IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Шопов: Проблемът на хората при закупуване на жилище не са лихвите, а заплатите

Опасно е да се започва жилищен строителен обект без осигурено финансиране, предупреди председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи

21:24 | 16.01.24 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Евентуално повишение на лихвените проценти по жилищните кредити би се отразило много слабо на потреблението на жилища и строителството, като проблемът на хората при закупуване на жилище не са лихвите, а възнагражденията, които получават. Този коментар в предаването "ИмоТиТе" на Bloomberg TV Bulgaria направи Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Той съобщи, че в края на годината и началото на новата браншовите съюзи и организации правят проучвания и анализи за изминалата година и очаквания за предстоящата. „В средата на 2023 г. спрямо средата на 2022 г., на годишна база, предварително подписаните договори в сектора на строителството на жилища са с 35% по-малко, като това е факт и към днешна дата“, посочи Шопов. Според анализ на асоциацията това се дължи на инфлационните процеси и повишението на цената на жилища в последните две години с повече от 30%, като на по-голяма част от българите доходите не им достигат, за да си позволят жилище.

„Нашият анализ, който направихме, и предупредихме наши членове, че в момента е много опасно да се започва обект – жилищна кооперация, без осигурено финансиране, – не може да се разчита само на продажби на „зелено“. Трябва да има осигурено финансиране и тогава да се започне съответният обект“, съветва председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи.

По думите му в следващите от една до три години се очаква доходите да догонят инфлацията и нивата в цените на жилищата да се върнат към нормалните си стойности. „През изминалата година цената на жилищата се е покачила с 10%, а за 2024 г. скокът ще е в диапазона между 5% и 10%“, позова се той на прогнозни очаквания.

Георги Шопов е на мнение, че забавянето на икономиките в Европа и България не е фактор за спада от 35% при предварителните договори и забавянето е нормален процес. Той допълни, че криза настъпва, когато има висока безработица и ниско производство. „За да се случи строителен балон, специално в България, трябва да има изведнъж предлагане на голямо количество жилища, което няма откъде да дойде“, отбеляза председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Шопов не смята, че София се развива в правилната посока през последните 30 години. Той обясни, че градът се разширява на юг, уплътнявайки терена между града и Витоша, а северната и западната част на столицата не са докоснати. И допълни, че общините могат да развиват инфраструктура и урбанистите трябва да зададат посоката на развитие.

„Чрез изграждането на инфраструктура се определя как да се развива градът. Нашите специалисти – урбанисти и градостроители казват, че градът трябва да се развива на север. Ако общината правеше инфраструктурата, то веднага частният капитал щеше се насочи натам и градът щеше започне да се развива в тази посока. В момента не е така, общината е абдикирала от едно от основните си задължения – да планира територии и да изгражда инфраструктура“, не спести критиката си Георги Шопов, но допълни, че остава оптимист, че някога столицата ще се развие на север.

Кой е масовият клиент на жилищния пазар? Как двете индустриални зони на Пловдив засилиха жилищния сектор и културата? Защо не е необходимо да се променя Законът за устройство на територията, за да падне административната тежест с повече от 85%?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването "ИмоТиТе" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 3 месеца
Как държавата-мафия вдига инфлацията и ограбва хората .Държавата тегли дългове на около 4%,и повече лихва.Тези пари се вливат в търговските банки и така те нямат интерес да ограничат кредитите и да вдигнат лихвите защото цените на всичко се вдигат поради тези процеси.Държавата не дава достъп на гражданите до закупуване на български държавни ценни книжа със кратък срок и така да изтегли излишните пари в банките.Банките грабят хората с такси и комисионни и генерират огромни печалби, чист гражеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 3 месеца
Проблема на хората е мафията.Тя е навсякъде ,виждаме и в строителството.Самия Георги Шопов ,дете на комунисти,Консул на Р.Индонезия ,строител започнал да ни обяснява къде са проблемите.Регистрира отделни фирми за всяка нова сграда на Тобо Груп,справка в Търговския Регистър,по този начин дори и при най малкия риск не поема никакви гаранци и купувача заминава с парите си.Такава е реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още