IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Архитект: Време е да поставим човека на чертожната дъска, а не стени и колони

Жилищното строителство в Северна София ще се засили, общината може да го ускори, коментира Вержиния Николова, собственик и управител на „Конструктив България“

08:02 | 04.01.24 г. 3
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Има нужда от преразглеждане на функционалното зониране на жилищата, заяви арх. Вержиния Николова, собственик и управител на строително-инвестиционната компания „Конструктив България“, в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria.

"Време е да поставим човека на чертожната дъска, а не стени и колони. Той трябва да е в основата на даден проект. От доста време сме влезли в омагьосан кръг – инвеститорите продават това, което се търси, а клиентите купуват това, което се предлага. Има нужда от разчупване на този кръговрат", коментира тя.

„Свикнали сме с двустайни и тристайни апартаменти с едни и същи стаи, с идентично разположение на дневните и баните. Но има клиенти, които търсят различното – това, което ще ги отличи и ще им придаде индивидуалност, коментира тя. – Функционално трябва да се промени и разположението на складовите пространства, гаражните клетки и паркоместата. А жилищата трябва да са в симбиоза с естествената природна среда.“

Вержиния Николова обясни, че на жилищния пазар има два типа клиенти: които купуват за собствено ползване и които купуват с инвестиционна цел. „Купувачите с инвестиционна цел следят пазарите, влияят се от макроикономическите показатели и техните действия са предвидими. Но клиентите, които купуват за свое ползване, стават по-претенциозни и се замислят все повече за средата, в която живеят. А жилищният пазар все повече не може да отговори на техните нужди“, смята архитектът.

Николова потвърди, че начинът на живот се промени много заради пандемията и изискванията на клиентите вече са по-различни. Тя разкри, че те правят доста огледи и накрая купуват имот, който не отговаря изцяло на техните нужди, но е най-доброто съчетание между цена, локация и качество на строителните материали. Това е причината през миналата година строително-инвестиционната компания да промени начина, по който проектира и изгражда своите сгради. Проекта на жилищен комплекс в района на с. Герман архитектът определи като „черешката на тортата“ в портфолиото на компанията.

„Конструктив България“ планира строителството на „Синевир“ да започне през 2026 г. „Теренът ни привлече на първо място с високата дървесна растителност, която ще запазим. Клиентите се впечатляват много и от подземните улици за автомобили. Това позволява да направим пешеходна цялата надземна територия на комплекса. Предвиждаме и смарт управление на къщите – така собствениците ще могат да управляват дома си от всяка точка на света“, разкри част от функционалностите на иновативните домове архитектът. – В „Синевир“ ще има апартаменти с дворчета и зеленчукови градини към всяка къща. Не очаквах, че тези градини ще се харесат толкова много на нашите клиенти. Хората имат нужда от досег с природата непрекъснато – това влияе много добре на нашето психическо и физическо здраве.“

Вержиния Николова прогнозира, че в следващите години ще има активно строителство на жилищни сгради в северната част на София, „защото където се появи метро, голям булевард и сградите започват да изникват“. „Сега се строи метролинията в квартал „Левски“ и там започват да се появяват нови сгради. Столична община може да регулира застрояването на тези райони, като организира транспортния достъп, урегулирането на имотите и строителството на пътните артерии. Тогава инвеститорите и потребителите сами ще отидат в тези зони“, съветва архитектът.

Николова е убедена, че Столична община може да насочи инвестиционната активност към незастроените райони, защото не е по силите на предприемачите да урегулират и да направят инженерната инфраструктура за имот в такава зона.

Увеличава ли процентът на празни жилища в София? Ще растат ли разходите за труд в жилищното строителство и цените на строителните материали? Как се отрази на пазара намалението на броя сделки през миналата година?  

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
doba
преди 3 месеца
Само за протокола: човекът липсва в учебниците по стоманобетон...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 3 месеца
*Архитект: Време е да поставим човека на чертожната дъска, а не стени и колони* - Да, след транжорната дъска на баммките, приведен в задоволителен търговски вид, можете да го поставяте където си искате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още