IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата и логистичните имоти ще бъдат най-предпочитани от инвеститорите в следващите 12 месеца

Германия, Франция и Нидерландия са водещите локации в Европа

16:57 | 01.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Многофамилните жилища в Европа, големите логистични обекти, градската логистика, офисите в централните бизнес квартали и студентските жилища са водещите пет сектора, в които инвеститорите ще се стремят да влагат средствата си в идните 12 месеца. Това показва проучване на консултантската компания Savills сред инвеститорите в недвижими имоти, управляващи активи за общо над 500 млрд. евро.

Запитани за стратегията си в бъдеще, над 55% от анкетираните са посочили, че сега се стремят да следват по-дефанзивен подход, съсредоточавайки се върху жилищата и логистичните имоти наред с офисите в централните бизнес квартали като най-ликвидни пазари в Европа. Това до голяма степен се дължи на факта, че над 76% от участниците в допитването са потвърдили, че рефинансирането значително ще повлияе на общата им възвръщаемост в идните две години.

От гледна точка на страни Германия, Франция, Нидерландия, Великобритания и Испания са петте водещи европейски локации.

„Допитването ни потвърждава, че някои имотни сектори ще продължат да наблюдават търсене от инвеститори, а други в момента стават непредпочитани. Конкретно секторите с потенциал за ръст на наемите са на челно място в списъка, свързани, например, с по-силна индексация на офис пазара в континентална Европа“, коментира Крис Гилъм, ръководител на европейските капиталови пазари в Savills.

Майк Барнс, директор на отдела за европейски анализи в Savills, допълва, че над 90% от анкетираните са заявили, че получаването на сертификати за зелени сгради като BREEAM и LEED и подобренията с оглед енергийна ефективност, включително инвестиции във възобновяема енергия, са част от стратегиите им за инвестиции в имоти. 97% от компаниите са потвърдили, че вече имат ESG стратегия, показвайки нарастващото значение на подобни планове за инвеститорите в имоти.

Резултатите от допитването са публикувани в момент, когато предварителен анализ на Savills показва, че общият обем на инвестициите в бизнес имоти в Европа през третото тримесечие ще достигне 55 млрд. евро, а общите инвестиции от началото на годината ще надхвърлят 200 млрд. евро. Това ще бъде спад с 10-11% спрямо същия период на миналата година.

„Очакваме, че общият обем на инвестициите в имоти в Европа ще варира между 275 млрд. евро и 280 млрд. евро. Както потвърждава допитването ни, жилищният и логистичният сектор ще останат предпочитани класове активи. И в двата сектора структурното предлагане и дисбалансите в търсенето подкрепят растежа на наемите“, коментира Лидия Бриси, директор на европейските анализи в Savills.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още