IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Угасналият блясък на кипърските „златни паспорти” покри 10 млрд. евро

След 7 години рисково балансиране между политическия минус и икономическия плюс правителството в Никозия прекрати програмата „гражданство срещу инвестиции”

08:16 | 22.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

„Премахването й беше необходимо и абсолютно правилно решение. Въпреки усилията през последните години и въвеждането на строги предпазни мерки в нея, естеството й, слабостите и злоупотребите с нея се отразиха на имиджа на Кипър до такава степен, че тя не може да продължи. Трябваше да я премахнем по-рано”, коментира финансовият министър Константинос Петридис. Три от 7-те години на програмата са „негови”, тъй като преди да заеме този пост през декември миналата година, близо 2.5 години той бе вътрешен министър и звеното за натурализация бе под прякото му ръководство.

Разкритията на „Ал Джазира” започнаха два месеца по-рано - в края на август, със серия публикации, направени въз основа на 

изтекли повече от 1400 кипърски досиета,

съдържащи данни за издадени 2351 кипърски паспорта /на инвеститори и членове на техните семейства/ в периода 2017 – 2019 г.

От тези документи бяха извадени имената на близо 100 чужденци, придобили кипърско гражданство срещу заплащане, които са с висок риск и „проблемен профил” -  политически лица и бизнесмени, свързани с корупция, различни престъпни деяния, издирвани в своите страни заради финансови машинации и корупция. Рисковите „нови кипърци” са от Русия, Украйна, Китай, Камбоджа, Виетнам, Малайзия, Индия, Саудитска Арабия, Ливан и други страни.

Кипърското законодателство изисква кандидатите да са с чисто съдебно минало. Изискванията и проверките точно в тази насока бяха засилени с приети нормативни промени през 2019 г. 

„Всички въпросни лица към момента на подаване на заявленията им отговарят на критериите и са носители на чисто криминално досие в техните страни на произход и в страните на пребиваване. В досиетата им има съгласие от всички компетентни служби като полицията, Интерпол, министерствата на вътрешните работи и финансите”, обясни министърът на вътрешните работи Никос Нурис.

Сред посочените от изтеклите документи е и 

бивш български заместник-министър на финансите.

През 2018 г. кипърски паспорт е получил Гати Ал Джебури, заемал този пост в правителството на Симеон Сакскобургготски /2002-2003 г./, понастоящем част от висшето управление на „Лукойл”. За него в списъка на „Ал Джазира” е отбелязано, че „е в санкционен списък или заема водеща позиция в санкциониран субект”. 

В резултат на скандала документите на всички над 4000 „нови кипърци” ще бъдат проверени до средата на декември. С тази задача е натоварена специална четиричленна комисия, която бе назначена от главния прокурор и се оглавявана от бивш председател на Върховния съд. След нейните заключения може да се стигне до преразглеждане на случаите, обяви правителството.

Възможност за 

отнемане на гражданството на замесени в престъпления инвеститори

правителството получи едва с влезлите в сила от 18 август промени в законодателството. Ход на първите процедури за 7 души бе даден с решение на кабинета от 7 октомври. По време на натурализацията си те са укрили съществени факти или са дали невярна информация, бе посочено в доклада на назначена от правителството по-рано тази година комисия. За други 12 инвеститори ще се извърши по-задълбочено разследване.

Промените от август включват също така нови, по-строги процедури за проверка на личните данни на инвеститора и произхода на парите. Програмата бе пряко свързана с европейското законодателство за борба срещу прането на пари, което се прилага от Централната банка на Кипър и Европейската централна банка. Но и тази нова правна рамка, която „гарантира прозрачност, надеждност и непрекъснат контрол”, според министър Никос Нурис, не успокои Европейската комисия и не успя да спаси програмата.

Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Абе вземете им парите,а след това ги съдете.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още