IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Отто: Българският пазар на молове остава много интересен

Бихме разширили дейността си в България, ако има интерес от инвеститори и търговци, казва изпълнителният директор на ECE за Investor.bg

08:00 | 16.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александър Отто. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Александър Отто. Снимка: Личен архив

- Миналата година бе изключително успешна по отношение на инвестициите в бизнес имоти, особено в ЦИЕ. Какви са прогнозите ви за тази година?

Германският пазар особено ще продължи да бъде интересен за инвеститорите. Той е облагодетелстван от силната икономическа мощ и консервативните практики за финансиране. За разлика от други страни в Германия нямаше истински балон при имотите.

Други интересни пазари от гледна точка на инвестициите ще бъдат Полша, Турция или Италия.

- Какви са плановете на ECE до края на 2012 г.? Какъв ще бъде фокусът на вашата дейност?

Бихме искали да разширим още повече нашето портфолио. В момента изграждаме 14 нови търговски центъра в Европа. Forum-Mittelrhein в Кобленц и Marmara Park в Истанбул ще бъдат отворени през 2012 г. Също така скоро ще започнем строителството на мултифункционалния проект Milaneo на обща стойност 500 млн. евро. Той ще бъде отворен през 2014 г.

Наред с това ECE наскоро създаде собствен фонд с капитал от 800 млн. евро. Акционери във фонда са водещи световни институционални инвеститори. Този фонд ще инвестира в търговски центрове, които имат висок потенциал за повишаване на стойността, включително и придобиване на центрове, които се нуждаят от модернизация.

Очакваме да обявим и нови придобивания по-късно тази година.

- Как виждате ситуацията на пазара в България?

Българският пазар е интересен. От една страна България има много стабилни макроикономически фундаменти, с един от най-ниските държавни дългове в Европа, стабилна банкова система, добра фискална дисциплина и стабилна валута. От друга страна България има един от най-ниските БВП на глава от населението в ЕС.

Потреблението, които намаля през годините на кризата, тепърва ще показва признаци на възстановяване. Всъщност вместо да харчат хората спестяват „за черни дни“.

Въпреки това съм сигурен, че тази тенденция ще се обърне след като перспективите за европейската и глобалната икономика се подобрят.

- Имате ли планове да подновите спрените проекти в страната в близко бъдеще?

По отношение на бъдещето ще се радваме да надградим върху опита си от Serdika Center и да разширим бизнеса си в България и то не непременно единствено като инвеститор, а и като доставчик на цялата гама от услуги. Това обаче ще зависи от интереса на инвеститорите и търговците да разширяват дейността си в страната.

Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Ogibogi
преди 11 години
Да, много е интересен българския пазар на молове?! В най-бедната , най-корумпираната, с най-ниски доходи, с най-малката средна работна заплата и с най-ниската покупателна способност страна в ЕС и изобщо в Европа , моловете никнат като гъби! Какво става, какво привлича нвеститорите ?! Дали защото перат пари, взимат бързо разрешително с подкупи за строежи, никакъв контрол, правят им се инфраструктората с наши пари, та и метрото се променя?! Много е интерестно!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още