IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията засилва желанието за собственост на жилище

Според американски изследователи „парите в бетона“ за мнозина представляват сигурна инвестиция 

08:00 | 16.04.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Unsplash.com
Снимка: Unsplash.com

Според изследователи от Училището по мениджмънт към Калифорнийския университет в Сан Диего (UCSD) и Калифорнийския университет в Бъркли недвижимите имоти са много търсени по време на висока инфлация. „Смятаме, че в тази ситуация хората избират да купуват, а не да наемат, защото се притесняват от бъдещата инфлация, която може да повиши както наемите, така и цените на имотите. Това е особено вярно, ако могат да финансират покупката си с ипотечен кредит с фиксирана лихва, който ги предпазва от бъдещата инфлация", казва икономистът от UCSD Алекс Стейни Уелшо.

Проучването е първото, което разкрива, че личният опит с инфлацията е движеща сила за притежаването на жилище.

"Хората, които са преживели висока инфлация в миналото, могат да очакват по-висока инфлация в бъдеще, което ги кара да съжаляват, че не са собственици на жилища", казва Алекс Стейни Уелшо. 

Тя добавя, че последиците от високата инфлация, която хората по света изпитват в момента, ще имат трайно въздействие върху жилищните пазари.

"Нашият документ предполага, че кохортите, преживяващи настоящия инфлационен период, ще преживеят по-голямо търсене на жилища през следващите години", каза тя.

Интервюирани са 700 собственици на жилища

За да разберат как хората взимат решения за покупка на жилище, Уелшо и съавторът му Улрике Малмендиер от Калифорнийския университет в Бъркли интервюират 700 собственици на жилища в Австрия, Германия, Ирландия, Италия, Португалия и Испания за това кои са добрите причини за покупка на жилище, дали лично са преживели висока инфлация, дали се притесняват от бъдещата инфлация и дали инфлацията е повлияла на собствените им решения за покупка.

50% от тях смятат, че „недвижимите имоти са добра инвестиция, когато има инфлация". 21% от хората, които вече са изпитали висока инфлация, са по-притеснени от бъдещата инфлация, а 74% смятат, че инфлацията е повлияла на решението им да купят жилище.

Авторите са използвали и данни от проучването на Европейската централна банка за финансирането и потреблението на домакинствата, проведено сред 220 000 домакинства в 22 европейски държави. Те показват, че инфлацията оказва голямо влияние. Например, увеличение на инфлацията от 2 на 5,4% би увеличило дела на желаещите да притежават имот - от 65 на 75%.

Литва, Словакия и Хърватия

Фактът, че домакинствата в различните държави са били изложени на епизоди на по-висока или по-ниска инфлация в миналото, може да помогне да се обяснят разликите в разпространението на собствеността върху жилище. В Германия и Австрия например по-малко от половината от домакинствата притежават жилище.

Но в Литва, Словакия и Хърватия - страни, които в миналото са имали висока инфлация, 85% или повече от гражданите притежават жилища. За разлика от тях във Франция, която предлага по-голяма стабилност на цените, само 57% от местните притежават жилище. В съседна Испания обаче, страна с дълга история на инфлация, този дял е 82%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 16.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 3
Веск
преди 1 година
До: SnaGiЯ обясни как една криза може да разреши проблема с изчерпаните парцели. Имота е локация. Парцели с добра локация няма. Отделно ми обясни как административнит тежести, забавяници и препятствия могат да способстват за по-ниска цена. Все по-некомпетентната администрация. Нямам против да паднат цените даже с повече от 10 процента ама не го виждам. Народа иска ново. Новото има себестойност. Задължително. Строителите ще спрат за година строежите и ще възстановат цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 35
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Веск Когато търсенето намалее, всички тия глупости как този и онзи искали по много, отиват в канала. И това важи за всеки бизнес. Цените на стрителните материали вече паднаха по света, но тук на "острова на стабилността" нямало да паднат цените, нали? :)))) Не е лошо да си припомните 2012 година, не беше много далеч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 2
SnaGi
преди 1 година
До: Веск, Ти си поредното доказателство, за падналото ниво не нещата като цяло. Приемаш, че когато хора коментират тенденциите в имотния сектор, то те следователно чакат да купуват??? Тези неща, които и ти самият изреди, говорят за балон, след спукването, на който всички изредени ще паднат като цени/търсене. Да видим в края на годината дали не квалифициран ще може да вземе 150 на ден или някой ще може да продава така парцели. Треската за имоти е към края си, но ти не пречи да купиш сега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 28
Веск
преди 1 година
Групата ЧАКАМЕ ЕВТИНКОТО е в екстаз. Може да има задържане или спад няколко процента, но не повече. Сега вдигат надниците на строителите. За неквалифициран дават от 150 лв. за ден. Отделно парцелите. Яко изнудват и там. Отделно всякакви регулации и административни пречки не се намаляват, а обратно. Инфлацията при стр. материали. Отделно растат доходите. Вие си чакайте евтинкото. Задържането на цени при около 10 проц. год. инфлацие е максимума. Иначе криза - ама истинска. Няма да ви е до имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 4
SnaGi
преди 1 година
На Инвестора толкова му е паднало нивото, изобщо не може да се приеме за сериозен икономически вестник, доказателство поредната платена статия. Бойчо, е олицетворение на цялостното падения на тази едно време авторитетна медия. Когато видя нещо написано от него, почти винаги го пропуска, е днес му дадох шанс, но скоро няма да се повтори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 46 rate down comment 1
chicha_vi
преди 1 година
Бойче чичовото спрете се вече с тези инсинуации и манипулации. Уж сте сериозна медия, а пишете глупости. Много добре знаете, че сделките с имоти падат главоломно по целия свят включително и в САЩ. Имайте малко срам, не се наядохте на рушвети от строители, брокери и банки. То бива, бива, но вече и на децата им е ясно. Жалко, че няма орган в България, който да ви контролира глупостите. Като журналист трябва да знаеш, че това не е журналистика, щом нямаш поне 3 източника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 24
xapoznai
преди 1 година
Имотите като доходност/риск са с много добро съотношение. Единственото изискване е да не продаваш под натиск когато пазара е долу... Дори имотите купени през 2008 в пика на безумието от сегашния поглед изглеждат добър спестовен продукт. Разбира се спестовните продукти са за тези, които имат възможност да спестяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 9
danchomentata
преди 1 година
Много пурии летают в Украине и са мешат демпинг с дефицит ,и так даллее и тому подобнее. https://tradingeconomics.com/commodity/iron-ore
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 1 година
Всеки период с инфлация ,в такива размери е завършвал с голяма и продължителна криза за последните 70 години.В статията правилно казват условието ,кредит за жилище НО с ФИКСИРАНА лихва за ЦЕЛИЯ период.В България такива условия няма.Другото важно нещо е че жилището се купува при ниски цени и високи лихви защото когато цената на имота е ниска купувача поема по малко дълг,а лихвата после може и да падне ,но купиш ли на набалончени цени връщаш двойно повече дълг на банката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 11
Иван Митев
преди 1 година
Сега държавната власт не употребява необходима защита на покупателната способност на официалната валута. Сгрешеният метод за публични финанси е със силно влияние за намаление на покупателната способност на парите. Нямането на необходима защита на покупателната способност на официалната валута е истински най-опасен враг на националното стопанство. Този ликвидатор на стопански ценности е водещ причинител за сегашната инфлация. Спирането на грешния финансов метод прекратява сегашната инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още