IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгуби ли пазарът на имоти в Шотландия доверието на инвеститорите?

Собственици, агенти по недвижими имоти, адвокати и банкери могат най-малкото да очакват “относително спокойствие и някаква сигурност”, според експерт

18:42 | 19.09.14 г.
<p>
	Шотландците отхвърлиха идеята за независимост от Обединеното кралство на днешния референдум. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шотландците отхвърлиха идеята за независимост от Обединеното кралство на днешния референдум. Снимка: Ройтерс

Пазарът на имоти в Шотландия вероятно ще се ускори заради резултатите от вота за независимост. Някои цифри обаче сочат, че инвеститорите може и трайно да са изгубили доверието си, пише FT.

“През последните три месеца усещането е сякаш шофираме с дръпната ръчна спирачка. Ще има скок на инвестициите, когато ръчната спирачка се освободи”, коментира Дейвид Дейвидсън, управляващ директор на консултантската компания Cushman & Wakefield в региона.

Шотландският пазар ще "започне да се възползва повече от общото икономическо възстановяване, което е основен двигател на ръста на цените в Манчестър и Бирмингам, както и другите ключови регионални центрове”, допълва той.

Дейвидсън подчертава, че знае за няколко големи европейски инвеститори, които са изчакали търпеливо отрицателния вот.

Според Хенри Прайър, независим брокер на имоти, като цяло купувачите са по-склонни да си върнат увереността в пазара. “Знаем в каква валута ще купуваме и продаваме имоти, знаем законодателството в сектора, имаме добра представа какви ще са имуществените данъци. Шотландия и шотландският пазар на имоти се събуди от един кошмар”, посочва той.

Строителната компания Land Securities например е обмисляла да излезе от проекта за разширение на търговския център Buchanan Galleries в Глазгоу, според запознат източник, пожелал анонимност. Повечето от търговците в мола са настоявали в договорите им да се включи и клауза, която урежда евентуалното излизане на Шотландия от Обединеното кралство.

По думите на Прайър собственици, агенти по недвижими имоти, адвокати и банкери могат най-малкото да очакват “относително спокойствие и някаква сигурност” в сегашната ситуация.

Анализатори припомнят и аналогичния вот за независимост на канадската провинция Квебек, който също беше отрицателен. Тогава много компании са се преместили в Торонто. Затова и предположенията са, че в средносрочен план доверието към Шотландия ще е силно разклатено.

Правителството се ангажира с инвестиции в публична инфраструктура, за да осигури дългосрочен икономически растеж. Възможно е да се очаква и допълнително финансиране за инфраструктурни инвестиции в публичния сектор, както и данъчни облекчения с цел привличане на чуждестранни инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още