IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окупаторите на отнети жилища в Испания точат зъби на Blackstone

Компанията инвестира в мащабен портфейл ипотеки в Каталуния и привлече вниманието на гражданското движение, което протестира срещу ролата на банките на пазара

11:30 | 29.09.14 г.
Окупаторите на отнети жилища в Испания точат зъби на Blackstone

Клаудио Катанео живее в къща с шест спални и два басейна в покрайнините на Барселона. За къщата той не плаща нищо, пише Wall Street Journal.

Катанео преподава екологична икономика в Италия и в Университета в Единбург и обитава жилището от май. 40-годишният преподавател се присъединява към хиляди други хора, които обитават отнети от собствениците им имоти и окупират клонове на банки, за да протестират срещу ролята на кредиторите в спукването на имотния балон в Испания.

Следващият в техния списък – това е инвестиционната група Blackstone, най-голямата компания за дялов капитал в света, която през юли се договори за покупката на 40 хил. ипотеки в и край Барселона. Според Катанео пристигането на Blackstone в града представлява „голяма възможност“, защото окупирането на имот, собственост на компанията, е начин протестиращите да „легитимират борбата си срещу спекулациите“.

Американските инвеститори засилват присъствието си в Южна Европа в търсене на възможности за атрактивни и изгодни инвестиции. Сделката на Blackstone е ярък пример как инвеститор може да навлезе с гръм и трясък в държава, която едва се стабилизира след дългогодишна рецесия.

Цените на жилищата в Испания нараснаха с 0,8% през второто тримесечие на годишна база – първият годишен ръст от 2008 г. насам, сочат данните на испанския статистически институт. Увеличението е знак, че цените се стабилизират, след като през последните шест години паднаха с над 35%, посочва изданието.

Испанските банки обаче все още са буквално задръстени от проблемни кредити. Към юли делът им намаля слабо до 13,2% от общия обем на кредитите. Пикът им бе достигнат през декември миналата година – 13,6%, показват данните на Централната банка на Испания.

Blackstone залага, че икономиката на страната ще се подобри и компанията ще се облагодетелства от събирането на вноските по заемите, които купи от Catalunya Banc SA – регионален кредитор, който струваше на данъкоплатците 12 млрд. евро (15,4 млрд. долара) през 2011 г., когато беше спасен.

Blackstone плати 3,6 млрд. долара, за да купи заеми на стойност 6,4 млрд. долара в търг, организиран от каталунското правителство. Компанията успя да спечели аукциона, изпреварвайки Oaktree Capital Management LP и Apollo Global Management. Сделката се очаква да приключи до края на годината.

Американската група продължава да засилва присъствието си в Испания. През юли миналата година тя купи близо 1 900 жилища със субсидиран от правителството наем от местната власт в Мадрид за 125,5 млн. евро. Сделката обаче донесе сериозни проблеми за Blackstone, като предизвика масови протести на наемателите и на гражданското сдружение за защита на кредитополучатели, пострадали от кризата.

Сдружението наблюдава с интерес последната сделка на американската компания. Според него обитателите, които се настаняват в отнети от кредиторите жилища и не плащат наем, имат право да набележат групата. „Тези домове принадлежат на хората, не на Blackstone“, коментира Мака Суарез, говорител на сдружението.

Въпреки препятствията Blackstone и в момента продължава преговорите с други инвеститори, които биха имали интерес да купят част от този портфейл, поне според запознати източници, пожелали анонимност. Ако не успее с продажбата, компанията ще се опита да принуди кредитополучателите да започнат да плащат.

Това би било по-лесният вариант, ако испанската икономика действително продължи да се подобрява. Правителството в Мадрид очаква през тази година БВП да се разшири с 1,2%, а догодина – с 1,8%, което, ако се реализира, ще е сред най-силните ръстове в цяла Европа.

Централното правителство освен това индикира, че може и да повиши очакванията си за растежа.

И все пак подобрението на икономиката не е чак толкова съществено, че да намали чувствително рекордно високата безработица в Испания, която се колебае около 25%. Затова ако американската група не намери други купувачи на част от портфейла кредити, който купува, и не успее да събере парите си от длъжниците, ще трябва да се опита да продаде имотите. Това обаче няма да бъде лесно.

Същевременно движението за окупиране на принудително отнети имоти в Испания се разраства. През 2012 г. правителството въведе мораториум на принудителните извеждания на домакинства с ниски доходи, семейства с малки деца и членове с увреждания и на самотни родители. Засега сигналите от централната власт са, че смята да удължи мораториума, който изтича през май 2015 г.

Масово брокери на имоти не слагат видими рекламни табели, че продават даден имот, за да избегнат неговата окупация. Същевременно банките демонстрират все по-голяма склонност да преговарят с кредитополучателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още