IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът на руснаците към скъпите имоти в Дубай намалява със спада на рублата

През третото тримесечие руснаците са на пето място сред най-големите групи чуждестранни купувачи на имоти в емирството, докато миналата година по това време са били на първо място

10:53 | 07.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският имотен бум в Дубай изглежда е приключил. Покупките на имоти от руснаци са се забавили през последните няколко месеца след година, в която рублата загуби една трета от стойността си, съобщават брокери. В същото време се наблюдава и естествено отдръпване след трескавите покупки в годината след нашествието в Украйна, допълват брокерите. Освен това някои руснаци, които са се установили в Дубай, са решили, че животът там не е за тях и са напуснали.

Руснаците традиционно са почитатели на имотите в Обединените арабски емирства (ОАЕ), но те буквално заляха пазара през 2022 г., след като международните санкции подложиха на натиск икономиката и финансите на Русия след нашествието на страната в Украйна. Те бяха част от бума на пазара след пандемията, който повиши цените с около 30% през последните две години до септември по данни на консултантската компания CBRE.

Брокер в сегмента на луксозните имоти казва, че руснаците са станали нетни продавачи в компанията му, връщайки парите си обратно в родината след силните ръстове на нажежения имотен пазар в емирството. Други излизат от сделки, които вече не могат да си позволят.

„Те вземат печалбите“, казва Абдула ал Аджаджи, основател на Driven Properties, чиито руски клиенти са купили имоти на обща стойност 146,5 млн. дирхама (39,9 млн. долара) от юни до август, а са продали имоти за 276 млн. дирхама през същия период.

Купуването на имоти от руснаци е продължило през първото полугодие на 2023 г., сочат данни на най-голямата строителна компания в Дубай Emaar Properties.

Но през последните няколко месеца е започнало оттегляне и брокерите съобщават, че виждат по-малко купувачи с руски паспорти или такива от страни като Кипър, Сейнт Китс и Невис и Малта, където живеят много руски граждани. Агенцията за недвижими имоти Betterhomes съобщава, че руснаците са били петата по големина група чуждестранни купувачи на жилищни имоти в Дубай през третото тримесечие на 2023 г., докато през същото тримесечие на миналата година са били на първо място по обем от сделки. За първи път от второто тримесечие на 2022 г. руснаците изпадат от топ три на Betterhomes.

Последиците от отдръпването се усещат най-силно в луксозния сегмент.

„Руснаците купуваха скъпи имоти миналата година. Не задаваха въпроси – 10 млн. долара, 15 млн. долара, колкото, толкова. Купуваха. Но сега тази група вече не купува“, казва Араш Джалили, главен изпълнителен директор на Unique Properties в Дубай.

Броят на сделките в компанията му с руснаци е намалял с 15%, но стойността на сделките е спаднала с 50%, допълва той.

Спадащият интерес от руснаци е компенсиран от нарасналите покупки от хора от други части на света, съобщават брокери. Ал Аджаджи казва, че вижда повече европейци, американци, китайци и сингапурци, които проявяват интерес към покупки на имоти в ОАЕ по данъчни причини и желание за сигурност. Индийците и британците са останали в традиционната си роля на водещи купувачи, а китайските купувачи се завръщат на пазара след пандемията.

Олег Торбосов отворил агенцията си за недвижими имоти Whitewill в Москва през 2016 г. и я разширил към Дубай през 2021 г., година преди нашествието в Украйна. Торбосов казва, че руските купувачи са проявявали силен интерес към крайбрежни имоти в Дубай като Atlantis the Royal, новия ултралуксозен хотелски и жилищен комплекс, който беше открит по-рано тази година от Бионсе, и Bluewaters Island, изкуствен остров, където се намират магазини, неработещо Виенско колело и луксозни апартаменти, където руската реч сега е нещо обичайно. Торбосов казва, че според популярна напоследък шега хората се нуждаят от руска виза, за да отидат в Bluewaters.

През 2022 г. купувачите побързаха да се сдобият с апартаменти в луксозния комплекс, които бяха готови за нанасяне, като повишиха цените с 41% в годината до юни 2023 г., сочат данни на CBRE. Тогава руските купувачи станали водещи клиенти на Торбосов в Дубай, изпреварвайки британците и индийците.

Сега цените на жилищата растат по-умерено. Цените на апартаменти в Bluewaters, включително тези в етап на строеж, са нараснали с 23,8% през първото тримесечие на 2023 г., но през третото покачването се е забавило до едва 10,2%, сочат данни на консултантската компания Knight Frank. Руснаците са отстъпили до деветото място сред най-големите групи чуждестранни купувачи в Whitewill въпреки големия брой клиенти на компанията от Русия и бившите съветски страни.

„Причините са много“, казва Торбосов. „Първо, хората с пари вече купиха миналата година“, допълва той. С други думи, забавянето в търсенето е естествено. Той казва също, че някои руски банки са намалили риска, като са ограничили някои услуги за парични преводи само до водещите си клиенти или са намалили месечните суми, които могат да бъдат превеждани.

Данни на агенция за недвижими имоти показват, че руските ѝ клиенти са продали имоти за по-голяма сума от тази на закупените жилища през лятото, превръщайки се в нетни продавачи. Графика: Bloomberg LP Данни на агенция за недвижими имоти показват, че руските ѝ клиенти са продали имоти за по-голяма сума от тази на закупените жилища през лятото, превръщайки се в нетни продавачи. Графика: Bloomberg LP

Някои руски купувачи се опитват да излязат от сделки, когато последните вноски се оказват внезапно много по-големи от очакванията им. В бързо растящия Дубай хората обичайно заделят пари за първоначална вноска между 10% и 20% преди началото на строителството. Руските клиенти, които са купили три или четири жилища преди началото на строителството и все още могат да извлекат печалба от продажбата на дяловете си, се опитват да ги продадат, казва Джалили. В някои случаи руснаците продават имотите си на загуба или дори спират да плащат, добавя Ал Аджаджи.

Някои руснаци, които са направили първоначална вноска от 10% за имот на стойност 10 млн. долара преди една година, са очаквали да платят още 9 млн. долара от Москва, или 54 млн. рубли. Сега същата оставаща главница ще струва около 83 млн. рубли. В същото време според брокери някои руснаци връщат пари в родината си, за да инвестират в бизнес там.

Торбосов казва, че руските му клиенти в това положение не могат да намерят лесно купувачи без да поемат загуба. „Ако сградата не е завършена, много е трудно да продадат“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още