IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски градове и Варшава са с екологично най-устойчивите офиси в света

В повечето градове има значитело разминаване между амбициозните цели за нетна нула и позеленяването на наличните офиси

13:20 | 02.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Над 40% от офисите в Чикаго, Хюстън, Ню Йорк, Сан Франциско и Варшава имат зелен сертификат, което прави офис пазарите им едни от най-устойчивите в света, сочат данни на консултантската компания Savills.

Но в повечето големи градове съществува значително разминаване между амбициозните цели за нетна нула на градските власти и „позеленяването“ на съществуващите наличности от офис площи.

В рамките на световната са програма за анализи Impacts 2022 г. консултантската компания съобщава, че 38% от градовете в Северна Америка и Европа са си поставили цели за нетна нула, както и в 18 на сто от градовете в Латинска Америка, 17% от тези в Субсахарска Африка, 14% от градовете в Азиатско-Тихоокеанския регион и 4% от градовете в Близкия Изток и Северна Африка.

Някои големи градове като Сан Хосе, Осло и Берлин имат едни от най-амбициозните цели за нетна нула на градско ниво в света, отбелязва Savills. Но към момента под 20% от наличните им офиси имат зелен сертификат въз основа на анализ на сертифицирените офис сгради с LEED, BREEAM и WELL.

В същото време на някои офис пазари като Чикаго, Хюстън, Ню Йорк и Варшава макар целите за нетна нула да не са толкова амбициозни, делът на наличните офиси, които имат зелен сертификат, надхвърля 40%, сочат данните на Savills. Средно само 28% от наличностите в топ 20 на градовете с най-голям брой зелени сгради са сертифицирани, което означава, че над 70 на сто от съществуващите наличности ще трябва да бъдат реновирани.

„За да постигнем климатичен неутралитет, се нуждаем от много по-широки стратегии от просто сертифицирането на сгради. Правилният избор на сертификат за устойчиви сгради трябва да допълва по-широка ESG стратегия, целяща да отговори на целите за нетна нула и да минимизира негативните последици от сградите върху околната среда и здравето“, коментира Катаржина Швалбинска-Кусек, ръководител на отдела за ESG и устойчивост в Savills в Полша.

„Трябва да помним, че до 2030 г. всички нови бизнес сгради ще трябва да достигнат нетна нула, последвани от всички сгради до 2050 г. Най-голямото предизвикателство е, че над 85 на сто от съществуващите сгради ще продължат да бъдат с нас през 2050 г., когато Европа цели да бъде климатично неутрална“, допълва тя.

„Има голямо нарастване в търсенето на офиси, които публикуват оперативните си въглеродни емисии макар нашият анализ на показва, че пропорционално броят на зелените сертифицирани офиси в много градове все още е доста малък“, казва Пол Тостевин, директор на световните анализи в Savills.

„Затова има възможности за имотните предприемачи и инвеститори да увеличават броя на сертифицираните офиси, не на последно място защото тези локации са изправени пред все по-строги регулации от градските власти, които са си поставили амбициозни цели за нетна нула“, допълва той.

„Какво беше посочено в неотдавнашен доклад на Междуправителствения панел за климатичните промени към ООН, едни от най-установените офис локации са изправени пред най-голямото предизвикателство предвид необходимостта от реновиране на съществуващите наличности в среда на растящи строителни разходи. В същото време на не толкова зрели пазари, обичайно тези в Близкия Изток, Африка и Индия, има възможност за добавяне на нови отговарящи на екологичните изисквания на сградите от самото начало“, отбелязва Тостевин.

„Модернизирането на наличните офиси в бъдеще ще бъде стимулирано от наемателите и инвеститорите. Има силно съревнование на инвестиционния пазар за офис сгради с високи зелени достойнства и цените на тези активи са стабилни“, казва Крис Къмингс, директор на Savills Earth.

„Наемателите все повече търсят въглеродна „история“ от сградите, като избягването на разрушаването им расте в списъка с положителни атрибути, а градовете с амбициозни цели за нетна нула също отдават нарастващо значение на въглеродния отпечатък при строителството и следователно отдават приоритет на преустройството и реновирането пред новото строителство. Местните и национални власти обаче все още не правят достатъчно в подкрепа на тези проекти. Предвид пропастта между амбициите на много градове и настоящото състояние на наличните офиси сътрудничеството между публичния и частния сектор е от ключово значение“, допълва Къмингс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още