IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще привлекат ли новите офис сгради бизнеса от жилищните кооперации?

Според някои фирмите все повече ще се насочват от офиси в жилищни блокове към бизнес сгради, според други тази вероятност е малка

12:53 | 29.04.10 г.
Ще привлекат ли новите офис сгради бизнеса от жилищните кооперации?

Бизнесът е изправен пред дилемата как да рационализира разходите, сред които често голям дял има наемът на офис площ. Една от мерките, които ще се предприемат, е преселение от стари към нови офиси, сочат наблюдения на консултанти върху пазара в столицата. За това колко от фирмите, помещаващи се в жилищни сгради, ще се преориентират към офиси в бизнес комплекси, мненията сред специалистите се различават, показва проучване на Investor.bg.

Миграция

Именно смяната на офис е в основата на новото усвояване на офис площи в София от началото на годината, смятат от NAI Procon. По думите на Яни Стоименов, изпълнителен директор на компанията, за периода се забелязва единствено „преселение на наематели” от стари офиси към нови, от по-високи наеми към по-ниски и от по-големи площи към по-малки и по-оптимални.

Според българското подразделение на Colliers International в момента компаниите имат възможност да оптимизират офис пространствата си, като могат да избират между много добри проекти, при конкурентни цени и условия за наем. Компаниите, които се интересуват от възможностите на новите бизнес центрове, са тези, които виждат опциите за оптимизация и имат желание да се възползват от тях, като се преместят в офис сграда от по-висок клас, считат консултантите.

Очакванията за движението от офиси в жилищни към офиси в бизнес сгради са различни. Според NAI Procon на пазара на офиси има две основни групи клиенти. Едните търсят офис сгради с имидж на цена в диапазон до 15 евро на кв.м на месец, а другата група търси офиси за персонала си на цена до 7 евро на кв.м. И в двата случая тенденцията е към ограничаване на разходите поради намалелия бизнес и приходи, смятат от компанията.

Според тях движението от жилищни сгради, където цените няма да превишават 3 до 5 евро на кв.м, към офиси ще е слабо. Въпреки това офисите ще продължат да променят адреса, локацията и квадратурата, ще се променя и цената. Като цяло ще се запази тенденцията за намаляване на цените и те ще се доближават до европейските нива от 8 -12 евро на кв.м, смята Стоименов по отношение на площите в офис комплексите.

Според Colliers обаче съотношението между заети офиси в офис сгради и заети офиси в жилищни сгради все повече ще се развива в полза на първите, макар че винаги ще има компании, чиито офиси са разположени в жилищни сгради – като това зависи и от спазването на съответните регулативни норми.

Фирмите, които напускат старите си офиси, разположени в жилищни сгради, са привлечени най-вече от възможността да се възползват от новоизлизащите на пазара проекти, които могат да предложат съчетание от модерни съоръжения, техника на изпълнение, паркоместа, поддръжка и управление на сградата, адекватни климатични инсталации, ефективни разпределения на офисите и т.н., смятат от компанията.

Прогнози

По някои направления се различават и прогнозите за развитие на офис пазара до края на 2010 г. Според Colliers след средата на годината ще се усети раздвижване, а наемите ще се стабилизират. Въпреки това нивото на незаетост на офис площите в София ще продължава да се увелича заради относително слабото търсене и излизането на пазара на нови офиси.

От NAI Procon очакват наемите да продължат да падат, като е възможно да се понижат почти двойно. В момента повечето големи мултинационални компании са в процес на предоговоряне на нивата на наемите и на наетите офис площи от преди две години. Очакванията са в повечето случаи това да бъде в полза на наемателите. Липсата на качествени офис площи ще принуди предприемачите да реорганизират бизнеса си и да предложат на наемателите нови алтернативи, по-високо качество при умерени цени, смята Стоименов. Професионалното управление на офис площите ще става все по-важно за привличане и задържане на наематели. Според NAI Procon делът на свободните офис площи ще се увеличи от 15% до 23% през следващите няколко месеца.

Покупка или наем

Закупуването на офис е практика, популярна основно сред българските компании, обясняват от Colliers. Чуждестранните фирми предпочитат да наемат офиси, защото наемът им предоставя по-голяма гъвкавост – така те по-лесно могат да наемат допълнително пространство или да оптимизират вече наетото.

През последната година малко български компании прибегнаха до закупуване на офиси, най-вече поради неизвестност от това как ще продължи да се развива бизнесът им. От Colliers вярват, че с възстановяването на пазара тази тенденция ще се обърне, като местните фирми, които са планирали да закупят офис, ще го направят.

Нови проекти

„Проекти за нови офис сгради стартират непрекъснато. Те са от различен ценови диапазон, с различна и „екзотична” архитектура, на различна височина. Проблемът ще се появи, когато тези сгради са завършени, защото не се работи по запълването на сградите, докато те се изграждат. Това би следвало да бъде процес, който протича паралелно с изграждането на сградата. Намирането на нови наематели предполага и наличието на инвеститори и нови компании, които да се привличат в страната ни”, споделя Стоименов.

От Colliers също не изключват възможността да станем свидетели на изграждането на нови сгради. Те, обаче, ще трябва да се съобразяват със съществуващата среда и вече изградения обем от офис проекти, както и с намаленото търсене и с по-скъпия финансов ресурс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още