IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на жилищния пазар в Ирландия не показва признаци на отслабване

Докато други пазари се охлаждат, Ирландия е изправена пред недостиг на жилища, който повишава цените на домовете за покупка и наем

13:51 | 30.12.22 г.
Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg
Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

Според допитване на Red C от миналия месец 84% от хората смятат, че правителството не се справя добре с жилищния проблем. Почти 60% са на мнение, че то се справя много лошо.

Националистическата партия Шин Фейн стана най-популярната политическа сила в Ирландия, съсредоточавайки се върху жилищния проблем. Тя обещава значително да ускори жилищното строителство, да сложи таван върху лихвите по ипотечните кредити и да отмени местния имотен данък.

Шин Фейн иска също да използва лизингов модел. Еоин О’Броин, говорител по жилищната политика на Шин Фейн, казва, че правителството може да сключва договори за строителство на домове на общинска земя, като елиминира някои такси, с което да осигури по-евтини жилища, а държавата да запази собствеността върху земята.

Но ще има условие, ако собствениците на тези жилища искат да ги продадат, имотите да бъдат предлагани само на други хора, които отговарят на критериите на жилищната програма, вместо да бъдат обявени за продажба на частния пазар. Това ще създаде „подпазар на жилища частна собственост, които са частно търгувани и постоянно достъпни“, отбелязва О’Броин.

Ирландия има и близо 170 хил. празни имота и говорителят отбелязва пред FT, че една четвърт от 20-те хиляди социални и достъпни жилища може да дойдат от преустройство на необитавани и порутени имоти.

В същото време премиерът Лео Варадкар заяви, че жилищата са на първо място в списъка му със задачи, като съобщи пред националната телевизия RTÉ, че искрено вярва в напредъка, който правителството може да постигне в първите две години и половина, но допълни, че това не е достатъчно.

Варадкар призова младите хора да не емигрират заради недостига на жилища, като заяви, че тревата винаги изглежда по-зелена в чужбина. Въпреки това той определи жилищната криза в Ирландия като „извънредна ситуация“, „криза“, „обществена катастрофа“ и „пречка“ за преките чуждестранни инвестиции.

Неговият министър по жилищната политика е по-голям оптимист за напредъка. „Разбира се, че има предизвикателства пред строителството на домове. Но планът се осъществява“, коментира Дараг О’Брайън пред FT.

Той посочва официални данни, които показват рекорден брой завършени жилища през първите девет месеца на тази година, повече отколкото всяка друга година от 2011 г. насам, когато националната статистическа служба започва да събира подобна информация. „Очаквам целта на правителството за 24 600 жилища през 2022 г. да бъде надмината, като някои коментатори прогнозират, че цифрата ще достигне 28 хил. тази година“, допълва О’Брайън.

Но правителството трябва да се справя и с инфлацията, която тласна нагоре разходите за строителство, и с по-високите лихви, които вдигат разходите за финансиране.

Новозапочнатото строителство намаля със 17% през октомври спрямо септември и с 31 на сто спрямо година по-рано, както и с 63% спрямо връхната точка през май 2021 г. Това ще забави завършването на жилища точно преди следващите избори, за които Варадкар ще иска да се похвали с напредък.

Освен това строителните разрешения са намалели с 41% през третото тримесечие спрямо юни-септември миналата година заради спада с 66 на сто на одобренията за апартаменти.

Младият служител Маккарти все още мечтае да си купи дом. Но планира да гласува за Шин Фейн на следващите избори. „Правителството сега прави всичко, което може, но десетилетия наред не полагаха всички възможни усилия“, казва той.

Други млади хора може да не останат до 2025 г. „Когато остарея, искам да живея в Ирландия“, казва студентката Мария Пузоне. „Но родителите ми нямат собствен дом… Наемите са толкова високи, не е честно към нас… Това засяга цялото ни бъдеще“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още