IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква ли се спад в търсенето и цените на имотите у нас?

Лихвите по ипотечните кредити ще стигнат 4% тази година, прогнозира Петър Илиев, оперативен директор на „Кредитланд“

20:00 | 02.02.23 г. 19

Увеличението на лихвата от страна на Европейската централна банка пряко се отрази върху лихвените проценти на банките и върху нарастването на лихвите върху вече изтеглените кредити. Поради тази причина покупките на имоти се отлага, а при увеличаването на цената на кредитния ресурс ще се намали и търсенето на кредити. В тази среда се очаква спад на покупките на имоти, спад на търсенето и спад на цените.

„За тази година очакваме спад в цените на имотите от 5-10%, както и намаляване на интереса към теглене на кредити“, коментира Петър Илиев, оперативен директор на „Кредитланд“, в предаването „В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

„При нас нещата традиционно се случват по-назад във времето. Така беше и при световната финансова криза, но постепенно и със забавяне тенденцията се усеща и тук“, посочи анализаторът.

„Предвид факта, че нашият валутен курс е обвързан с еврото, но не сме част от еврозоната и нашите банки нямат пряк достъп до ресурс от Европейска централна банка, не могат да си слагат свободните средства на депозит в ЕЦБ, където лихвата е 2% в момента за депозит, то това увеличение на ЕЦБ на основната лихва не се отразява пряко върху лихвите по кредитите и по депозитите у нас, които продължават да са ниски. ... в момента сме в странната ситуация лихвите по кредитите в България да са по-ниски от Германия и Австрия”, посочи Илиев.

Събеседникът предупреди обаче, че България не е остров на стабилност и световните тенденции рано или късно ще стигнат и до нас. Според него дори и ЕЦБ да започне да сваля основната си лихва при спад на инфлацията, при нас ще отнеме време, докато се отрази така, както отне доста време тук да се отрази повишението на лихвите.

„Нашите прогнози са, че до края на годината лихвите по кредитите ще се увеличат с още 1,5 -2 пункта. Ако в момента средната лихва е 2,6%, то говорим за около 4 и малко над 4% за жилищни кредити. Вероятно лихвите ще продължат да растат и следващата година“, коментира Илиев. Той допълни, че лихвените проценти на държавите около нас, които не са част от еврозоната и не са с фиксиран валутен курс спрямо еврото, са доста по-високи, отколкото у нас.

Коментирайки дали и у нас, подобно на еврозоната, има затягане на критериите при отпускане на кредити за бизнеса и за домакинствата, Илиев каза, че към днешна дата няма затегнати критерии по отношение на кредитирането на домакинствата, но лихвите за ипотечни кредити са малко по-високи, а увеличението е още по-голямо при потребителските кредити, които се считат за по-рискови.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

19
rate up comment 22 rate down comment 3
Laconic
преди 1 година
Ако това стане, цените няма да се кротнат, а ще се сринат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Ганийо е вързан за еврото и не може да прави лихвен арбитраж у щатско щтото еур/бгн ще плава повече от 15 процента в чакалнята и ще засили Левчето.Съга да видим докоги ще е чакалнята до тогива ще е плато,после ще е блато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 2
doba
преди 1 година
До: SnaGi, не мога да твърдя, че разбирам от имоти. Някак си успях да си купя докато съм млад жилище, където живеем. Даже после и ранчо си взех, бяха на символични цени и не можах да издържа на изкушението. В момента с тези цени ти няма... НО види се има хора с пари, вадят и плащат! НАЗЕЛЕНО! Дават едни хилки за нещо, което ще получат след 4 години(евентуално) и окото им не трепва!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 39 rate down comment 4
SnaGi
преди 1 година
До: zelka007, София на база стандарта тук за измерване на квадратура и състояние в което получаваш имота е настигнала, дори надминала част от изброените градове. От Лисабон дори имам роднински наблюдения и покупка на имот 2021г. Всичките изброени са с по висок стандарт и заплати от София. Отделно публичната инфраструктура е несъмнено по добра. Перспективите за увеличаване или задържане на населеното им са също несъмнено по добри от на София. Кое не е балон? Аз си представям като нищо спад от 40%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 42 rate down comment 2
SnaGi
преди 1 година
До: doba, Ситуацията последните години няма какво да се описва. Всички я знаем и я виждаме. Въпросът е, че както всички се бяха втурнали да купуват имоти последните години и имота беше супер желан и ликвиден актив, идват времена, в които тенденцията се обръща и имота става мн не ликвиден и носещ разходи актив. Скоро ще разберем кой крив, кой прав :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 29
zelka007
преди 1 година
Тенденцията я има , въпрос на време е , само следете нивото на нашите цени и кога ще започне да се изравнява с изброените дестинации , спокойно можем да включим и други подобни по икономическо развитие на нашето , държави в ЕС ... Гледах наскоро къщи и мезонети в Братислава , нищо общо с инфраструктурата тук ... :))) ... И възпитанието на хората ... И цените са вече почти еднакви , да не напиша в някои случаи и по-ниски ... Но все още има да наваксваме малко ... Скоро ... Но дотогава ръст ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 34
zelka007
преди 1 година
Значи пак да напиша , цените у нас ще се успокоят , когато понастигнем цените в Португалия , Словакия , Чехия , Южна Италия , Испания ... И повечето хора с акъл запонат да си задават въпроса , чакай вее , аз вее , аз в калната София на Фъндъкова и Бащицата ли искам да живея или в един хубав и подреден град като Братислава , Лисабон , или почти който и да е средиземноморски град на Испания ... И понеже сега лесно се тръгва и се преселваш и цените ще се кротнат изведнъж ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 23
doba
преди 1 година
Гледам и Зелков е описал ситуацията в 9. Като цяло в големите градове всичко е нагоре! Преди месец-два описвах случая, че във Варна специално търсихме жилище на близък - ами то над 50% е изкупено НАЗЕЛЕНО! Още дупката неизкопана, а капарото - дадено! Чудо някакво!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 37
zelka007
преди 1 година
Нема как да не се вдигат цените , защото търсенето е голямо , всичко се концентрира в тези шест града поради ред причини от последните 10 години на бездарно и ахмашко управление на ГЕРП/ДПС ... Желаещи много , имоти малко и цените растат . Всичкото гастарбайтер праща кинти и тези кинти директно се изливат на пазара на имоти . От еврофондовете се отчисляват едни комисионни от по 10-20% за консултантски и те директно се изливат на същият този пазар ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 25
doba
преди 1 година
До: SnaGi, приятел, имаш впредвид ръба на ОФИЦИАЛНИТЕ финансовите си възможности(по документи). А какви са РЕАЛНИТЕ, там вече... никой не ти казва. То ти си и работил в бамка, какво да ти обяснявам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още