IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството изпраща успешна година, но се ослушва за нова криза

Общият обем на строителната продукция в България достига почти 7 млрд. лева към края на първата половина на годината и продължава да се увеличава

09:00 | 24.12.19 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Сградното строителство набира скорост

Основна подкрепа на ръста на строителната продукция дава сградното строителство и най-вече строителството на жилища в големите градове. Обемите са все още далеч от нивата преди световната криза, но все повече се отдалечават и от времето на най-големия песимизъм в сектора.

До края на третото тримесечие на 2019 г., откогато са последните данни на Националния статистически институт (НСИ), броят на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се увеличава с 4% на годишна база до почти 4500, броят на жилищата расте с 5% до над 25 300, а РЗП на жилищата – със 7% до над 3,2 млн. кв.м.

При строителството в групата на т.нар. „други“, в която влиза индустриалното строителство, броят на издадените разрешителни за строеж е почти без промяна, но РЗП намалява, т.е. строят се по-малки сгради.

Негативна е тенденцията само при строителството на административни сгради. Издадените разрешителни за строеж намаляват с 13,6%, а РЗП се свива 1,5 пъти на годишна база.

В пиковата 2008 г., обаче, са издадени близо 2 пъти повече разрешителни за строеж на нови жилищни сгради, почти 1,5 пъти повече за нови жилища, а РЗП е с над 1,6 млн. кв.м повече. В офис сегмента разликата е почти 4 пъти в полза на 2008 г.

Съобразно ръста на разрешителните за строеж се увеличават и въведените в експлоатация сгради и жилища, показват още данните на НСИ. Най-активен е секторът в София град, Пловдив, Варна, Бургас – т.е. най-големите градове, към които има най-силен приток на инвестиции и хора.

Магистралите идват

След продължителните спорове и известното затишие около недостроеното трасе на магистрала „Струма“ през тази година вече има сериозно раздвижване. Агенцията „Пътна инфраструктура“ избра строител на новия еднопосочен участък край Кресна – консорциум с водещ партньор „Грома холд“ и с участието на словашката фирма "Вахостав-СК" а.с. Цената е почти 600 млн. лева с ДДС, което е с над 60 млн. лева повече от индикативната цена, заложена в търга.

Междувременно започна строителството на тунела „Железница“, за изграждането на който имаше няколко неуспешни обществени поръчки през годините. Строител е консорциум с водещ партньор „Джи Пи Груп“, а стойността на договора е за над 222 млн. лева с ДДС.

Остава под въпрос, обаче, дали България няма да върне на Европейския съюз (ЕС) парие за цялата магистрала „Струма“ заради забавеното строителство и неизпълнените в срок ангажименти за довършването на пътя. Европейската комисия (ЕК) е категорична и че България нарушава екологичното законодателство с избрания вариант за преминаване през Кресненското дефиле, а освен това очакваната цена надвишава финансирането от ЕС.

Раздвижване има и при магистрала „Черно море“. Пътната агенция стартира търг за изпълнител за разширен идеен проект и парцеларен план, който да предложи три варианта за преминаване на трасето. Няма, обаче, нито ясен хоризонт за изграждането на магистралата, нито осигурено финансиране.

Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 32 rate down comment 2
red6
преди 4 години
Дрънци. Паниката е всъщност следствие на реалната причина за криза. А тя е дисбаланс - надценяване или подценяване на нещо. Trend is your friend, until it bends :) Та реално паниката е, като масово се осъзнае каква е всъщност реалността. И тогава идва приземяването. В момента оставяме настрана брокерските и банкерските дрънканици - че пазара бил определял колко да струват НИ, било търсене и предлагане, цените били справедливи, бля бля... Имаш изходна продукция на 200-300-400 е/м2, която се продава на 1к+ Тука говорим за 100%+ печалба, това и наркодилърите не го постигат... Оставяме настрана даже и качеството на самата сграда, колко "държава" получаваш за тая си "инвестиция", околната среда и всички други съпътстващи публични услуги. Купуваш един актив, който при сегашния тренд на населението вероятно ще губи стойност, не само, че няма да се вдига. Бонуса, за тия дето са се нагювичили с кредити на 80%+ ще е още по-весело. Лихвите едва ли ще стоят толкова ниски вечно :) Все ще дойде един момент, когато едни чичаци ще преценят, че тия ниски лихви всъщност повече влошават нещата, отколкото помагат, крепейки зомби фирми и институции над водата...Та, отплеснах се. Кавраков може и малко да звучи като развален грамофон, но има истина в думите му. В НИ има големи дисбаланси, има и социален елемент, понеже покрива над главата е първична нужда и не се знае кога и на къде ще избие парата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 2
Blueberry
преди 4 години
Бинго! Не е случайно и че най-голям е ръстът на заплатите на брокерите на НИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 36
Бидонойл
преди 4 години
Кризите тръгват от това, че голям брой хора започват да се самонавиват за предстояща криза и така всъщност те самите я подхранват. Обикновената рецесия, или няколко случайни фалита обикновено биха отминали без последствия, но паниката на хората е това, което ги превръща в дълбока криза. Сигурно си мислиш, че правиш услуга на "невежите" като ги "подготвяш" за настъпването на криза, но всъщност така ги психираш и ефекта е точно обратен. Освен ако целта ти не е именно такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 1
khao
преди 4 години
накрая ще се окаже че целия ръст на БВП било в строителството, 2/3 в сгради ... липсва ми оня сладур дето повтаряше, един град смехо-икономика ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 4 години
А, криза.. България е остров на стабилността, и нея криза не я лови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още