IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Угасналият блясък на кипърските „златни паспорти” покри 10 млрд. евро

След 7 години рисково балансиране между политическия минус и икономическия плюс правителството в Никозия прекрати програмата „гражданство срещу инвестиции”

08:16 | 22.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Досието на програмата е доста богато: до 31 декември миналата година е одобрена

натурализацията на 2855 инвеститори,

се посочва в обявен в началото на октомври доклад на финансовото министерство на Кипър. Заедно с членове на семействата им издадените паспорти на „нови кипърци” надхвърлят 4000. За разглеждане остават 586 заявления, подадени до 30 септември, от които 410 са висящи още от миналата година, а 176 са от 2020 г., съобщи вътрешният министър Никос Нурис. Последният шанс за кандидатстване е 30 октомври, като ще се приемат само напълно окомплектовани досиета, уточни той.

Сделки и финансови трансакции за 9,7 млрд. евро са извършени в рамките на програмата до края на миналата година, показват още данните на финансовото министерство. Според него с прекратяването й 

страната ще загуби около 1,3% от брутния си вътрешен продукт 

в периода 2021-2023 г. Освен това тя е създала над 10 000 работни места. 

Програмата „гражданство срещу инвестиции”, преименувана впоследствие на „Кипърска инвестиционна програма”, стартира с правителствено решение през май 2013 г. – във времето на банковата криза, която изпрати Кипър на крачка от фалита и в „спасителната хватка” на тройката международни кредитори /Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ/. Тя бе въведена като финансов и икономически стимул за привличане на чуждестранни инвестиции, които да подкрепят възстановяването на икономиката. 

Според изискванията срещу минимална сума от 2 млн. евро и закупуване на жилище за най-малко 500 000 евро бизнесмени от трети страни могат да получат кипърски паспорт и да имат всички права на граждани на ЕС. 

Кипърската схема „гражданство срещу инвестиции” е под международен прицел от години. Тя е критикувана многократно от Европейската комисия, Европейския парламент, Съвета на Европа /неговия Комитет за оценка Moneyval/, от международни организации и водещи чуждестранни медии като непрозрачна, с висок риск от пране на пари и европейско легитимиране на съмнителни инвеститори с криминално минало и мръсни капитали.

Унищожителният скандал 

обаче избухна с излъчения на 12 октомври филм, направен със скрита камера от журналисти на международната мрежа „Ал Джазира”. Те се представят за посредници на въображаем, измислен китайски инвеститор, осъден за корупция и пране на пари. 

Във видеото вече бившият председател на парламента Димитрис Силурис е записан как предлага възможностите си, за да помогне на „кандидата” да получи кипърски паспорт, дори с евентуално заобикаляне на закона. В схемата участват още един от най-големите строителни предприемачи в страната и депутат от главната опозиционна партия АКЕЛ /който също подаде оставка/ и известен адвокат.

Главният прокурор разпореди „задълбочено полицейско разследване“, за да установи дали са извършени престъпни действия.

Няма нарушение на закона, убеден е Силурис. „Инвеститорът” не е кандидатствал, няма процедура, в която висшият политик да е помогнал, няма издаден паспорт. Но неетичното поведение на втория по ранг в държавата и готовността му да съдейства за нарушаване на закона от позицията на поста си начело точно на законодателния орган предизвикаха масово възмущение, мощен обществен и политически натиск срещу него. 

Ден след тези разкрития правителството спешно прекрати програмата за натурализация заради „дългогодишни слабости и злоупотреба с нейните разпоредби”, според официалното съобщение. 

Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Абе вземете им парите,а след това ги съдете.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още