IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ев. Василев: "Изстиване" на пазара на имоти може да има след няколко години

Това, което се случва на пазара в момента, е далеч от истерията отпреди кризата, коментира управителят на Arco Real Estate Bulgaria

08:00 | 12.11.15 г. 6
<p>
	Евгени Василев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Евгени Василев. Снимка: Личен архив

- Какви са тенденциите при търсенето?

- Новото строителство взима превес. Виждам поне нещо положително от кризата – инвеститорите наистина обърнаха внимание на качеството. И на инфраструктурата, и на планировката, и на функционалността, и на прилежащите площи към апартаментите.

Старото строителство си носи плюсовете на локацията и то ще си е там още дълго време. За него също си има специфични клиенти. Ако говорим за старото строителство, що се отнася до панелните блокове – те няма как да изчезнат, но искрено се надявам програмата за саниране, която стартира правителството, и с помощта на еврофондовете в крайна сметка този сграден фонд да бъде облагороден и той да стане интерес също за специфична група купувачи.

- Панелните жилища така или иначе са обект на интерес за хората с по-ниски бюджети, а и за хората, които държат на разпределенията на жилищата...

- Да, винаги са били интересни, а аз мисля, че благодарение на тези програми и малко ще се възроди интересът към тези имоти. За това обаче трябва да минат няколко години и да се видят резултати.

Виждал съм с очите си резултатите от такава програма в Чехия от края на 90-те години. Човек може да види как са се променили цели квартали.

- Не само в Чехия, а и в другите източноевропейски държави се наблюдава същото. Само че в България санирането повече се разбира като топлоизолиране...

- Да, и така може да се каже. Все пак е нещо положително и предпочитам да го погледна от положителната страна. Слагам настрана лошите практики у нас и качеството, но в крайна сметка това ще повлияе и на клиентите.

- Какво очаквате от гледна точка на ценовите движения?

- При тези прогнози ще съм по-внимателен. Ако гледаме последната година – година и нещо, смятам, че темповете ще се задържат същите. Може би по-силна тенденция към повишаване ще има в рамките на следващата година, но не повече от 10%.

- Някои инвеститори в бизнес имоти избягват региона на Централна и Източна и Югоизточна Европа заради близките геополитически конфликти. Как очаквате това да се отрази на пазара на жилищни имоти?

- Конфликтите в Украйна и Сирия вече продължават няколко години и не съм видял досега да са дали някакво отрицателно отражение върху България. Дори бих казал, че конфликтът в Украйна накара една  група млади хора да потърсят развитието си в България и да останат тук, а не в Западна Европа.

Ако говорим за бежанската криза, не виждам как би могла да повлияе, няма никаква логика. Към днешна дата не виждам някакъв резултат.

- От гледна точка перспективи за развитие на София кои са районите на града, които предстои да се наложат?

- Частта зад „Младост 1“, „Младост 1А“, бих казал цялата част до „Горубляне“. Към тези терени вече има интерес да се развият. Все още има доста сериозни терени, които биха представлявали интерес за инвеститорите, включително и за нас, в „Манастирски ливади – изток“, „Малинова долина“, „Кръстова вада“ покрай метрото, бул. „Черни връх“ и мола Paradise Center. Това са предпочитаните райони – южни и югозападни по-скоро.

- А северозападните и североизточните, предвид и бъдещата линия на метрото?

- Североизточните райони представляват интерес за групите купувачи със среден и по-нисък бюджет. Със сигурност там няма да се постигнат цените, дори и покрай метрото, които достигат в южните райони на София.

Със сигурност обаче североизточните райони имат един голям плюс спрямо северозападните – по-близо са до центъра на града. Достъпът до центъра е по-бавен от северозападните квартали въпреки положителното развитие на инфраструктурата. Донякъде това може би ще обуславя развитието на североизточна София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
Ironhorse
преди 8 години
Да изстине, да изстине, колко да изстине ? 5 правилно е отбелязал ... мъртвецът колкото и да изстива, замръзва и отмръзва, все тая, все си е мъртвец.Пазарът на НИ е банкрутирал отдавна и няма да се възстанови скоро по съвсем обективни причини.А възстановяването ще дойде от интерес да се построи нова сграда със съвсем нови технологии спестяващи енергия за отопление/охлаждане.Средно годишно ако сега се заплаща по около 2000 лева за енергия (топлене/охлаждане) и данък 500 лева, то ако с новата сграда, се намали плащането до около 500 лева + 10 години освобождаване от данък (средно около 500 лева), то чистият икономически ефект за 10 години да е 20 000 лева, си е сума за която може да се замислиш.При все, че материалите за енергоефективна къща вече са с цени като за старите материали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 45 rate down comment 11
redcretin
преди 8 години
Ша си рече човек че са много топли - та да изстиват :)Пазара е мъртъв от 7 години вече, няма причина някога да се съживи въобще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 20
stefi
преди 8 години
така е , г-нът има информация от Първа ръка , той Строи освен чисто комисионерство !!Само *** би строил Без Маркетинг !! Интересът е винаги в София ..за това Цените Растат ..и ще растат..още "Няколко години" ;)..или мин Петилетка..;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 14
misanthrope
преди 8 години
Браво на господна :) Първото обективно мнение по въпроса от много време, без да лети в облаците или да плюе отчаяно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
getusanews
преди 8 години
http://getusanews.com/world/the-man-who-saved-germanys-new-democracy-wall-street-journal/The Man Who Saved Germanys New Democracy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
getusanews
преди 8 години
http://getusanews.com/world/the-man-who-saved-germanys-new-democracy-wall-street-journal/The Man Who Saved Germanys New Democracy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още