да се окажеш "акционер" в Пирамида ;)тоягата Винаги има два края ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 6
studioaa
преди 9 години
И аз наистина очаквам раздживане на пазара. Тази година очакваме рекордна имиграция към Западна Европа или около 45 хил. души ще се насочат за работа извън страната. От тях около 30 хил. ще са понастоящем живеещи в столицата, повечето притежаващи собствени жилища и искащи да се отърват от тях, най-малкото да ги дадат под наем. Бленуваното раздвижване на пазара на имоти причинено от българи наистина ще се случи, но в районите на Мюнхен, Лондон, Мадрид и Виена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Между желание и реалност има май пропаст! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Как не ги е срам и не им омръзна да пишат подобни опашати лъжи?Искат да вдигнат цените изкуствено и да повишат броя на глупаците теглещи ипотечен кредит.Инвестор - почвате много да ми падате в очите с толкова много поръчкови и неверни материали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още