IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зависимите от процъфтяващите градски центрове индустрии в САЩ страдат от отдалечената работа

Екосистемата от бизнеси за милиарди долари трябва да се пренасочи, свие или влоши

12:04 | 08.07.23 г.
Зависимите от процъфтяващите градски центрове индустрии в САЩ страдат от отдалечената работа

Болката от анемичното завръщане в офисите се пренася към архитектурата, строителството, почистването, консултантските услуги, мебелната и други индустрии, които зависят от процъфтяващите градски центрове в САЩ, пише Wall Street Journal.

В добри времена тези компании генерират приходи за десетки милиарди долари от продажбата, строителството и отдаването пад наем на офис площи в САЩ. Но компаниите, които наемат десетки хиляди служители, сега се свиват заради промяната в използването на офис площите от времето на пандемията.

Някои компании от офис индустрията се свиват, като съкращават служители или дори излизат от бизнеса. В Ню Йорк, например, Henegan Construction, която подготвя офис интериора за наематели като Morgan Stanley и Ford Foundation, е съкратила над 50 служители, сочат данни на министерството на труда.

Steelcase, един от най-големите производители на офис мебели в света, съобщи миналия месец, че е постигнала приходи от 751,9 млн. долара за последното тримесечие спрямо 824,3 млн. долара в сравнимия период на 2019 г. Базираната в Мичиган компания Grand Rapids предприе редица стъпки за съкращаване на разходите и на работната сила, включително затваряне на регионален разпределителен център в Атланта.

„Все още има много компании, които възприемат различен или по-мек подход за връщане на служителите в офиса“, коментира Дейвид Силвестър, главен финансов директор на Steelcase, при представянето на резултатите ѝ през юни.

Не е ясно колко работни места са засегнати от проблемите в офис сектора, защото много компании успяват се пренасочат към други имотни сектори, които се представят по-добре. Например, стойността на офис строителството се очаква да намалее до едва 82,2 млрд. долара тази година спрямо 138,3 млрд. долара през 2019 г., сочат данни на компанията за данни и анализи Dodge Construction Network.

Но заетостта в сектора тази година е над 7,9 млн. души през май спрямо 7,5 млн. души през 2019 г. Ръстът отчасти се дължи на пренасочването на компаниите към по-активни сектори като складове и здравни заведения, отбелязва Dodge.

„Макар че офис секторът върви надолу, има голям растеж другаде, който компенсира това“, коментира Ричард Бранч, главен икономист в Dodge.

Но съкращенията в бизнеса, който подкрепя офис сградите, имат по-широки икономически последици, които са резултат от работата от разстояние и хибридните работни стратегии. Основната тежест на последиците до момента се усеща основно от собствениците на офиси и техните кредитори, както и от малкия бизнес, който зависи от пътуващите до работа.

Но проблемите от промяната на работните практики все повече се усещат и от други професии, които се възползваха от стабилния офис пазар. „Това илюстрира мултиплициращия ефект от всяка спадаща индустрия“, коментира Брайън Левандовски, който ръководи центъра за анализи към Leeds School of Business към университета в Колорадо.

Много от пострадалите бизнеси са малки. Около 30% от архитектурните бюра са еднолични търговци, а 60% от тях имат под пет служители, казва Кърмит Бейкър, главен икономист на Американския институт на архитектите.

SanMar Building Services, базирана в Манхатън компания за чистене с 20 служители, имала нощни смени в 30 офис сгради. Те са намалели до около 15, принуждавайки компанията да се съсредоточи повече върху ресторанти, спортни зали и центрове за дневни грижи. „Тъй като бизнесът спадаше, трябваше да направим нещо“, казва собственикът Стив Слуцки.

Сред най-тежко пострадалите в офис екосистемата са хилядите адвокати, финансисти и брокери, които зависят от пазарите на отдаване под наем и на продажби на офис площи. Както наемите, така и продажбите преживяват резки спадове.

Инвеститори са купили офис сгради за едва 17,6 млрд. долара в САЩ през първите пет месеца на 2023 г., спад с 65% спрямо същия период на 2022 г., сочат данни на компанията MSCI Real Assets. Новите търсения на пазара за отдаване на офис площи през май са спаднали с 37 на сто спрямо нивото им през 2018 и 2019 г., съобщава компанията за данни VTS.

Заради намаляването на приходите от консултантски услуги CBRE Group, най-голямата консултантска компания в областта на бизнес имотите в света, обяви миналата година план за съкращаване на разходите с 400 млн. долара, който включва и съкращаване на служители. Инвестиционната банка в областта на недвижимите имоти Eastdil Secured съкрати по-рано тази година 7% от служителите си в света в отговор на спада на всички продажби на бизнес имоти, включително офиси.

Дори когато брокерите сключват договори за отдаване на площи под наем, комисионите често са по-малки от обичайното, защото договорите са за по-малко години. Преди пандемията средният срок на наемните договори беше десет години, а комисионите достигаха 32% до 36% от наема за първата година, казва Джим Уочт, президент на консултантската компания Lee & Associates в Ню Йорк.

Сега много наематели подписват договори само за три години, докато се опитват да изяснят новите си работни стратегии. Комисионите по тези сделки са около 12% от наема за първата година, казва Уочт.

Освен това брокерите трябва да работят на пазар, на който много собственици на имоти са изправени пред финансови затруднения. „Дори да имате споразумение за комисиона, получаването ѝ може да е трудно“, допълва Уочт.

Участници в офис индустрията казват, че болката от слабия пазар до момента не е толкова голяма, колкото при предишни забавяния. Приходите на архитектурните бюра намаляват от есента в компании в западните и североизточните щати, според доклад от май на Американския институт на архитектите. Но приходите намаляваха четири поредни години по време на световната финансова криза, казва Бейкър.

Ако сушата при сделките продължи много повече в бизнеса с офис консултации, редица малки брокери ще трябва да си търсят нова работа, защото печелят всичките си пари от комисиони. „Ако нещо не носи пари, те ще отидат другаде“, казва Джордж Фокс, изпълнителен вицепрезидент на CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 08.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още