IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Архитект: Нормативната уредба в областта на архитектурата има нужда от реформа

Законите и наредбите трябва да се опростят и обединят, твърди Вержиния Николова

21:01 | 28.08.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Нормативната уредба в областта на архитектурата, устройството на територията и застрояването е изключително усложнена в България. Съставена е от множество книжки, изисквания, тълкувателни писма. Това заяви арх. Вержиния Николова, управител на „Конструктив България“, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според арх. Николова законите и наредбите трябва да се опростят и обединят, особено що се отнася до отстоянията между сградите, обемните решения и начина на обявяване. Субективният фактор на одобряващия орган трябва да се минимализира, обясни още специалистът.

„Архитектурата за повечето хора е само една добра визия, но тя е много повече. Архитектурата е жив организъм, който трябва да функционира правилно и ролята на архитекта е да съчетае основната функция на сградата с всички нормативни, конструктивни и технически изисквания“, обясни събеседникът. 

По думите на архитекта нормативната уредба в тази дейност не е математика и две плюс две в отделните райони и градове дава различен резултат. Тя уточни, че има и субективен фактор на одобряващия орган, с който архитектите трябва да се съобразяват, което още затруднява работата. „Вместо да влагаме нашия креативизъм в качествена архитектура, ние се борим с нормативната уредба. Затова е нужна сериозна реформа“, каза събеседникът.

Функционалност, генетика и екология са трите основни принципи, заложени в проектите на „Конструктив България“, посочи още гостът.

Кои са актуалните проекти на компанията и техните предимства вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още