IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За мнозинството наематели в света офисът остава важен за бизнеса

Хибридната работа ще се превърне в доминиращ модел в идните няколко години, очакват ръководители в областта на бизнес имотите

12:13 | 13.09.22 г.
Инвестициите в качествени площи са приоритет на мнозинството компании в света. Снимка: Petar Santini/Bloomberg
Инвестициите в качествени площи са приоритет на мнозинството компании в света. Снимка: Petar Santini/Bloomberg

За 72% от ръководителите на компании в света офисът е от много важно значение за правенето на бизнес, сочи допитване за бъдещето на работата в света на консултантската компания JLL.

Изследването показва, че в идните няколко години компаниите очакват хибридната работа да се превърне в доминиращ модел и планират да направят преглед на имотните си портфейли, за да преосмислят офис площите си, да инвестират в нови технологии и да отдадат приоритет на устойчивото развитие, пише компанията.

„Следващите три години ще бъдат повратна точка за имотите, тъй като компаниите обмислят бъдещия си път и преосмислят предназначението на портфейла си“, коментира Мери Пуйбаро, глобален ръководител на отдела за анализи в JLL Work Dynamics. „Ускорените от пандемията промени са добра възможност да спрем и да помислим за дългосрочните имотни стратегии и как те се вписват в приоритетите на бизнеса в бъдеще“, допълва тя.

Масовото възприемане на хибридната работа ще има трайни последици, като 77% от лидерите в областта на бизнес имотите смятат, че предлагането на отдалечена или хибридна работа ще бъде от много важно значение за привличането и задържането на таланти в бъдеще. Тенденцията за динамична работа ще продължи, затова успешното възприемане на хибридния модел ще бъде най-важният стратегически приоритет за ръководителите на бизнес имотите в следващите три години. Това включва използването на варианти за гъвкави площи, като 43 на сто от компаниите планират да ускорят инвестициите в гъвкави площи до 2025 г., а 51 на сто казват, че ще наемат гъвкави площи чрез външен доставчик.

„Тъй като офисът намира ново предназначение след пандемията като дестинация за сътрудничество в хибридния стил на работа на служителите, наемателите ще трябва да продължат да увеличават инвестициите си в креативни площи“, коментира Сю Аспрей Прайс, главен изпълнителен директор на JLL Work Dynamics за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА).

„Засилването на социализацията, особено сред множество и географски разпръснати служители, ще бъде много важно за стратегиите за привличане на таланти в бъдеще, тъй като офисът ускорява ролята си на иновативен хъб от работната екосистема.

Според 45 на сто от организациите сътрудничеството ще бъде една от основните цели на офис площите, а 73 на сто са планирали или планират да направят всички офис площи отворени и колаборативни, без точно определени бюра за служителите. Много компании инвестират също в площи, които подкрепят нови приоритети на служителите, свързани със здравето и благосъстоянието им.

В момент, когато организациите са изправени пред нарастващ натиск за постигане на ясни резултати в надпреварата за нулеви въглеродни емисии и създаване на стойност за обществото чрез недвижимите имотни, 77 на сто от анкетираните заявяват, че инвестирането в качествени площи е приоритет. Тъй като зелените стратегии имат пряко влияние върху имотните решения, 74 на сто от анкетираните казват, че вероятно ще платят повече, ако площите имат „зелени“ предимства. Над половината от наемателите (56%) планират да го направят до 2025 г.

Но стремежите на компаниите не са свързани само с околната среда. Осем от десет компании твърдят, че служителите им очакват работното им място да има положително въздействие за обществото. Това означава, че повишаването на инвестициите в социални аспекти ще бъде не по-малко важно от финансирането на екологични цели. Разнообразието, включването и благосъстоянието сега са високо в корпоративния дневен ред и компаниите подкрепят тези цели с допълнителни инвестиции и ресурси. 79% от анкетираните са съгласни, че организациите им действат днес, за да направят работното място по-обхватно и разнообразно за всички служители.

Технологиите и данните ще бъдат от основно значение за бъдещия успех на имотните операции, но пропастта, която трябва да бъде запълнена, е огромна. Само 13 на сто от ръководителите на бизнес имоти казват, че събират данни в реално време, използвайки развити аналитични способи. Технологиите имат трансформираща сила за оформяне на динамиката на работното място, така че компаниите са съсредоточени върху засилването на инвестициите в умни решения за разкриване на нови възможности за подобряване на представянето на работното място и производителността.

Допитването стига до ясна пътна карта за технологиите в бизнес имотите, съсредоточени около 15 ключови технологии като приложения на работното място, технология за отдалечена работа и виртуална реалност. Докато организациите планират бъдещи инвестиции, лидерите в бизнес имотите са съсредоточени върху ключови стратегически области като устойчиво развитие и благосъстояние на служителите. До 2025 г. повечето компании (78%) планират да включат над десет от ключовите технологии в дейностите си, а 40 на сто смятат да включат всички 15.

За да отговорят на сложните предизвикателства на работното място в бъдеще, лидерите в бизнес имотите ще се съсредоточат повече върху подобряване на уменията си за постигане на стратегическите си цели. 75 на сто от ръководителите в бизнес имотите очакват да разчитат повече на външни партньори, като двете водещи области за привнасяне на растеж се очаква да бъдат услугите за подобряване на здравето и благосъстоянието с 44% и стратегиите за устойчиво развитие също с 44%. Освен това технологиите се превръщат в ключова платформа за подобряване на нивата на представяне на всички фронтове. 43 на сто от участниците казват, че ще се нуждаят от повече външна подкрепа за технологични решения в областта на бизнес имотите в идните три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още