IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е алтернативата на традиционните спестовни продукти в България

Към управлението на парите трябва да се подхожда както се подхожда при грижата за здравето, твърди Никола Янков, съдружник в Експат Асет Мениджмънт

16:20 | 06.12.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Каква е алтернативата на традиционните спестовни продукти в България

Какво може и трябва да направи разумният човек с парите си?

Човек трябва да подходи към управлението на парите си сериозно и отговорно – така, както подхожда при грижата за здравето си. Когато ви боли зъб, не си поставяте сам пломба, а търсите съдействието на професионалисти. Добро правило е част от спестяванията си човек да държи в банка, друга част да е инвестирана в жилището му (под формата на директна покупка или вноски по ипотека), а трета (основна) част - да бъде поверена за дългосрочно и консервативно управление на специалисти.

Състоятелните хора в чужбина държат основната част от парите си в инвестиционни сметки, управлявани от специализирани инвестиционни фирми, наричани „частни банки“ в чужбина или „управляващи дружества“ според българската терминология. Индивидуалната инвестиционна сметка (или инвестиционен портфейл) позволява и персонална инвестиционна стратегия, направена според изискванията на съответния инвеститор. Плюсът на индивидуалната инвестиционна сметка е възможността за опортюнистична стратегия с гъвкавост и бърза реакция при промяна на пазарите.

Инвестиционният мениджър следи в реално време движенията на всички позиции в портфейла на своя клиент и се възползва от всяко колебание на пазарите, за да купува и продава изгодно, допринасяйки по този начин чрез активно управление за по-добрата доходност на портфейла. В период на изключително ниски лихвени проценти индивидуалната активно управлявана инвестиционна сметка може да донесе доходност в пъти над годишната лихва по депозити в евро, предлагана от стабилните банки. Като при това титулярят на инвестиционната сметка разполага с незабавна ликвидност – всички инструменти от портфейла му могат да бъдат продадени на пазарите във всеки един момент и парите да бъдат изтеглени частично или изцяло при нужда.

Поради високите минимални прагове за инвестиране в отделни инструменти, индивидуалната инвестиционна сметка е продукт, който е достъпен само за по-състоятелни хора. Масовият инвеститор обикновено разполага с по-скромни средства, които са подходящи за инвестиране във фондови продукти с много ниски прагове за инвестиция. Тези фондове представляват диверсифицирани инвестиционни портфейли с конкретен фокус върху определен клас активи, сектор или географски район. Те също задължително са управлявани от лицензирани за това инвестиционни компании.

Масовият инвеститор на Запад притежава дялове в между 5 и 10 такива фонда с различен инвестиционен фокус. Въпреки че тези фондове също могат да бъдат управлявани активно, поради строго определения им инвестиционен фокус възможностите за гъвкавост при тях са по-малки. А има и пасивни фондове, чийто инвестиционен мандат е да следят точно определени борсови индекси, например, независимо дали те се качват или падат. За това в кои фондове е подходящо да инвестира съответният клиент е също препоръчителен разговор с инвестиционен консултант.

Къде може да става това?

В развитите държави инвестиционните банки са огромни организации, управляващи хиляди милиарди долари и евро. Практически всеки има пряко или косвено свои пари на управление при тях. Поделенията на инвестиционните банки в Европа, занимаващите се с управление на индивидуални инвестиционни сметки, са известни повече под името "частни банки", което не трябва да се бърка с термина "частно банкиране", използван масово с маркетингови цели от много търговски банки в България. Специализирани в предоставянето на такива услуги за по-състоятелни клиенти са доста банки, базирани в Швейцария, както и множество по-малки фирми в Германия, Австрия, Великобритания и САЩ.

В България нещата изглеждат доста по-различно от развития свят. Въпреки че в страната има тридесетина лицензирани управляващи дружества, към момента единици предлагат услуга, съпоставима по качество и по обхват на инвестиционните възможности с активно управляваните индивидуални инвестиционни сметки, предлагани на състоятелни клиенти в Западна Европа и Северна Америка. При избор на инвестиционен мениджър е важно да се постигнат следните ефекти:

- диверсификация на риска по класове активи – инвестиционният мениджър трябва да може да търгува и поддържа за своите клиенти различни класове активи, като от особена важност за дългосрочните и нискорискови стратегии е възможността да се търгува активно с корпоративни и държавни облигации от различни юрисдикции по света;

- диверсификация на риска по географски (политически) признак – за българския клиент е особено важно инвестиционният мениджър да може свободно да инвестира парите му в инструменти на чуждестранни емитенти, поради естествената концентрация на български риск в живота на клиента – бизнесът му, работата на членовете на семейството му, домът му и най-вероятно всички други активи, които притежава, са базирани в България и се влияят силно от българския политически и икономически риск. Добре е семейното ви богатство да не се влияе от политическите процеси в България. Затова правилният подход е голяма част от него да е защитена и инвестирана извън страната в доларови или еврови нискорискови облигации, издадени от първокласни емитенти от по-развити държави, носещи ви добра текуща доходност.

Управляващото дружество трябва да притежава последните технологии за работа на пазарите и опит в тази дейност (като минимум абонамент за Bloomberg Terminal), както и информационни системи, които да осигуряват надеждна и подробна отчетност за операциите и сметките на клиентите. Това изисква големи инвестиции, които само единични български фирми в този бранш могат да си позволят.

Изключително важно е и управляващото дружество да има договорни отношения с първокласни международни депозитарни институции, които да съхраняват активите на клиентите му и да гарантират тяхната сигурност и неприкосновеност дори при хипотезата на закриване на фирмата-инвестиционен мениджър. Тези отношения се изграждат с години, базират се на висок професионализъм и доверие, изискват специфична технология на работа и не са достъпни за по-голямата част от българските управляващи дружества, с единични изключения.

Изводът

И така, имате ли банков депозит, който изтича скоро? Преди да го подновите или спешно да изхарчите парите за покупка на поредния „изгоден“ имот, прочетете отново тази статия. Може би този път ще направите различен избор за парите си. Избор, даващ ви по-голяма сигурност, по-голяма доходност и по-голям контрол. Изборът, който състоятелните хора в развитите държави правят от поколения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 12 rate down comment 0
draifuss
преди 9 години
3D Systems Corporation. Компанията е лидер в сектора на 3D принтерите, но от началото на годината загуби 62% от стойността си, като преди това имаше ръст от 100% само за последните 5 месеца на 2013 г. Да наблюдаваш как позицията ти първо реализира огромен ръст, а след това - огромен спад, прави болезнено трудно инвестирането в акции за много хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
draifuss
преди 9 години
Телефона ми звъни постоянно през ден от някакви измамници, които се опитват да ме качат на бързия влак.Само като чуя да се представят от някой мнооооооооооого изгоден фонд и оставям телефона настрана отворен да си говорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 8
draifuss
преди 9 години
Стига с тези измами от културно масов тип.Чудят се как да приберат парите на хората и да им кажат "Честито, вече нямате нищо".Тези измамници работят на принципа "Приберете им парите да не мислят за глупости".Имота си е добра инвестиция особено търговски отдаден под наем.Говоря от личен опит.Отделно имот, който ползваш и не плащаш наем за него.Кеша отделно е кинг навсякъде, долари, евро, швейцарец, лира и още две три валути.Взаимни фондове, борси и т.н. са нов вид на старите пирамиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
redcretin
преди 9 години
Българина има избор - терминал 1 или 2. Парите ще му трябват в първите месец-два после.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
v_tin
преди 9 години
Идеята на статията е какво може да направи българина, нашата система е друга и ги няма тези облекчения. Всъщност идеята за пенсионен фонд е доста добра, независимо че според статията най кадърните управляват парите ни, доколкото знам всички фондове 2008-2009 г загубиха, а господина който каза че кризата няма да удари Бг стана премиер, човека който прогнозира за 2009г 4-5% ръст , а Бг имаше загуби от около 6 % от БВП стана минфин. Та това е за менажериите из Бг управляващи на фондове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 9
keizer
преди 9 години
пич в тежка грешка си. напрактика ако бачкаш в уса гарантирано имаш акции, и колкото повече бачкаш, толкова повече акции имаш. Как става това? Чувал ли си за 401к? Това е техната пенсионна система. Отчисленията за пенция там от заплатата са НЕОБЛАГАЕМИ до приблизително 20К долара на година. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ги вкарваш в пенсионни фондове и НЯМАШ право да ги ползваш докато не се пенционираш или гушнеш букета. парите са само твои, нема такива филми - пенции за ***. ако не бачкаш или си под радара нема пенция. та тез фондчета инвестират от твое име пич. тук не говорим за т.нар допълнителни спестявания - те дали се инвестират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 9
studioaa
преди 9 години
Само чисто ненормален човек би инвестирал парите си в пенсионен фонд от какъвто и да било род, при положение, че гарантирано ще получи по-малко отколкото е дал. Мнозинството от "западните" хора и особено американците нямат абсолютно никакви спестявания и изобщо не спястяват от нищо и такова чудо като влогове/инвестиции/финансови инструменти са нещо, което е напълно непознато на масите. Хората в САЩ си харчат парите за нова къща, нова кола, образование за децата, ваканции, техника и никой обикновен човечец не инвестира на борсата, както се опитвате да заблуждавате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още