IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Savills: 2023 г. ще бъде предизвикателна за имотните пазари

Достъпните жилища, хранителни магазани и градска логистика ще бъдат сред секторите с благоприятни възможности за инвеститорите в по-трудния период

14:40 | 20.12.22 г.
Снимка: Amir Hamja/Bloomberg
Снимка: Amir Hamja/Bloomberg

2023 г. може да се окаже предизвикателна за всички инвеститори заради сътресенията на световния пазар, но Savills Investment Management очаква да види някои добри възможности в класове активи със силни дългосрочни фундаменти като градски индустриални и логистични имоти, достъпни жилища и магазини за стоки от основна необходимост.

Подразделението за управление на инвестициите на консултантската компания публикува прогнозите си за инвестиционните пазари в света догодина.

Savills IM очертава заплахите за макрокартината в краткосрочен план, най-значителните от които са ускоряващата се инфлация, лихвите и рисковете от рецесия, които засягат инвестиционните и наемните пазари.

Лихвите ще засегнат компаниите с високи нива на дълг, като се очаква неизплатени заеми за 60 млрд. паунда да бъдат рефинансирани във Великобритания в идните две години. Картината е сходна на много други пазари. Наемните пазари вероятно ще преживеят нестабилност и заради по-слабия растеж и заплахата от рецесия, които засилват вероятността от проблеми за наемателите.

Но компаниите, които се подготвят сега, ще бъдат в добра позиция да се възползват, когато настъпи следващия обрат – активите със силни приходи и отговарящи на ESG изискванията са особено привлекателни за инвеститори, отбелязва Savills.

От гледна точка на сектори Savills счита, че достъпните жилища са сектор, който ще отбелязва ръст в дългосрочен план благодарение на силното търсене, предвидимата доходност и ползата за обществото. Едно нещо е ясно – публичният сектор не може да си позволи да отговори сам на търсенето на социални жилища, а частният сектор проявява все по-голям интерес да финансира нови проекти и да подобрява съществуващите наличности, като работи в партньорство с жилищни асоциации и местните власти в дългосрочен план, отбелязва Savills.

Пазарите за имотен дълг също предоставят добри възможности за алтернативни доставчици. Заради волатилността традиционни кредитори вероятно ще действат с висока степен на предпазливост през 2023 г., ограничавайки предлагането на дългово финансиране. Тъй като компаниите, които ще рефинансират, ще бъдат принудени да се съобразят с по-високи лихви и са изправени пред по-рестриктивни условия, алтернативни доставчици на кредити ще могат да предложат алтернатива. Те също така могат да предоставят дълг в някои сектори и активи с различно качество, който банките не са толкова склонни да отпускат.

Азиатско-Тихоокеанският регион все повече е считан за относително убежище за диверсификация спрямо сътресенията, преживявани от други пазари. Не толкова агресивната инфлация и устойчивият пазар на труда означават, че икономиките в Азия са в много по-добра позиция да стимулират възстановяване. Инвеститори и собственици, които успеят да се приспособят към новите тенденции, например пускането на пазара на добре оборудвани сгради, които наемателите смятат за привлекателни и които отговарят на все по-засилените ESG регулации, ще бъдат възнаградени.

„Ясно е, че 2023 г. ще бъде предизвикателна за инвеститорите в имоти. Ще видим каква ще е степента на повишаване на доходността, а тези, които трябва да рефинансират в идните 12-24 месеца, са изправени пред сътресения с плащанията. Но тези времена на силен натиск върху пазара ще донесат добри възможности на инвеститорите с необходимите познания за пазара“, коментира Киран Пател, главен инвестиционен директор и заместник-директор на глобалните пазари в Savills IM.

„В жилищния сектор сме положително настроени към перспективите за достъпните жилища, където ролята на частния капитал само ще нараства по значение, и въпреки растящата доходност виждаме и привлекателни входни пунктове за инвеститори в многофамилни жилищни сгради, докато цените намаляват в унисон с по-широкия пазар на недвижими имоти“, допълва Пател.

Дълговите пазари продължават да предлагат привлекателна възвръщаемост, съобразена с риска. Потокът от сделки за активните кредитори вероятно ще включва високо ниво на запитвания за рефинансиране, тъй като кредити, които преди време са отговаряли на критериите за традиционен банков дълг, сега попадат по-категорично в инвестиционните критерии за алтернативните кредитори.

Силните структурни тенденции, свързани с урбанизацията, са от полза както за магазините за хранителни стоки, така и за логистиката „от последна миля“. „Виждаме благоприятни възможности за тези видове активи и смятаме за разумно изграждането на експозиция към тях по време на кратък период на отслабване на цените“, коментира Пател.

2023 г. ще бъде предизвикателна, но за разлика от предишни спадове на икономиката в световен план кредитирането за недвижимите имоти е по-контролирано, прекомерното предлагане на нови имоти е рязко ограничено и навлизаме в кризата със силни нива на заетост, допълва той.

„Недвижимите имоти ще се възползват от ръст на приходите, но нарастващите разходи за наемателите и инвеститорите под формата на плащания за енергия, труд и по-високи лихви ще доведат до понижаване на цените. Очакваме този период да е краткотраен и затова насочването на усилия от купувачите към сектори и активи с дългосрочни структурни фундаменти след корекция на цените ще осигури отлично навлизане в следващия цикъл“, отбелязва Пател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още