IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са водещите сектори за инвестиции в имоти в Европа през 2023 г.

Многофамилните жилищни сгради са водещият избор на консултантската компания Savills

18:23 | 12.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите в недвижими имоти, които влагат средствата си в основни активи, ще бъдат привлечени от първокласни многофамилни сгради, първокласни логистични имоти, трофейни офис сгради, средни по размер обекти за търговия с хранителни стоки и портфейли с центрове за данни в Европа през 2023 г., прогнозира консултантската компания Savills.

Тя очаква много сделки в сектора на многофамилните жилища в големи градове в Германия, Великобритания, Скандинавския полуостров, Испания и Франция догодина, където липсата на баланс между предлагането и търсенето може да доведе до значителен ръст на наемите. За логистичните имоти Великобритания, Германия, Нидерландия, Франция и Испания имат исторически ниски нива на свободни площи, а спекулативното строителство се очаква да намалее, което ще окаже натиск за повишаване на наемите.

Водещият избор на Savills за инвеститори, търсещи добавена стойност догодина, са първокласните ритейл паркове и търговски центрове в Южна Европа, където инфлацията и наличностите на глава от населението са относително ниски в сравнение с останалата част от Европа. Втора благоприятна възможност е препозициониране на по-слабо оценени офис сгради, за да отговарят на по-високи стандарти. Това важи особено за градове, където делът на такива имоти е висок, като Париж и Франкфурт, и за страни, които имат ограничен срок за постигане на силна енергийна ефективност като Нидерландия.

Друга добра възможност за инвеститорите според Savills са строените по поръчка студентски жилища в испански и италиански градове, където предлагането на легло на студент е сред най-ниските в Европа, а студентското население се очаква да нараства. Четвърта възможност са обекти в областта на природните науки, особено във Великобритания, Германия, Франция, Нидерландия, Белгия и Швейцария.

„Вече започваме да усещаме смекчаването на някои външни фактори, които замразиха европейския инвестиционен пазар в някои страни тази година, включително стабилизиране на лихвите и цените на енергията и начало на забавянето на инфлацията. В резултат на това очакваме мач с две полувремена догодина, при който собственици и купувачи стават по-реалистични с напредването на годината“, коментира Маркус Лемли, главен изпълнителен директор на Savills за Германия и ръководител на отдела за инвестиции в Европа на компанията.

„С по-прозрачното определяне на цените повече продавачи ще бъдат насърчени да предложат продукт на пазара на точната цена, отприщвайки ликвидност“, допълва той.

„Макар че пазарът несъмнено стана по-предизвикателен с напредването на годината, следващата година обещава повече добри възможности за инвеститори, които са готови да поемат известен риск, като преустроят потиснати имотни активи след силна ценова корекция“, отбелязва Лидия Бриси, директор на отдела за европейски анализи в Savills.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още