IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите в Европа остават атрактивни и търсени активи за инвестиция

Капиталът и дълговото финансиране ще останат изобилни за повечето сегменти от пазара на имоти, посочва се в доклад

08:30 | 11.11.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Освен това, над две трети от анкетираните са изразили загриженост относно въздействието на екологичните проблеми върху бизнеса им. Инвестиционните мениджъри реагират на натиска от страна на институционалните инвеститори за увеличаване на екологичните, социалните и управленските инициативи (ESG), а други се борят с целите за намаляване на вредните емисии.

Вижда се и по-голяма информираност по-специално за климатичните рискове. Почти половината от анкетираните заявяват, че рискът от изменение на климата се е увеличил в портфолиото им, а 73 процента очакват рискът да се увеличи през следващите пет години.

Все повече се размиват и границите между стратегиите за инвестиции в традиционни и в алтернативни имоти.

Що се отнася до отделните сегменти, логистичните имоти за пореден път оглавяват класацията в тазгодишните нововъзникващи тенденции за инвестиции и перспективи за развитие заради непрекъснатото увеличение на онлайн продажбите на дребно. Секторът все още се бори да адаптира предлагането спрямо променящите се модели на потребителското търсене и има много място за растеж в континентална Европа.

Що се отнася до другите пазарни сегменти, в които се насочват значителни капитали, жилищата отново доминират в инвестиционната класация. Много подсектори, например жилищата за пенсионери, за студенти, достъпните жилища, са оперативно по-сложни, но се считат за надеждно подкрепени от силното демографско търсене.

„Редица сектори на недвижимите имоти претърпяват значителна структурна промяна и не е изненадващо, че много интервюирани разглеждат инвестирането във „всичко с легло“ като стабилна, отбранителна стратегия в този момент на цикъла, като се има предвид антицикличността на жилищата, подкрепена от дългосрочната урбанизация и демографските тенденции“, коментира Люис.

Градската класация в доклада за тази година отразява както предпазливостта, така и възможностите, движещи пазара, с акцент върху градовете, за които се смята, че предлагат ликвидност и стабилност. Париж оглавява списъка като най-големия фаворит за 2020 г. Инвеститорите обясняват това с Brexit, Олимпийските игри през 2024 г. и най-вече проекта Grand Paris.

Всички водещи германски градове, като Берлин, Франкфурт, Мюнхен и Хамбург, са в топ 10. Основите на тези пазари се оценяват като "доста здрави", въпреки опасенията за германската икономика. По същия начин добрата динамика на предлагането работи в полза на градове като Амстердам и Мадрид.

Въпреки продължаващата несигурност за Brexit, тази година Лондон е на четвърто място в класацията, като една трета от анкетираните оценяват перспективите на столицата на Обединеното кралство като „добри“ или „много добри“, а други 30% - като справедливи. И все пак, въпреки че имат добри бизнес райони, Манчестър, Бирмингам и Единбург страдат от влиянието на несигурността около Brexit и се класират в долната половина на позиции 23, 24 и 25.

Докладът разглежда и как по-широкото използване на решенията за интелигентна мобилност може да е неразделна част от успеха и растежа на европейските градове. Около 80 процента от анкетираните казват, че промените в нововъзникващите решения за мобилност/инфраструктура играят роля при вземането на инвестиционни решения.

Транспортната свързаност се разглежда като най-важният фактор за избор на град. Новите решения от скутери и споделяне на автомобили до автоматизирани превозни средства могат да променят това кои сгради и квартали се считат за най-ценни от инвеститорите и предприемачите в сектора на имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още